Divlji zapad – dolazak "Kralja" i hajka na Voriorse

Zapad će u predstojećoj NBA sezoni biti divljiji nego ikad. Međutim, realno je da se ključna priča svede na borbu za drugo mesto.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Utorak, 16.10.2018.

09:00

Divlji zapad – dolazak
Foto: Getty images

Dvostruki uzastopni šampion, trostruki u poslednje četiri sezone, Voriorsi su dodatno pojačali svoj već snažan tim još jednim Ol-starom, ali se pojačala i konkurencija.

Rokitsi su bili na korak od toga da preuzmu tron Zapada, a taj korak će sada pokušati da nadoknadi preko Karmela Entonija.

Juta Džez je prošle sezone od tima kojem se nije predviđao ni plej-of postala ekipa kojoj se predviđa blistava budućnost i treća "sila" konferencije, a sličan korak u predstojećoj sezone se očekuje od Denver Nagetsa.

Enigma su mogućnosti timova koji su bogati talentom ali je jasno da im nešto bitno fali – Portland i Oklahoma Siti, dok bismo prvi put posle više od 20 godina mogli imati plej-of Zapada bez San Antonio Sparsa.

Ipak, tim o kojem će se najviše pričati i koji će posebno biti pod mikroskopom su Los Anđeles Lejkersi.

Stejpls centar ima novog kralja, stigao je Lebron Džejms pa purpurno-zlatne već trese groznica kakvu su poslednji put imali pre desetak godina sa Kobijem Brajantom.

Zbog srpskih tandema očekujemo dosta od Klipersa i Kingsa, a zbog Igora Kokoškova od Sansa, ali je realnost je ipak da su dalek od gornjeg doma Zapada.
Foto: Getty images
1. Golden Stejt Voriors
Prošla sezona: 58-24
Ključni dolasci: Demarkus Kazins, Jonas Jerebko

Ključni odlasci: Džavejl Mekgi, Zaza Pačulija

Šampion se proteklog leta dodatno pojačao, i to sa još jednom Ol-starom, i to jednim od najboljih centara lige, pa je izlišno pričati o očekivanjima od ovog tima. Demarkus Kazins neće moći odmah da pomogne "ratnicima", ali oni na to ni ne računaju, bitno im je da se potpuno oporavi i uigra sa ekipom za plej-of, jer on nije upitan. Ako Kazins ostane zdrav i vrati se u formu, teško je očekivati da bilo ko može da se nosi sa Voriorsima.

2. Hjuston Rokits
Prošla sezona: 65-17
Ključni dolasci: Karmelo Entoni, Brendon Najt

Ključni odlasci: Trevor Ariza, Rajan Anderson

Ako ćemo tražiti tim koji bi možda mogao da dostojno izazove šampiona, to su i ove sezone Rokitsi. Prošle su pokazali da je moguće nositi se sa "Ratnicima", jedna četvrtina ih je delila od finala lige, a u novu sezonu ulaze još jači. Ne samo zbog dolaska jednog od najboljih igrača u proteklih 15 godina Karmela Entonija, već je i dolazak Brendona Najta ogroman plus. Takođe, u toj borbi sa Voriorsima se povredio Pol, a s njim na terenu bi priča mogla drugačiji kraj da ima. Melo se prošle sezone nije najbolje snašao kao "treća violina" Tandera, ali bi priča u Hjustonu koji forsira izolaciju u napadu mogla da bude potpuno drugačija. Ključna stvar za Rokitse biće odbrana, pre svega na protivničkim krilima, jer odlazak Trevora Arize i Luka Mba a Mutea je ostavio ogromnu rupu na tom mestu, a Melo je sigurno neće popuniti. U Hjustonu su uvereni da je Džejms Enis dostojna zamena. Videćemo.

3. Juta Džez
Prošla sezona: 48-34
Ključni dolasci: Grejson Alen

Ključni odlasci: Jonas Jerebko

Sa briljantnim bekom Donovanom Mičelom i jednom od najboljih defanzivaca Rudijem Goberom Juta ima sjajnu osnovu za još bolji rezultat nego prošle sezone. Vrlo kreativni trener Kvin Snajder nije mnogo menjao "roster" tokom leta, stigao je samo Grejson Alen, od koga se očekuje da donese dodatnu dimenziju u defanzivi. Uz već pouzdane Rikija Rubija i Džoa Inglesa, Džez bi mogao da ima jednu od najboljih odbrana u ligi. Tim sa velika dela.
Foto: Getty images
4. Oklahoma Siti Tander
Prošla sezona: 48-34
Ključni dolasci: Denis Šruder, Nerlens Noel
Ključni odlasci: Karmelo Entoni, Nik Kolison


Pol Džordž se obavezao na dugogodišnju vernost i sada Tander može na miru da se posveti usavršavanju sistema igre. Retko koji tim ima takav tandem superzvezda kao Oklahoma Siti sa Džordžom i Vestbrukom, uz koje bitan faktor u ambicijama ekipe igra i sve bolji Stiven Adams. Na sve to, proteklog leta su stigla još dvojica izuzetno talentovanih igrača Denis Šruder i Nerlens Noel, a oporavio se i Andre Roberson s kojim odbrana dobija drugu dimenziju, pa se može pričati o ekipi koja ima kvalitet za najveće domete. Međutim, Vestbrukova operacija kolena postavlja pitanje na sve aspiracije Tandera, jer bez obzira na sav talenat i dolazak Šrudera kao alternative, bez Rasa ovo je samo prosečan tim.

5. Denver Nagets
Prošla sezona: 46-36
Ključni dolasci: Ajzea Tomas, Majkl Potrer (draft)
Ključni odlasci: Vilson Čendler, Kenet Farid


Nema više izgovora, plej-of ne sme da izmakne Nagetsima ove sezone. Prošle su bili na jednu pobedu od doigravanja, a uprkos tome što su se svi konkurenti žestoko pojačali, te u borbu za plej-of ulaze i neki novi timovi, Denver mora biti mežu osam. Naravno, najviše se očekuje od Nikole Jokića koji sada sa ugovorom od 150 miliona dolara više ne može da bude iznenađenje i otkrovenje sezone. Ali, koliko će Nagetsi daleko dogurati zavisi i od napretka Jokićeve defanzivne igre jer je bio velika slabost prethodnih sezona u tom segmentu. I dalje je svakako jedan od najpotcenjenijih igrača lige u smislu zastupljenosti u javnosti, ali svi dobro znaju šta može da ponudi. Sada se očekuje i korak više, posebno zbog dolaska sjajnog pleja Ajzee Tomasa, pa organizacija igra Nagetsa više neće toliko zavisiti od srpskog centra. Tu je i talentovano krilo Majkl Porter, uz ostatak prošlosezonskog mladog jezgra sa Džamalom Marejem i Gerijem Herisom. U celoj ovoj priči posebnu pažnju bi trebalo obratiti na Mareja, jer dok se Jokić definitivno pozicionirao kao jedan od najboljih centara lige, od Mareja se očekuje da u narednoj sezoni značajno napreduje i bude jedan od prelomnih faktora za plasman u plej-of.

6. Los Anđeles Lejkers
Prošla sezona: 35-47
Ključni dolasci: Lebron Džejms, Ražon Rondo, Džavejl Mekgi, Lens Stivenson
Ključni odlasci: Džulijus Rendl, Bruk Lopez


Najveća enigma kada su u pitanju prognoze plasmana sledeće sezone. Lejkersi su prošle biti jedan od najgorih timova u ligi, pa je teško očekivati da se toliko može se preokrenuti u roku od svega nekoliko meseci. Ali, ovde je u pitanju dolazak Lebrona Džejmsa, a s njim u ekipi sve je moguće. Svakako da Lejkersi neće odmah biti konkurentni za titulu, pa plej-of ne bi trebalo da se dovodi u pitanje. Međutim, dolasci Ražona Ronda, Džavejla Mekgija i Lensa Stivensona, uz izuzetno talentovano jezgro sa Lonzom Bolom, Kajlom Kuzmom, Brendonom Ingramom i potcenjenim Džošom Hartom, neće iznenaditi ni ako se "jezeraši" izbore za prednost domaćeg terena u prvoj rundi doigravanja. Ključni faktori za Lejkerse će biti odbrana na protivničkim centrima i efikasnost spoljnih igrača kojima će Lebronovo ime otvarati prostor, a pre svega tu se najviše očekuje od Ingrama.
Foto: Getty images
7. Portland Trejl-blejzers
Prošla sezona: 49-33
Ključni dolasci: Set Kari, Enferni Simons

Ključni odlasci: Ed Dejvis

Bjelzersi se takođe u novoj sezoni oslanjanju na stare snage i uigranost. Nisu se proslavili tokom pripremnog perioda, gde je nedostatak visine bekova ograničavao tim, ali regularni deo sezone je potpuno druga priča jer Demijen Lilard i Si Džej Mekalum čine jedan od boljih tandema u ligi. S njima na pakretu Bjezersi mogu da pariraju svakom rivalu u konferenciji, što je treće mesto prošle sezone i pokazalo. Međutim, kao i tada imaju istu slabost, koju su Pelikansi maksimalno iskoristili u prvoj rundi plej-ofa i kao sedmi tim konferencije izbacili trećeplasirani. Zbog toga će u predstojećoj sezoni ključni faktor Blejzersa biti Jusuf Nurkić. Za njega je ova sezona prekretnica u karijeri jer će sada pokazati da li je dostojan toga da se svrstava u elitnu grupu centara.

8. Nju Orleans Pelikans
Prošla sezona: 48-34
Ključni dolasci: Džulijus Rendl, Elfrid Pejton
Ključni odlasci: Demarkus Kazins, Ražon Rondo


Pelikansi su na prekretnici, ako i naredna sezona bude prosečna, može biti poslednja u aktuelnoj eri tima, jer Entoni Dejvis više nema strpljenja da u Nju Orleansu čeka tim koji će biti konkurentan na najvišem nivou. Otišli su iskusni Kazins i Rondo s kojima je trebalo da čini jedan od moćnijih projekata u ligi, a stigli talentovani Elfrid Pejton i Džulijus Rendls. Džru Holidej je podigao nivo igre Pelikansa prošle sezone, Nikola Mirotić pokazao koliko su Bulsi izgubili njegovim odlaskom, ali će opet cela priča da se svodi na Dejvisu. Ključan faktor u celoj toj priči je i njegovo zdravlje, jer se izgleda konačno rešio povreda odigravši dve sezone u nizu više od 75 utakmica. Ukoliko se novajlije, a pre svih Rendl adekvatno uklope, uz dominantnog "Obrvu" Pelikansi će biti konkurentni za plej-of, ali da li će to zadovoljiti Dejvisa ili će početi da traži novi dom.

9. San Antonio Spars
Prošla sezona: 47-35
Ključni dolasci: Demar Derozan, Jakom Peltl, Marko Belineli
Ključni odlasci: Kavaj Lenard, Manu Đinobili, Toni Parker, Kajl Anderson


Zlatna era San Antonija je i definitivno gotova. Otišli su Parker, Manu i Lenard i više to nisu oni Sparsi koji u svaku sezonu ulaze sa šampionskim ambicijama. Uprkos dolasku Ol-stara Demara Derozana, te što je jednostavno suludo se kladiti protiv Grega Popoviča, Sparsi bi ipak mogli da propuste plej-of prvi put posle 21 godine. Derozan uz Lamarkusa Oldridža, Paua Gasola, Rudija Geja, Petija Milsa i Marka Belinelija čini jezgro koje će svakako da bude u konkurenciji za doigravanje, ali povreda moćnog defanzivca Dehuntea Mareja bi mogla da bude tas na vagi koji će da prevagne na negativnu stranu.
Foto: Getty images
10. Minesota Timbervulvs
Prošla sezona: 47-35
Ključni dolasci: Luol Deng, Džoš Okogi
Ključni odlasci: /


Džimi Batler je proteklih meseci bukvalno držao Timbervulvse kao svog taoca. Celog leta traži način da ode, ali Vulvsi nikako da realizuju trejd koji će zadovoljiti i njihove apetite. Dok čeka trejd Batler se priključio treninzima tima uoči početka sezone i dodatno zapalio vatru. Izuzetno motivisan da začepi usta kritičarima dominirao je protiv prvih zvezda tima, a onda generalnom menadžeru Skotu Lejdenu jasno poručio: "Vi je**no ne možete bez mene. Ne možete!". I to nije daleko od istine. Bez obzira na sav talenat, Endru Vigins i Karl-Entoni Tauns su i dalje daleko od Batlerovog nivoa igre i teško da su sposobni da samo odvedu Vulvse do plej-ofa. Na kraju, bez obzira kako se završi ova saga, Minesota će sigurno da izgubi.

11. Dalas Meveriks
Prošla sezona: 24-58
Ključni dolasci: Deandre Džordan, Luka Dončić
Ključni odlasci: Jogi Ferel, Dag Mekdermot


Meveriksi su jedna od timova od kojih se očekuje značajan skok unapred u odnosu na prethodnu sezonu. Konačno je stigao centar sposoban da bude kičma tima Deandre Džordan, ali je ključno pojačanje ipak jedan tinejdžer. Luka Dončić dolazi kao jedan od najboljih Evropljana u poslednjih nekoliko godina i kao naslednik Dirka Novickog. Naravno, besmisleno je očekivati da Dončić odmah počne da dominira u NBA, a Dalas krene da pobeđuje redom. Međutim, za razliku od ostalih rukija gde se od mnogih očekuju velike stvari, Dončić je uprkos godinama već formiran igrač, prvak evrope i na klupskoj i na reprezentativnom nivou i ono što je najbitnije dokazani lider. Moraće još da radi na fizikalijama, ali je tokom predsezone pokazao da je spreman za elitu.

12. Los Anđeles Klipers
Prošla sezona: 42-40
Ključni dolasci: Šaj Gildžus-Aleksander, Džerom Robinson, Marčin Gortat
Ključni odlasci: Deandre Džordan, Ostin Rivers


Još jedan tim od koga očekujemo dosta zbog naših igrača, ali koji je ipak značajno limitiran. Odlazak Ostin Riversa i Deandrea Džordana je predstavljao poslednji korak ka "gašenju" ere Pol-Grifin koja nije donela ono što se očekivalo, pa su u Stejpls centru počeli u reizgradnju ekipe. Lob-siti je mrtav, Klipersi se okreću odbrani. Draftovani su bekovi Džerom Robinson i Šaj Gildžus-Akeksander, koji je zablistao tokom Letnje lige, a bitan faktor u prelaznom periodu će biti pomenuti Srbi Miloš Teodosić i Boban Marjanović. I dok se i dalje povremeno šuška da bi Teo mogao da bude trejdovan, Marjanović je dominantnom predstavom tokom predsezone pokazao da će uprkos dolasku Marčina Gortata biti važan faktor u reketu svog tima. Jedno je ipak jasno, u Klipersima od predstojeće sezone ne očekuju ništa osim od napretka mladih igrača, jer se fokusiraju na naredno leto kada će imati ogroman prostor u seleri-kepu.
Foto: Getty images
13. Memfis Grizlis
Prošla sezona: 22-60
Ključni dolasci: Kajl Anderson, Džeren Džekson
Ključni odlasci: Tajrik Evans


Ne tako davno Grizlisi su bili najžešći tim lige, moderna verzija "Bed bojsa", ali vreme je pregazilo ovu generaciju. Ogroman ugovor za Majka Konlija se nije isplatio, povrede su limitirale sjajnog beka, a polako prolazi i vrhunac forme Marka Gasola, koji igra sve dalje od koša. Memfisu je potrebna sveža krv, nova generacija koja će da gradi novi identitet, a prvi korak bi trebalo da napravi Džeren Džekson, od koga se očekuje pre svega da dominira u odbrani.

14. Sakramento Kings
Prošla sezona: 27-55
Ključni dolasci: Marvin Begli (draft), Ben Meklemor
Ključni odlasci: Geret Templ, Vins Karter


Naše simpatije prema timu u kojem su dvojica srpskih igrača lako mogu da pomute objektivnost kada su u pitanju prognoze. Neupitan je talenat koji poseduje tim Kingsa, jezgro čini nekoliko sjajnih mladih igrača, ali nema pravog lidera i superstara, koji je neizostavan kada se želi borba za plej-of. Osim toga, nijedan igrač u timu ne izgleda kao neko ko je snažno vezan za dugoročne planove Kingsa. Mi najviše očekujemo naravno od naših reprezentativaca Bogdana Bogdanovića i pridošlice Nemanje Bjelice. Bogdan ulazi u drugu sezonu u kojoj se pre svega očekuje da se oslobodi u napadu i češće traži loptu, a od Bjelice da sa većim prostorom u igri pokaže zašto je bio MVP Evrolige. Ipak, osnovno jezgro tima bi mogao da čini tandem momaka sa Djuka, Heri Džajls i Marvin Begli, zbog koga je Vlade Divac propustio da draftuje Luku Dončića. Kao prethodna, i naredne sezone osnovni cilj je razvoj.

15. Finiks Sans
Prošla sezona: 21-61
Ključni dolasci: Deandre Ejton (draft), Mikal Bridžis (draft), Trevor Ariza
Ključni odlasci: Brendon Najt, Markiz Kris


Peti put od odlaska Stiva Neša Sansi su uradili "reset". Trejdovan je momak od koga se očekivalo mnogo više Brendon Najt, a novo ime u koje će biti uprte sve oči je Deandre Ejton. Od centra koji je bio prvi pik na draftu očekuje se da za početak podigne Sanse sa dna konferencije. Finiks kreće bukvalno od nule, pa se odlučio i da ispiše istoriju. Za prvog trenera je postavljen naš Igor Kokoškov, koji odavno poštovano ime u NBA ligi, ali prvi put je glavni trener i prvi je neamerikanac na toj poziciji. Međutim, ako neko zna kako da radi sa mladim igračima i oko njih napravi šampionski tim, to je čovek koji je kao selektor sa Slovenijom pokorio Evropu. Važan korak ka respektabilnoj ekipi napravio je dovoženjem iskusnog Trevora Arize, sjajnog defanzivca koji bi uz odličnog beka Devina Bukera mogao da donese bitnu ravnotežu između spoljne i unutrašnje linije. Ipak, bez pouzdanog plejmejkera Kokoškov će imati dosta problema. Videćemo da li će uspeti da iskoristi pregovore Vulvsa i Hita u vezi sa Batlerom i izvuče iz toga neki džek-pot.

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: