A smejali ste se Divcu...

Ne znamo da li ste se ove sezone budili ili ostajali budni do kasno u noć zbog Sakramento Kingsa. Ako niste počnite što pre, a ako jeste onda znate o čemu pričamo pošto ekipa iz Kalifornije ponovo igra lepu košarku.

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2018.

16:00

A smejali ste se Divcu...
Foto: Getty Images

Koliko su prošle godine bili negledljivi zbog velikog broja grešaka, kako u napadu tako i u odbrani, ove je potpuno druga priča. Posle devet odigranih utakmica Sakramento ima skor 6-3 i nalaze se u gornjem delu zapadne konferencije.

Tek je početak sezone i dobar start Kingsa može samo da raduje, a kakav će epilog biti u nastavku to ćemo tek videti.

Velika je verovatnoća da će se “kraljevi“ u jednom delu sezone malo raspasti, što znači da će ponovo biti u donjem domu, ali to nas ne sprečava da se na početku takmičarske godine malo vratima u prošlost i vidimo kako je došlo do toga da Sakramento ponovo igra lepu košarku.

Vlade Divac, generalni menadžer Sakramenta, dosta je osporavan od srpske javnosti kao čovek koji donosi odluke, međutim on je jedan od najzaslužnijih za preporod ove franšize.

Nije dobro krenulo...

Tanjug/ AP Photo/David Zalubowski
Legendarni srpski košarkaš u nekadašnji klub vratio se 2015. godine kao potpredsednik košarkaških operacija – jedne od najvažnijih uloga u franšizi. Ipak, nije sve krenulo kao po loju za Divca kada je seo na visoku funkciju.

Štaviše, krenulo je veoma loše. Leto ove 2015. biće veoma turbulentno za “kraljeve“ i zbog velikog pritiska da se napadne plej-of povučeni su očajni potezi.

Divac još nije bio generalni menadžer i nije bio taj koji je vukao konce, ali je bio jedan od ljudi iz vrha. Da bi stvorili prostor u “seleri kepu“ Kingsi su odlučili da trejduju Nika Stauskasa, Karla Lendrija, Džejsona Tompsona (prošle sezone igrao u Fenerbahčeu) i buduće pikove prve runde u Filadeldfiju za prava nad Arturasom Gudaitisom i Lukom Mitrovićem.

Ovim su Kingsi "očistili" budžet i bili su u mogućnosti da potpišu Režona Ronda, Marka Belinelija i Kostu Kufosa, i nadali su se da će imati konkurentan tim na Zapadu. To se naravno nije desilo, a “kraljevi“ su malo pre toga Fili dali budućnost, odnosno pikove.
Foto: Getty Images
Da li znate čiji je igrač mogao da bude Džejson Tejtum? Pa, Sakramentov. Kako bi stvorili prostor u “seleri kepu“ Sakramento je dao mogućnost Filadelfiji da zameni pik sa Kingsima na NBA draftu 2017.

Pošto su “kraljevi“ bili bolje plasirani, Filadelfija je to pravo iskoristila i dobila priliku da bira sa trećeg mesta, dok je Sakramento “skliznuo“ na peto. Kasnije su 76ersi trejdovali trećeg pika kako bi birali prvi na draftu i Džejson Tejtum je završio u Boston Seltiksima.

Kingsi su tog leta napravili veliku grešku, koja ih i dan danas prati jer ni leta 2019. godine neće imati svoj pik prve runde, već će on završiti u naručju Filadelfije ili Bostona.

Malo smo skrenuli s teme, ali važno je napomenuti da Divac nije bio generalni menadžer kada su se donosile ove odluke i da kada je postavljen na tu funkciju 31. avgusta 2015. nije mogao da uradi ništa povodom te situacije.

Kazinsov trejd u Pelikanse

Foto: Getty Images
Kao što smo napisali, Sakramento nije ništa uradio sezone 2015/2016 što je dovelo do smene trenera Džordža Karla, koji nije imao dobar odnos sa prvom zvezdom Demarkusom Kazinsom.

Kazins je bio “lice franšize“, igrač od kojeg je sve zavisilo, ali tokom sedam godina nijednom nije uspeo da igra plej-of u Sakramentu. To je značilo da nešto mora da se promeni. Divac leta 2016. nije želeo da dovodi igrače za velike ugovore, stvoren je solidan tim, koji je bio daleko od PO. To je samo jedno značilo – razlaz sa Kazinsom.

Ma koliko je veza bila jaka između dve strane, za obe je bilo najbolje da ona pukne jer nije vodila nigde. Februara 2017. godine to se desilo i normalno navijači su teško podneli odlazak prve zvezde.
Foto: Getty Images
Mnogi su se Divcu podsmevali za ovaj trejd jer je Kazins, uz Omrija Kaspija, poslat u Nju Orleans za Lengstona Geloveja, Tajrika Evansa, Badija Hilda, pika prve i druge runde s Drafta 2017.

Zbog ovog trejda, 20 meseci kasnije, Sakramento u rosteru ima Badija Hilda, Džastina Džeksona, Herija Džajlsa i Frenka Mejsona, pa i Dierona Foksa, iako on nema veze s ovom zamenom, ali su ga Kingsi pokupili kao petog na Draftu 2017.

Sa druge strane, Nju Orleans je izgubio Demarkusa Kazinsa, koji je nažalost doživeo tešku povredu i nalazi se u procesu oporavka u dresu Golden Stejt Voriorsa.

Divcu su se pojedini smejali zbog toga što je Kazinsa dao "ni za šta", međutim nešto više od godinu i po dana kasnije Kingsi imaju mlad sastav i što je najvažnije veoma zdravu sredinu, nešto što sa Demarkusom nije bio slučaj.
Foto: Getty Images
Na ovogodišnjem NBA draftu izabrali su Marvina Beglija juniora, koji je u prvih nekoliko utakmica pokazao da se radi o velikom potencijalu i igraču koji će biti lider ove franšize narednih godina.

Kingsi ne bi bili Kingsi kada u sastavu ne bi imali srpske igrače – Bogdana Bogdanovića i Nemanju Bjelicu. “Bogi“ je nažlost povređen, ali se na teren vraća veoma brzo, dok “Beli“ igra košarku karijeri i jedan je od najvažnijih igrača ekipe.

Bjelica igra veoma zrelo i što mu sam nadimak kaže – profesorski. Na devet odigranih utakmica prosečno beleži 15,6 poena, 6 skokova i tri asistencije, i utisak je da njega nema da Sakramento ne bi pobedio na dva meča na startu godine.

Kada se Bogdan vrati Kingsi će izgledati još bolje i navijači “kraljeva“ moraju da budu optimistični zbog budućnosti ovog sastava. Divac je zaslužen i za dolaske srpskih košarkaša, pošto je Bogdanović završio u Kingsima putem trejda sa Finiksom, dok je Vlade ovog leta ubedio Bjelicu da se ne vrati u Evropu i da zaigra za franšizu iz Kalifornije.

Još bolji dani tek predstoje

Foto: Getty Images
Sakramento nažalost nema pika prve runde na narednom draftu, ali niko ne kaže da neće imati. Koliko dobar posao radi Divac govori podatak da Kingsi imaju više od 11 miliona prostora u “seleri kepu“.

To znači da će franšiza iz Kalifornije biti u mogućnosti da prihvati, odnosno upije, ugovor nekog košarkaša, a da zauzvrat dobije pika prve runde od franšize sa kojom su se dogovorili. Sakramento bi mogao da igra veliku ulogu u trejdovima, ali ne kao noseća strana, već kao pomoćna.

Mnoge ekipe nemaju više prostora u budžetu i kako bi dovele nekog košarkaša moraju da se oslobode pojedinih ugovora.

Kako ni suporotna strana, sa kojom se dogovora trejd, nema mesta, tu na scenu stupaju Kingsi koji će prihvatiti nečiji ugovor, ali će zauzvrat Divac tražiti pika prve runde. Opširnije o ovome pročitajte u primeru trejda Džimija Batlera. Kada smo već kod finansija, Sakramento će narednog leta imati prostora u budžetu za dva maks ugovora, što znači da će moći da dovedu kvalitetne košarkaše.

Znamo da grad u Kaliforniji nije veliko tržište i mesto gde igrači najviše vole da igraju, ali ukoliko Kingsi budu imali dobru sezonu i ako zadrže zdravu atmosferu, biće veoma primamljiva destinacija.

Zbog toga je ova takmičarska sezona veoma važna i o njoj i mnogim drugim stvarima razgovarali smo sa novinarom NBC Džejmsom Hemom, a vi ćete taj intervju moći da čitate narednih dana.

Podsećamo, narednog leta slobodni agenti su Kevin Durent, Kavaj Lenard, Kajri Irving, Džimi Batler, Klej Tompson, Kristaps Porzingis (ograničeno), Demarkus Kazins, Al Horford, Kemba Voker, Kris Midlton, Tobajas Heris, Diandre Džordan, Herison Barns...

Mnogi su se podsmevali Divcu za neke poteze, najviše za trejd Demarkusa Kazinsa, a godinu i po dana kasnije jasno je ko je izašao kao pobednik. Kingsi su u odličnom smeru i nema sumnje da će se njihove utakmice pratiti duboku u noć – kao nekada. Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: