Otimačina – deo drugi

Drugu godinu zaredom Zlatnu loptu, namenjenu najboljem fudbaleru sveta u godini, prate kontroverze.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Utorak, 30.11.2021.

09:30

Otimačina – deo drugi
Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Nakon što prošle Frans fudbal nije dodelio nagradu, a trebalo je poljskom golgeteru iz Bajerna Robertu Levandovskom, nije mali broj onih koji misle da je načinjena nova nepravda.

Prošle godine su "uspeli" da objasne da Levandovski nije bio laureat zbog skraćene godine, usled koronavirusa, a ove je razlog teren, koliko god čudno zvučalo.

Na osnovu njega, bar prema mišljenju i glasovima tzv. stručnjaka Frans fudbala, Lionel Mesi je zaslužio da sedmi put prigrabi najveće individualno priznanje.

Ne bih da ovaj tekst zvuči subjektivno, ali ćemo morati da sagledamo sve činjenice, uz lični utisak potpisnika ovih redova. Pa da krenemo...

Zašto Mesi?

Foto: Tanjug/AP Photo/Christophe Ena/Tanjug
Završio je kao prvi strelac španske LaLige sa 30 golova, od čega je velika većina baš u ovoj godini koja se računa, ali Barselona to nije previše osetila na terenu.

Samo jedan Kup kralja u trci sa Realom i Atletikom, u kojoj su se sva tri kluba skoro pa trudila da ne završe kao šampioni, a Katalonci poklekli kada je bilo najbitnije i to prelako.

Neki bi možda pokrenuli čuvenu konstataciju o statistici i bikiniju i svakako ne bi bili daleko od istine.

Ukupnih 38 pogodaka, što je Argentincu drugi najlošiji učinak otkad je glavni pokretač Barselone, ali ni to nije glavni utisak. Prepešačio je terenima Španije, više se govorilo o njegovom ugovoru i javnoj inicijativi da napusti Nou Kamp, nego o stvarnim majstorijama jednog od najboljih fudbalera svih vremena.

Ni u Ligi šampiona nije imao uspeha, njegov tim je glatko ispao u osmini finala od Pari Sen Žermena (2:5) i proteklog leta "morao" je da završi baš tamo, s obrazloženjem da su pravila LaLige "oterala" Mesija u glavni grad Francuske, uprkos (kako su naglasili) želji da ostane u Barseloni.

Kažu, veliki uticaj na Zlatnu loptu imaju jesenje partije, ali Argentinac ni u Parizu nije blistao, blago rečeno, toliko da na svom kontu ima tek četiri pogotka u svemirskom napadu sa Mbapeom, Nejmarom i Ikardijem, igrajući u Francuskoj.

Adut mu je, ako se može nazvati velikim, trofej Kopa Amerike sa selekcijom Argentine, pošto je slavio u četvrtom finalu tog takmičenja.

Nijedno takmičenje nije za potcenjivanje, ali ako ćemo realno ne može da bude pravi reper turnir koji se održava na svake dve, tri godine, a konkurencija "gaučosima" su Brazil i donekle Kolumbija, Urugvaj i Čile.

Konkurencija

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT
Robert Levandovski je dao 24 gola više od Mesija, osvojio je titulu Bundeslige – što i nije neki podvig u Bajernu, uz Svetsko klupsko prvenstvo, ali i nije zanemarljivo u celokupnom paketu.

Došao je i to trofeja "Zlatne kopačke", uvek bio u svom streljačkom modu da su drhtali svi koji su bili ispred Bajernove mašinerije, zaustavljene od Pari Sen Žermena u četvrtfinalu Lige šampiona kada je upravo Poljak bio jedan od razloga eliminacije

Samo zato što nije igrao zbog povrede u tom dvomeču, što se osetilo po promašajima Bavaraca...

Treći je završio Žoržinjo, prvak Evrope sa Čelsijem i Italijom, čovek kakvog morate da imate u timu sa svim njegovim vrlinama u pozicioniranju, tačnosti i poslu koji se ne vidi na prvi pogled, ali i nedovoljno atraktivan da bi bio laureat.

Takvi igrači, jednostavno, ne dižu publiku na noge, niti se prati svaki njihov korak, ali su jako vredni, kao što je i petoplasirani Ngolo Kante.

"Kratki" su ostali još Realov Karim Benzema kao četvrti i Mohamed Salah na iznenađujuće sedmom mestu, bez obzira na to što je jesen odigrao u transu, ali ga je ozbiljneg napada na Zlatnu loptu koštalo to što nije imao trofej sa Liverpulom.

Ne živi se od stare slave

Foto: EPA-EFE/Peter Powell
Samo, šta je merilo? Trofeji, statistika, suvo znanje, utisak ili sve to u jednom?

Cilj ovog teksta nije bilo da se omalovaži Mesijeva nagrada, već da se sve realno sagleda i pokaže činjenično stanje.

U fudbalu često čujemo da se od stare slave ne živi. I ne bi trebalo.

I zato se postavlja pitanje – zašto je Lionel Mesi dobio Zlatnu loptu?

Ako se ne setite na "prvu loptu" znajte da počinjena krađa...

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: