Sašin pakao u raju

I dok nemačkom teniseru Saši Zverevu "gori pod nogama" u privatnom životu, to se nikako nije odrazilo na njegove partije naterenu – štaviše.

Izvor: Luka Nikoliæ

Sreda, 11.11.2020.

17:30

Sašin pakao u raju
Photo by Alexander Scheuber/Getty Images for Hamburg Open

Saša Zverev ima samo 23 godine, ali deluje da kao da je na Turu već sto godina.

Razlog takve percepcije situacije je ponajviše njegov rapidni uspon ka samom vrhu ATP rang liste, dolazak na treće mesto liste sa samo 20 godina, osvajanje Završnog turnira sa 21...

Mnogo toga je uspeo u karijeri da uradi Nemac sa samo 23 i, pored ostalog, pobedi sva tri člana "velike trojke" – Đokovića i Nadala po dva puta, a Federera četiri.

Ipak, iako se mnogo pričalo o njegovim teniskim uspesima i kvalitetima, skoro pa toliko se pričalo i o njegovom ponašanju na terenu, kao i dešavanjima iz njegovog privatnog života.

Zverev nije Nik Kirjos. Nećete ga videti kako na terenu baca stolice, psuje sudije i gledaoce i lomi rekete (više nego što je to normalno i uobičajeno).

Nećete ga ni videti kako van terena daje neprimerene izjave, "proziva", priča o kontroverznim temama, pokušava da bude nešto što nije...

Ali, pored svega, o njegovom privatnom životu znamo mnogo.
Photo by Julian Finney/Getty Images
Saša je 2018. godinu završio na veoma slavan način – osvojio je "peti Grend slem", odnosno Završni turnir u Londonu, pobedom nad Novakom Đokovićem.

"Došla je nova zvezda", rekao je tada Boris Beker, a pohvale su već odavno stigle od Novaka, Rafe i ostalih.

Šta se desilo? Desio se veliki, na prvi pogled neobjašnjiv pad i nekoliko meseci zbog kojih su njegovi fanovi izrazili veliku zabrinutost.

U februaru 2019. je raskinuo sa devojkom Olgom Šaripovom (zapamtite ovo ime), ostao je bez menadžerskog tima, a onda je došla i nova loša vest – otac mu se razboleo.

"Znate da sam sa vama novinarima uvek iskren. Mnogo se toga izdogađalo u poslednje vreme. Situacija oko menadženta me je koštala mnogo. Po prvi put i moj otac zbog bolesti ne može da bude sa mnom. I konačno, raskinuo sam sa devojkom. To sve utiče na mene. Možda drugi igrači ne bi pričali o tome, ali to nije slučaj sa mnom. Uvek pričam iz srca. Ipak, sada se sve polako stišava. Zadovoljan sam svojim životom na terenu i van njega", rekao je Zverev jednom prilikom sredinom godine.

Mnogo energije oduzela mu je i sutuacija sa menadžerom pošto je ušao i poduži sudski proces sa prethodnom kompanijom koju predstavlja Patrisio Apej.

Stvari van terena nisu bile dobre po Zvereva tokom 2019. godine, a nisu bile ni Bog zna kakve i na njemu, sem par "bljesaka" tu i tamo.
Olga Šaripova, bivša devojka (Emmanuel Wong/Getty Images)
Bilo je više nego jasno da su problemi van terena uticali na tada 22-godišnjaka koji nije mogao da se nosi sa svime što ga je snašlo – i njegov tenis je trpeo.

Početkom 2020. godine stvari su se popravile, pa je došao u polufinale Australijan opena, ali ubrzo – korona.

Zbog toga premotavamo dešavanja na nastavak sezone i turnire u SAD gde... Uf, čekaj... Adrija tur.

Prvi problemi van terena javili su se Saši nedugo nakon Adrija tura, egzibicionog takmičenja u Beogradu i Zadru koje je organizovao Novak Đoković.

Zverev nije bio među zaraženima, ali jeste bio među onima koji su "partijali" po restoranima i klubovima u Srbiji i Hrvatskoj, zbog čega je naleteo na osudu javnosti.

Najveći problem Nemac je sebi napravio tako što je u saopštenju posle Adrija tura rekao da je pogrešio i da će otići u dvonedelju samoizolaciju, a onda se par dana kasnije pojavio na žurci jednog prijatelja.

Tu se javio i američki novinar Ben Rotenberg, koji je serijom "tvitova" tokom nekoliko meseci kritikovao Novaka i Sašu, zbog čega je usledio i žestok odgovor Nemca jednom prilikom.

"Neću odgovoriti na tvoje pitanje. Nema šanse da odgovorim na tvoje pitanje posle svega što si pisao o meni proteklih par meseci. Nema šanse da ti odgovorim posle svega", odbrusio je Zverev prilikom jedne video-konferencije tokom Rolan Garosa, na kojem je Saša ispao u osmini finala. Kritike nisu bile samo od strane Rotenberga, već i od strane dobrog dela javnosti koji nisu prihvatali neodgovornost nemačkog tenisera.

Znajući kako se Saša do sada nosio sa problemima van terena, očekivanja nisu bila velika.

Krenulo je porazom od Endija Marija na Sinsinati Mastersu, ali, onda, "bljesak" na US openu i plasman u svoje prvo Grend slem finale u karijeri.

Odlazak na Rolan Garos doneo mu je već pomenutu osminu finalu, gde je poražen od Janika Sinera, ali se taj neuspeh (ako se tako može nazvati) može opravdati time što je bio bolestan i imao visoku temperaturu pred meč.

Dobra forma Zvereva se nastavila – i to kako.

Dva turnira u Kelnu jedan za drugim, odnosno Keln 1 i Keln 2, doneli su mu osam pobeda zaredom i dve uzastopne titule, uz svega tri izugbljena seta.

A, pritisak van terena bio je sve veći i veći. Saša je prvi put imao razlog za zabrinutost kad je njegova devojka Brenda Patea rekla da očekuje dete i da je poznati teniser otac.

Ona je tada za "Bild" navela da Saša jeste otac, ali da ona ni ne pomišlja na pomirenje, kao ni na dvojno starateljstvo.

Nedugo zatim oglasila se i Olja Šaripova, bivša devojka 23-godišnjaka iz Hamburga koja je iznela dosta teške optužbe.

Ona je navela da ju je bivši momak fizički zlostavljao i jednom prilikom naterao da bosa izađe na ulice Njujorka jer se plašila za svoju bezbednost.

Zverev je, očekivano, sve demantovao, ali je Šaripova, koju smo pomenuli i na početku teksta, u intervjuu s Benom Rotenbergom iznela još šokantnihi detalja iz života sa nemačkim teniserom.

"Posvađali smo se i tokom te svađe me je udario u lice prvi put. Tokom drugih svađa me je gurao, uvrtao mi ruke, gušio me. Ali, to je bio prvi put da me je zaista udario", ispričala je Šaripova, koja je Rotenbergu pokazala slike na kojima se vide modrice.

Ona je dodala da joj nisu verovali čak ni najbliži prijatelji kada je pokušala da im se poveri o emotivnom i fizičkom nasilju koje trpi.

"Želim da kažem da su me tada svi ignorisali, ali sada me niko neće ignorisati. Nisam ništa. Ja sam osoba, imam glas i on više ne može da ostane nečujan. Bilo mi je jako teško da počnem otvoreno da govorim o onome što mi se događalo, ali znam da je mnogo onih koji prolaze kroz istu situaciju, da je mnogo onih koji trpe zlostavljanje, uvrede, ostaju u lošim vezama i ne shvataju da ne moraju to da trpe. Želim samo svima da pokažem da na kraju sve može da bude dobro. Prošle godine više nisam želela da živim, a sada sedim ovde i razgovaram sa vama", dodala je potresena Šaripova. Ta vrsta pritiska Saši nije smetala, ali jeste ljudima koji sarađuju sa njim.

Pored ostalog, veliki broj navijača je zasuo objavu Mastersa u Parizu na Instagramu u koju je bio uključen Zverev.

"#IStandWithOlya", odnosno "Ja sam uz Olju", orilo se komentarima objave koja je nedugo zatim obrisana.

To je navelo organizatore da obrišu sve objave vezane Zvereva, pa su profili na društvenim mrežama uglavnom eskivirali da objave bilo šta što ima veze sa Nemcem.

To je, pak, bilo dosta teško, pošto je Saša igrao fenomenalno i ređao pobede u Parizu, ujedno i u polufinalu protiv Nadala.

Na sreću po organizatore Saša je poražen u finalnom okršaju Bersija, iako je imao prednost u setovima protiv Danila Medvedeva, čime je završen njegov uspeh od 12 pobeda zaredom.

Pritisak van terena bilo je nešto što je godinu dana potpuno kočilo Aleksandera Zvereva. Sa time nije mogao da se izbori, a problemi su se ređali.

Sada, usred žestokih optužbi koje još nisu dobile epilog, Zverev igra fenomenalno i pred Završni turnir u Londonu (15. novembar) izgleda kao da će organizatorima i administratorima društvenih mreža praviti veliki problem.

Izlega da je Zverev stvarno izrastao u "mentalnu gromadu", kako je to rekao jednom prilikom Boris Beker.

Doduše, ako su optužbe Šaripove tačne, uzalud sve pobede i svi trofeji. Epilog tog "duela" moraćemo još da čekamo.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: