NBA 2007/08: Istok - Jugoistok

Izvor: B92

Nedelja, 18.11.2007.

19:31

Default images

ATLANTA – ulazi u još jednu sezonu pod rukovodstvom Mike Woodsona, četvrtu po redu. Bivša desna ruka Larry Browna u Sixersima i Pistonsima ( titular ), će još jednu godinu voditi NBA vrtić, ali je činjenica da mora da napravi i rezultatski pomak u odnosu na prethodne sezone, ili drugim rečima – dovoljno se čekalo.

Hawksi imaju All Star igrača u Joe Johnsonu, ali još uvek traje polemika da li je, za ono što daje, preplaćen i da li je on odgovarajuća osoba i igrač za lidersku ulogu. Sastav Atlante je prosto zatrpan igračima koji igraju na krilnim pozicijama, uz još jedan detalj – gotovo svaki od njih je NBA posao “zaradio” igrajući na drugačijoj poziciji i sa drugačijim ulogama od onih koje ima danas.

Marvin Williams, Josh Smith, Josh Childress, Al Horford mogu da pokriju pozicije od 2 do 4 ( Horforda cemo se nagledati i na 5 ), svakako su atletski izvanredno predisponirani, no nešto drugo je pod znakom pitanja – mogu li zajedno funkcionisati, ako se u obzir uzmu i različite prošlosti, različite navike i shvatanja košarke. Podršku Johnsonu i ostatku ekipe na playmamkerskoj poziciji treba da omoguće Stoudamire, Lue i novajlija Acie Low, no ni jedan od njih nije klasičan organizator igre. Zaza Pachulia je centarski stub ekipe, snažan, čvrst i racionalan, i sa njim i bez njega ovaj tim definitivno nije isti. Ne bi iznenađenje bilo da već u prvoj sezoni Horford “otme” minute bledog Sheldena Williamsa. Sve u svemu, Hawksima za ulazak u grupu timova za doigravanje treba barem jos jedna konstanta u timu.
CHARLOTTE – je još jedan tim koji je čekao i čekao i čekao…a onda promenio trenera, napravio veliki trejd i u ovu sezonu ulazi sa imperativom play offa. Kada se pogleda sastav ove ekipe, teško je naći neke velike zamerke. Pokriveni na svim pozicijama, kombinovano iskustvo i vrlo talentovani mladi igrači, i Michael Jordan, kao čovek koji je preuzeo realnu kontrolu nad organizacijom. Njegov prvi potez je bilo imenovanje Sam Vincenta za prvog trenera, bez obzira sto je pomenutom verovatno najveći trenerski uspeh u karijeri pobeda sa reprezentacijom Nigerije u utakmici protiv branioca titule Svetskog sampiona ( Japan, 2006 ), bez obzira na nedostatak iskustva kada je trenerski rad u NBA u pitanju.

Problemi sa kojima se susreo vec na startu su veliki i van njegove kontrole – igrači koji bi mu itekako pomogli, Adam Morrison i Sean May, će se od povreda oporavljati tokom čitave sezone i na njih apsolutno ne može da računa. Uz to, iskusni Harrington ( 11 godina u NBA ) se takođe oporavlja od operacije kolena, i pitanje je u kom delu sezone ce početi da igra na prošlogodišnjem nivou.

Odluke na terenu donosi Raymond Felton, član one čuvene playmakerske “berbe” – Williams ( Utah ), Paul ( New Orleans), Felton ( Charlotte ), pouzdan i vredan igrač, svestan da treba da opsluži potrošače kao što su Wallace I Richardson ( ex Golden State), a pritom ne izgubi svoju sopstvenu inicijativu i agresivnost.

Bekovsku liniju kompletira iskusni tandem Anderson ( 10 godina u NBA) i McInnis ( takođe 10godina ), kao i extremno precizni Matt Carroll, dok je centarska linija veoma pokretljiva – Okafor, Brezec, Hollins. Ostaje da se vidi da li će biti “kvalitetnog” vremena za novajlije Dudleya i Davidsona.
ORLANDO – je takođe izvršio promene na čelu stručnog štaba, pa ćemo na kormilu ovog tima od ove sezone imati prilike da gledamo Stan Van Gundyja, još jednog člana klana Van Gundy. Majami je zamenio Orlandom, originalnog Shaqa je zamenio sa Shaqom u najavi – citaj: Dwight Howard, Dwayne Wade i ne pokusava da nadđe u svojim redovima, ali zato ima jedan dobar broj igrača na čije se znanje i iskustvo itekako može osloniti. Tandem playmakera Nelson – Arroyo se moze uvrstiti među najkorisnije u celoj ligi, ali je sigurno da se od njih može očekivati i više, naročito od Arroyoa, koji još uvek nije potpuno izašao iz “me, myself and I” raspoloženja ( a koje se “pojavilo” posle one fenomenalne partije protiv reprezentacije SAD, pre nekoliko godina ).

Iz Seattlea je doveden izvanredan strelac, u “najboljim igračkim godinama”, Rashard Lewis, te je tako pojačana spoljna linija ( Turkoglu, Ariza, Bogans ), koji, baš kao i starosedelac Hedo, može uspešno da odigra i na poziciji 4, sto Howardu otvara više prostora u reketu. Magicu će itekako faliti Battie, igrač na poziciji 4 ( očekuje se oporavak od godinu dana ), a verovatno će više minuta nego što se planiralo morati da dobije Foyle , kao i vremešni Pat Garrity.

Gundy je pitomac Riley-skole, što znaci da ce Orlando igrati tvrdo i agresivnije u odbrani, i sa jasnijim ciljevima u napadu, što možete nazvati i oragnizovanijom košarkom.
MIAMI – slavi 20 godina postojanja, a ima li boljeg načina da se proslave dve decenije organizacije od osvajanja nove titule. U odnosu na prošlu sezonu, izvršene su mnogobrojne promene, a vođa Riley je svestan činjenice da ima “jos samo par godina za nas” (drustvo mu pravi Shaquille O Neal). Prema tome, vreme definitivno nije saveznik ove ekipe, to je vrlo jasno i nije nikakva tajna. Zato se, i dalje, najdominantniji igrač lige pokušava okruziti podrškom sa dovoljno znanja, fizičkog talenta, iskustva i ŽELJE, sto je verovatno i presudni
parametar. Ako nađu glad koju su imali pre samo par sezona, Heat će biti ozbiljan kandidat za Finale istočne konferencije, odnosno u najužem krugu kandidata za titulu.

Činjenica je da je Pat Riley blizu kraja svoje aktivne trenerske karijere, i teško je očekivati da će se njegova pravila menjati, što znaci da će od brzine kojom se novajlije u timu budu prilagođavale zavisiti i broj pobeda na kraju sezone, no za očekivati je da Miami bude
uspešniji kako sezona bude odmicala.

Bitan faktor uspeha i neuspeha biće i forma Dwayne Wade, baš kao i broj utakmica koji bude odigrao ove sezone. Gotovo je nemoguće naći igrača njegovog kvaliteta, a o tome na koje sve načine i koliko menja igru svoje i protivničke ekipe kada je u igri ne treba ni trošiti reči.

Rileyijev problem neće biti centarska linija, Shaq i Alonzo ( dovoljna su samo njihova imena, zar ne ? ), Haslem i Wright. Verovatnije je očekivati probleme na poziciji playa, gde se od Williamsa očekuje da ima više agresivnosti u okviru sistema ( a i pogoditi otvoren šut ne bi bilo na odmet ), dok se od Parkera očekuje da pre svega odbrambeno iskontrolise neke od “napadača” na toj poziciji. Shaq je u direktnoj zavisnosti od preciznosti svojih saigrača, jer velika većina njegovih poseda ne zavrsava igrom 1 na 1, već prenošenjem težišta igre na nekog drugog. Ono što svakom igraču godi su tzv. Laki poeni, a ove sezone se mogu očekivati od strane Wade i Ricky Davisa, koji su obojica kadri da sami sebi naprave poene, te će dodatna pažnja usmerena na njih sigurno otvoriiti prostor pod košem. Prve partije Daquena Cooka su pravo ohrabrenje za navijače ovog tima, baš kao i partije nešto starijeg Wrighta.
WASHINGTON – Eddie Jordan ima najduži kontinuitet u istom klubu na Istoku, ali je od samog početka sezone 2007/2008 na “klizavom” terenu. Slične situacije kao i Woodson, i Jordan je na početku ne “moglo bi…” ili “valjalo bi…”, vec “moralo bi…” sezone, a to je uvek dodatna briga za trenera.

Sastav Wizardsa je drugačiji nego prošle godine, mada ne u tolikoj meri da bi se moglo pisati o “novom timu”.Centarskoj liniji će faliti stameni Etan Thomas, koji će sigurno pauzirati barem nekoliko meseci, usled operacije na otvorenom srcu. S druge strane, ako se prisetimo svega onoga što se desavalo između Thomasa i Haywooda ( svaki trening je ličio na ultimate fight reality show ), možda njegovo neigranje podstakne neke druge na bolje partije. Start sezone će propustiti i Pecherov, koji je igrama tokom Letnje lige i u pripremnom periodu
opravdao svoj izbor.

Broj 1 Washingtona je Gilbert Arenas, u tu nema nikakve dileme. Kada je u funkciji ekipe, fokusiran i motivisan, Arenas je teško zaustavljiv, kadar da bukvalno sam pobedi protivnika. Ova sezona trebalo bi da odgovor na pitanje da li je sazreo, da li je zaista legitiman NBA super star.

Odmah do njega je i Antawn Jamison, izvanredni krilni igrač, opasan po protivnika na razne načine i igrač sa visokim nivoom konstantnosti i stabilnosti. Poslednji deo potencijalnog All-star tria je Caron Butler, upotrebljiv na više pozicija, i na oba kraja terena. Iks faktor ove
ekipe je “luda glava” DeShawn Stevenson, kadar da preokrene tok svake utakmice . Problem je što se prečesto desava da tok bude drugačiji od željenog. Sa paznjom ću pratiti i igre mladog Younga, rookija sa USC-a, vrlo zanimljivog i talentovanog igrača, čije bi se navike i talenti trebali uklopiti u ono što Jordan zahteva od svog tima.

Brendan Haywood je startna petica, i njegov posao će biti da koliko toliko iskontrolise svoje direktne protivnike i uspostavi kontrolu reketa i ravnotežu u skoku. Mnogo se očekuje od oporavljenog Songaile, a minutima se može nadati i mladi Blatche, naročito u susretima sa ekipama koje ne važe za čvrste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: