B92 u Dohi:Ovako se Katar sprema za "all inclusive" Mundijal

Kada je Katar osvojio organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine, dobio je i jedinstvenu priliku da predstavi svoju zemlju svetu. Šansa koja se ne sme propustiti.

Tara Tomović
Podeli
Mapa stadiona
Mapa stadiona

autor: Tara Tomović

Trenutno je u samoj Dohi i te kako vidljiva vizija koju Katar ima za budućnost koja neće definisati samo jednu naciju, već i čitav region u narednih nekoliko generacija. Tako se Katar nada da će baš Mundijal otvoriti vrata za jedan novi svet međunarodnog razumevanja, razvoja i iskustava.

“Katar je morao da napravi knjigu u kojoj će objasniti zašto baš oni treba da budu domaćini SP-a. Inače, svaka zemlja koja se takmiči za ulogu domaćina mora da ima tzv. bid-book. Katar je kasnio da je isporuči, pa su poslali jednu knjigu privatnim avionom, a drugu brzim vozom samo da budu sigurni da će jedna barem stići na vreme“, počinje svoju priču Ilija Trojanović, specijalista za medije iz Vrhovnog komiteta za organizaciju prvenstva.

Stadion Al Bayt
Stadion Al Bayt

On je ekskluzivno za "B92" otkrio i po čemu se još Katar izdvojio: "Svi su predstavili svoje ponude na engleskom, a Katar je svoju predstavio na engleskom, francuskom, arapskom i španskom. Bio je takođe jedina zemlja čiju je prezentaciju vodila žena, šeika Moza bint Naser“.

Lako dostupan, sa odličnom vremenskom zonom i neverovatno raskošan, Katar je bez problema svojim praktičnim planom uspeo da ’kupi’ FIFA-u i postane domaćin narednog Svetskog prvenstva u fudbalu.

Stadion Al Rayyan
Stadion Al Rayyan

“Samo 50 kilometara je najveća razdaljina koju će neko morati da pređe. Na primer, u Brazilu ste neke stadione imali u Sao Paolu, neke u Salvadoru, pa su timovi, menadžeri, novinari, navijači morali konstantno da putuju i menjaju hotele. U Kataru ćete sve vreme moći da budete na istom mestu stacionirani. Mediji će se takođe nalaziti u jednom centru i sve će biti više nego praktično i fantastično“, dodaje Ilija.

I ovako luksuzan, Katar neverovatnom brzinom radi na svojoj infrastrukturi koja mora da bude temelj udobnosti svakog posetioca koji bude došao u Dohu – tehnološki napredan aerodrom, sjajni putevi i novi metro koji će do 2020. godine biti pušten u rad.

Stadion Al Thumama
Stadion Al Thumama

Metro će biti gotov 2020. godine, a izgradnju prve linije je naredio predsednik FIFA-e Đani Infantino, a ona će ići sve do stadiona Lusail gde će se igrati prva i poslednja utakmica Svetskog prvenstva.

Oko stadiona će biti izgrađen i tramvajski sistem, a čitav projekat zamišljen je kao poseban grad. Prema Ilijinim rečima, nije toliko ni daleko od grada, slično kao Pančevo od Beograda.

Stadion Al Wakrah
Stadion Al Wakrah

Maksimalno putovanje između svih osam stadiona biće jedan sat, a prvi put u istoriji fanovi će moći da gledaju više utakmica u istom danu.

„Nešto jedinstveno biće taksiji na vodi, ali i hoteli na vodi koji će se kretati od stadiona do stadiona prema rasporedu utakmica“.

Stadion Khalifa
Stadion Khalifa

S druge strane, neverovatan broj smeštajnih jedinica – od hotela sa pet zvezdica, preko stanova do kampova u pustinji zadovoljiće sve tipove turista.

“Mnogi hoteli su završeni, tako da do sada već imamo 80 hiljada soba, a do 2022. će ih biti i više. Imaćemo i kampove u pustinji za prave avanturiste“, navodi.

Stadion Educational City
Stadion Educational City

Svi kampovi za treniranje nalaziće se na manje od sat vremena od grada gde će timovima biti pružena maksimalna udobnost za treniranje i odmaranje kako bi na što bolji način pružili spektakl u elitnom sportu na najluksuznijem svetskom prvenstvu do sada.

Svaki stadion će imati poseban sistem hlađenja terena, neverovatan dizajn, a jedan od njih čak i rasklopiv sistem sedišta koja će biti prosleđena zemljama u razvoju nakon turnira kao uspomena sa Svetskog prvenstva.

Posle Mundijala stadioni će koristi za podsticanje sporta u zemlji, ali i kulture, trgovine i obrazovanja. Na primer, stadion Educational City će kasnije biti mesto na kojem će studenti trenirati fudbal, ali i na kom će biti oformljena prva nacionalna ženska fudbalska ekipa.

Katar je takođe najavio da će ovo biti prvi Mundijal koji je u potpunosti posvećen održivoj energiji i koji će ostaviti trajno nasleđe u regionu i svetu. I ne samo to – aktuelna ministarka muzeja uložiće milion dolara u umetnost, a već kroz mesec dana biće otvoren Nacionalni muzej Katara.

Lusail
Lusail

Za navijače biće više nego dovoljno opcija i van stadiona gde će moći da se osećaju kao da su na njima – nekoliko fan zona u kojima će se, kako vlasti Katara kažu, stvarati uspomene za ceo život.

Pogledajte kako je Katar slavio u Rusiji ulogu domaćina:

Ekskluzivan materijal priprema za Mundijal

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu