Kevin Anderson

Kevin Anderson je 22-godišnji južnoafrički teniser rođen u Johanezburgu. U karijeri je od turnira zaradio nešto više od 200 hiljada dolara i još čeka na prvu ATP titulu. Trijumfovao je na ’čelindžeru’ u Nju Orleansu i ’fjučersima’ u Gaboroneu i Sakramentu. Slično Džonu Ajzneru, Anderson je bio zapažen teniser na američkim koledž-takmičenjima (studirao u Ilinoju), ali je od leta 2007. godine rešio da se potpuno posveti karijeri profesionalnog tenisera. Još nije ostvario Gren slem pobedu, ispao je u prvom kolu u Melburnu i na Vimbldonu ove godine.

Izvor: Saša Ozmo

Sreda, 20.08.2008.

19:03

Default images

U 2003. godini je kao 17-godišnjak odigrao nekoliko ’fjučersa’ u rodnoj Južnoj Africi, a sledeće sezone je na prvom turniru koji je igrao postao šampion. U Gaboroneu (beton, 10.000 dolara) je eliminisao 248. na lisri Džonatana Marija i u finalu 301. Veslija Vajthausa sa 6:7, 6:4, 7:6.

Naredne godine Anderson se, zbog obaveza na fakultetu, takmičio isključivo na ’fjučersima’ na teritoriji SAD-a. Nije imao većih uspeha, došao je do polufinala u Kenoši, a vredan podatak u biografiji jeste pobeda nad Žan-Majkom Gembulom, nekada 14. igračem na planeti.

U 2006. Anderson je igrao iste turnire, ali sa više uspeha. U Vudlendu je nadigrao četvoricu iz prvih 500 i izgubio u finalu od Majkla Janija, a isti rezultat ponovio je na još jednom ’fjučersu’. U Šampejnu (50.000 dolara) je savladao tada 107. na listi Kevina Kima, a u trećoj rundi izgubio je od Zaka Fleišmana.

U Sakramentu (15.000 dolara) 2007. godine savladao je Skovila Dženkinsa, Aleksa Bogomolova i u finalu Ivana Mirandu sa 7:6, 6:3. Tim trijumfom konačno je obezbedio mesto u prvih 500, a niz dobrih rezultata nastavio je u Nju Orleansu (50.000 dolara). Tu je pobedio Vemića, Rama, Rejnoldsa, Svitinga i u finalu Sema Varburga sa 6:4, 6:0. Do kraja godine igrao je četvrtfinala u Kalabasasu i Noksvilu i došao blizu Top 200.
U tekućoj sezoni je uspeo da se kvalifikuje za Australijen open, ali je veću prvom kolu ispao od Kolumbijca Alehandra Falje u pet setova. Potom je igrao finale jednog ’fjučersa’ u SAD-u, a onda je usledio Andersonov, za sada, najveći uspeh u karijeri – finale Las Vegasa (beton, 411.000 dolara). Posle uspešno odrađenih kvalifikacija Kevin je dobio Mišela Ljodru, Džona Ajznera, oduvao Jevgenija Koroljeva (6:2, 6:0), zatim Robija Džineprija i tek je u finalnom dvoboju zaustavljen od Sema Kverija – 4:6, 6:3, 6:4. Anderson je u gradu kocke zabeležio prvu ikada ATP pobedu, a zatim postao vicešampion. Za svaku pohvalu.

Potom je na takmičenju u Majamiju pobedio Agustina Kaljerija, onda priredio senzaciju eliminisavši 3. nosioca Novaka Đokovića sa 7:6, 3:6, 6:4, iako je imao brejk zaostatka u odlučujućem setu. U trećoj rundi je u tri seta ispao od Igora Andrejeva. Igrao je finale u Surbitonu (42.5000 dolara), a na Kvinsu i Vimbldonu je izugbio već na startu.

Kevin Anderson je visok 200 cm i poseduje fantastičan servis, na koji se najviše oslanja u igri. Voli da bude agresivan na terenu i da poene konstruiše tako da ih sam završava, uglavnom forhendom, koji mu je takođe vrlo dobar. Anderson je u prednosti u odnosu na druge igrače sličnog stila igre. Nije trapav na mreži kao Ajzner, već ima sasvim solidan volej, koji će sigurno još popraviti. Za razliku od Karlovića, odlično se kreće po terenu i nije mu problem da izdrži dužu razmenu udaraca sa osnovne linije. Primetno je da Anderson ima potencijala da postan raznovrstan teniser jer jako dobro udara kratku dijagonalu iz forhenda, a ne beži ni od slajsa, koji mu, ako ga dobro izvede, daje dodatno vreme da se namesti na naredni udarac.

Bekhend mu je definitivno slaba tačka, pogotovo gledano u odnosu na forhend. Koliko god da mu je prvi servis ubitačan i često neodbranjiv, toliko drugi zna da bude nesiguran i kratak. Kevin često pravi i duple greške i moraće da ih svede na minimum ukoliko želi ozbiljnije rezultate u budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: