A pre godinu dana su govorili…

Najbolji srpski teniser Novak Đoković nastavio je fantastičnu drugu polovinu 2018. godine titulom na Mastersu u Šangaju. Đoković je do četvrtog trofeja u kineskom gradu stigao bez izgubljenog seta, a u finalu je savladao Bornu Ćorića iz Hrvatske rezultatom 6:3, 6:4.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.10.2018.

10:00

A pre godinu dana su govorili…
Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Iako je Đoković beležio fantastične rezultate do finala nije se očekivao lak duel u poslednjem susretu, ali je Srbin odigrao fantastično od početka do kraja i zasluženo došao do 32. Mastersa u karijeri.

Novak, pored toga što je turnir osvojio bez izgubljenog seta, to je učinio i bez jednog jedinog pretrpljenog brejka i pokazao da mu servis funkcioniše verovatno najbolje u karijeri. On je tako postao tek treći teniser u ATP eri kome je to pošlo za rukom, posle Rodžera Federera i Saše Zvereva.

"Ovde se osećam kao kod kuće, imamo čak naše svlačionice i hvala vam mnogo", kazao je između ostalog Đoković na ceremoniji dodele pehara.

Kako i da se ne oseća kada mu je Kina, uz Australiju, najplodonosnije tlo – na primer, uz četiri trofeja iz Šangaja ima šest iz Pekinga (tamo nikada nije doživeo poraz), a od 2010. je u ovoj zemlji od 69 mečeva dobio 67.

"Poslednja četiri meseca bila su fantastična i ostvario sam odlične rezultate. Negujem svaki momenat koji mogu", dodao je.
Photo by Kevin Lee/Getty Images
I mnogo puta do sada ponavljana je priča da je imao katastrofalan početak godine, kao i da je nakon neuspešnog povratka posle druge pauze i očajnih nastupa u Indijan Velsu i Majamiju, sam sumnjao da će ponovo biti tamo gde pripada.

"Nikada se više neće vratiti", glasio je najveći broj komentara, što navijača, što analitičara koji prate "beli sport".

Izgubio je prepoznatljivu oštrinu na terenu, mučio se sve dok se u tim nisu vratili Marijan Vajda i Gebhart Fil Grič, a zbog teške povrede lakta morao je da koriguje servis. Podsetimo, Đoković je imao takozvanu koštanu modricu i hroničnu upalu desnog lakta, operacija je bila neminovna, pa je morao da skrati petlju kod početnog udarca.

Dobri nastupi na Kvinsu omogućili su mu da potpuno spreman dočeka Vimbldon, a potvrda da se potpuno vratio bio je trijumf nad Rafaelom Nadalom u dvodnevnom polufinalu.

Nekoliko meseci nakon najcrnjeg perioda od kako je uzeo reket u ruke, najbolji srpski sportista je stigao do drugog mesta, usput osvojivši dva Grend slema, dva turnira iz serije 1.000 i postao prvi čovek u istoriji tenisa koji je kompletirao "Zlatni Masters".
Photo by Kevin Lee/Getty Images
Koliko god neverovatno zvučalo, turnir u Šangaju bio je prvi na kojem je bio blizu "starom Đokoviću", što može samo da izazove veći strah kod protivnika jer postoji veliki prostor za napredak. Osim što nije pretrpeo brejk, u nekim trenucima delovao je kao zid koji je nemoguće probiti.

Kontrolisao je bukvalno svaki minut svakog meča koji je igrao, savršeno koristio pružene prilike (osim u nekim delovima meča sa Bornom), što je dodatno deprimiralo momke sa druge strane mreže. Žeremi Šardi je upisao negativan rekord kao čovek koji je izgubio 28 uzastopnih setova od jednog tenisera, dok je Aleksander Zverev, trenutno peti igrač na planeti, morao da spakuje torbu posle samo tri osvojena gema.

Međutim, tu nije kraj neverovatne priče našeg momka koji je, uprkos svim prognozama, došao na dohvat svetskog trona. Ostao mu je jedan korak i to ne previše veliki – nedostaje mu 215 bodova da bi četvrti put postao "broj 1".

Novom titulom preskočio je Rodžera Federera na drugom mestu, trenutno ima 7.445 bodova, dok je ispred njega samo Rafael Nadal sa 7.660.
Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Wong
Srbin i Španac odigraće do kraja dva turnira, Masters u Parizu i Završni turnir u Londonu – Đoković ne brani ništa, Nadal 170 bodova i računica je jasna – ko bude bio bolji na tim turnirima završiće kao prvi. U igri je 2.500 bodova, ali postoji mogućnost da Novak u kalendar ubaci i jedan turnir iz serije 500.

U pitanju su turniru u Bazelu ili Beču i, ukoliko se odluči na ovakav korak, pored imena prvoplasiranog tenisera sveta izvesno će stajati srpska zastava.

"Pokušaću sve što je u mojoj moći da se domognem prvog mesta. To je verovatno najveći cilj na kraju sezone", potvrdio je Đoković.

Navijačima ostaje samo da uživaju u sve boljem tenisu i raduju se pobedama koje će dolaziti, a oni koji su sumnjali ili to i dalje čine, moraće da promene mišljenje – nikada ne potcenjujte kralja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: