Dresovi – "Orlovi" crveno-beli, Nigerijci 'krenuli na plažu'

Svetsko prvenstvo u fudbalu privlači pažnju stotine miliona ljudi širom sveta i svi detalji pred početak ovog događaja budu ispraćeni “pod budnim okom javnosti“.

Izvor: Petar Tadiæ

Subota, 07.04.2018.

09:00

Dresovi –
Foto: Fudbalski savez Srbije

Jedna od najvažnijih popratnih stvari jesu dresovi koji se posebno prave za 32 selekcije koliko učestvuje na Mundijalu svake četiri godine.

Tačan datum ili rok kad bi reprezentacija morala da saopšti zvanične dresove ne postoji, ali evo 68 dana do Šampionata poznat nam je skoro pa svaki dres.

Do sada samo Maroko, Danska i Iran nisu zvanično saopštili u kakvoj će opremi igrati na Svetskom prvenstvu, što znači da nam je poznato 29 od 32 dresa.

Lista kompanija koje su učestvovale u proizvodnji dresova je dugačka, a predvode dve najveće Adidas sa 12 reprezentacija i “Najki“ sa 10, odnosno Puma sa četiri, “Nju Balans“ sa dve i Umbro, Humel, “Erea“ i “Ulsport“ sa jednom selekcijom.
Foto: Instagram@Nemanja Matiæ
Adidas su odabrale: Argentina, Belgija, Kolumbija, Egipat, Nemačka, Iran, Japan, Meksiko, Maroko, Rusija, Španija i Švedska.

“Najki“ će predstavljati: Australija, Brazil, Hrvatska, Engleska, Francuska, Nigerija, Poljska, Portugal, Saudijska Arabija i Južna Koreja.

Pumu su odabrale: Srbija, Senegal, Švajcarska i Urugvaj. “Nju Balans“ će nositi Kostarika i Puma, dok je Umbro izabrao Peru.

Danska se logično odlučila za Humel, Island za “Ereu“, odnosno Tunis za “Ulsport“.

Krenućemo od naše grupe i našeg dresa kojeg su mnogi u javnosti osudili.

Grupa E – Srbija, Brazil, Kostarika, Švajcarska

Fudbalski savez Srbije 19. marta predstavio je gostujući dres našeg tima na Mundijalu. Kao što je i najavljeno, “Orlovi“ će nositi opremu proizvođača Puma.

Posle samo dva dana namerno ili slučajno, reprezentativci Srbiji otkrili su i domaću garnituru na snimanju spota za SP sa Draganom Bjelogrlićem.

Javnost u Srbiji dosta je podeljena što se tiče dresa, štaviše verovatno je i veći broj onih koji misle da je “posao“ mogao da bude bolje urađen.

Prva garnitura dresova ne podseća mnogo na neke prethodne – potpuno je crven sa belim štucnama i belom ’trakom’ koja ide od vrata ka rukavu.

Mnogi su ovaj dres ocenili kao običan i ni po čemu poseban, a neki su ga uporedili i sa dresom Švajcarske.

#srbija

A post shared by ⚽️🏆 (@vladimirstojkovic) on

Kada je reč o gostujućem dresu on izgleda nešto originalnije od prvog. Dres je potpuno beo sa “srpskom trobojkom“ koja ide po sredini dresa. Dizajn izgleda lepo i može se reći da je FSS pogodio sa ovom garniturom.

Ipak, ni ovde nije moglo bez kritika, pogotovo kada je portal “footyheadlines.com“, inače vodeći svetski mediji koji se bavi sportskom opremom (dresovima, kopačkama, loptama) i otkrivanjem novih modela, došao do kako su oni to nazvali, "šokantnih informacija".

Navodno je nemački proizvođač je gostujuće dresove Srbije i Senegala kreirao tako što je malo izmenio jedan od svojih osnovnih i najjeftinijih modela. U pitanju je generički dres pod nazivom "Liga jersey" koji predstavlja model i košta oko 20 evra, a na nekim sajtovima se može naći i za manji novac.

Njega odlikuje jednostavan dizajn sa linijama na rukavima i poznatim logoom na desnoj strani grudi, dok su u slučaju opreme Srbije i Senegala samo dodate grafičke opcije određenim delovima dresa.

Portal piše da je jedan od dokaza to što, u slučaju srpskog dresa nijansa crvene boje nije ista na kragni i zastavi koja se pruža po sredini majice, kao što je to slučaj kod opreme drugih timova koje sponzoriše "Puma".

Brazil, Kostarika, Švajcarska

FS Brazila u martu je objavio tradicionalan žuti samba dres u kojem će “Selesao“ igrati u Rusiji.

Po mnogima ovaj dres sličan je onom iz 1970. godine i Mundijala u Meksiku.

Karakteristično za Brazil dres je žute/zelene boje, dok je rezervna garnitura plava. Reprezentacija Kostarike takođe je u martu saopštila dresove u kojima će igrati na Mundijalu.

Proizvođač “Nju Balans“ pobrinuo se za njihovu garnituru.

Dres je potpuno crven sa belom bojom oko vrata, a takođe se mogu uočiti i linije koje idu od levog ramena do struka. Dres Švajcarske po mnogima jedan je od najlepših koji će biti nošeni u Rusiji.

Prva garnitura je crvena, međutim sva je u nekim linijama što daje poseban izgled ovom dresu. Takođe, za razliku od mnogih znak proizvođača “Puma“ nalazi se u sredini.

Sa druge strane rezervni dres je potpuno beo, sa crvenom bojom oko vrata. U našoj grupi tri od četiri reprezentacija imaju crvenu boju.

GRUPA A – Rusija, Saudijska Arabija, Egipat, Urugvaj

Kao domaćin ovog velikog događaja Rusija se odlučila za nešto potpuno novo.

Domaća garnitura je crvenam sa belim oko vrata i ramena, rezervni je beo, dok su za proizvođača odabrali “Adidas“. Reprezentacija Urugvaja odabarala je da ih “Puma“ obuče i nisu pogrešili.

Prvi dres ima je svetlo plavi, sa crnom bojom oko vrata. Takođe, ono što dres čini još lepšim je sunce u sredini. Saudijska Arabija nije mnogo eksperimentisala. Prva garnitura ima je bela, sa zelenom bojom oko vrata i zelenim “Najki“ znakom.

Sa druge strane, rezervna kombinacija im je obrnuta – potpuno zelena, sa belim znakom “Najki“. Egipćani su se potrudili da im dres izgleda više od samo običnog. Domaća garnitura je crvena sa malim kvadratima, dok se sa strane nalaze bele pruge.

Sa druge strane gostujući dres je beo sa crnim prugama kod vrata.

Grupa B – Španija, Portugal, Maroko, Iran

“Crvena furija“ oduševila je sve sa prvom garniturom za Svetsko prvenstvo.

Dres im je crven sa žutom/plavim romboidima na desnoj strani, dok je gostujuć beli sa crvenim trakama na ramenima. Aktuelni šampion Evrope igraće u karaketeričnoj bordo boji na Mundijalu u Rusiji.

Oko vrata dres sadrži zelenu boju, dok su za proizvođača odabrali “Najki“. Sa druge strane rezervna garnitura im je ’moćna’ – potpuno bela sa plavim plusevima ili krstovima.

** Maroko i Iran nisu sopštili zvanične dresove.

Grupa C – Francuska, Australija, Peru, Danska

“Trikolori“ odabrali su isti dizajn dresa kao Portugal, samo što se razlikuju boje.

Dres je tamno plavi, s tim što je na rukavu svetliji i ima tamne ’crtice’. Gostujuća garnitura je potpuno bela sa tačkicama raznih boja. Prva, ali i druga garnitura Australije izgleda prilično lepo. Domaći dres potpuno je žut, sa crnim linijama od glave do kraja rukava.

Gostujući je potpuno drugačiji, pošto je neke tamno zelene boje, sa velikom dijagonalnom zelenom crtom koja ide od pazuha do struka. Peru jedini se odlučio za “Umbro“. Dres im je solidan, što se kaže ništa preterano poseban.

Prva garnitura im je bela sa debelom crvenom dijagonalnom, dok je rezervna crvena sa belom dijagonalom.

*** Danci još nisu predstavili dres.

Grupa D – Argentina, Hrvatska, Nigerija, Island

“Gauočosi“ nisu želeli mnogo da komplikuju sa prvom odevnom kombinacijom.

Dres je beo sa plavim vertikalnim prugama, dok na ramenima imaju crne pruge. Rezervna garnitura im je nešto lepša – crna sa belo/plavim dezenom kod grudi. Hrvatska je nastavila sa tradicionalnim crveno-belim šahovnicama, a za proizvođača izabrali su “Najki“.

Sa druge strane rezervni dres im je takođe u šahovnicama, samo u crno/plavim. Nekima će se svideti, a nekim možda neće, ali dres Nigerije jedan je od inovativnijih.

Možda izgleda kao da idete na plažu, ali po mnogima “Najki“ je ovde uradio odličan posao. Belo-zeleno-crni dres izgleda sjajno i mnogi će pričati o njemu. Islanđani su takođe uradili odličan posao sa malo poznatom kompanijom “Erea“. Ispred je totalno plav, ali na rukavima ima belo-crvene nijanse što mu daje poseban izgled.

Gostujući se isti, s tim što je ispred beo, a na rukavima crveno-plavi.

Grupa F – Nemačka, Meksiko, Švedska, Južna Koreja

Aktuelni svetski šampion odlučili su se za belo/crnu varijantu kao prvu garnituru dresova.

On izgleda možda prosto, ali je veoma elegentan i moderan. S druge strane, gostujući im je tirkizne boje sa velikim brojem pravougaonika. Meksiko je na skoro svakom Svetskom prvenstvu uvek imao najlepše dresove.

Prva garnitura im je tamno zelena, sa tri svetlo zelena pravougaonika koji idu od struka do skoro grudi. Rezervna im je prosta – skroz bela sa zelenom i crvenom horizontalnom štraftom na sred dresa. Prvi dres Švedske veoma je prost. Skroz žut, oko vrata malo plave boje, kao i plave pruge sa strane dresa.

Kod rezervnog dresa malo više su eksperimentisali, pošto je plav sa velikim brojem kockica po njemu. Južna Koreja možda ima i najjednostavniju prvu garnituru od svih selekcija. Skroz je crvena sa belim “Najki“ znakom.

Sa druge strane, kod gostujućeg su bili kreativniji – skroz je beo, ali sa crveno/plavim kratkim crticama na sred dresa.

Grupa G – Engleska, Belgija, Panama, Tunis

Englezi su se vodili logikom – što prostije, to bolje. Dres “gordon albiona“ potpuno je beo sa crvenom linijom oko vrata.

Rezervna garnitura im je crvena sa crnim linijama, koje čine krst preko celog dresa. Sponzor Englezima je “Najki“. Reprezentacija Belgije za sponzora imaće “Adidas“, a prva garnitura dresova im je crvena sa oker kvadratima.

Sa druge strane, gostujući dres je žuti sa bezbojnim kvadratima po celoj površini.
EPA-EFE/BIENVENIDO VELASCO BLANCO
Panama je pokušala da izabare pravu kombinaciju za prvo učešće na Mundijalu u istoriju.

Prva kombinacija je potpuno crvena sa sitnim kvadratićima na grudima, dok je rezervna belo/plava i izgleda nešto lepše.
EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER
Selekcija Tunisa izabrala je “Uhlsport“ za proizvođača opreme. Nisu mnogo eksperimentisali prva garnitura ima je bela sa malo crvene boje s strane.

Drugi je samo obrnuto, crveni sa belim crticama.

Grupa H – Kolombija, Poljska, Senegal, Japan

Kolumbija izabrala je “Adidas“, prva garnitura im je žuta sa crveno-plavim linijama i crnim koji idu od vrata do ramena.

Sa druge strane, gostujući im je plavo/narandžasti, dok crne tanke pruge idu duž leve strane dresa. Reprezentacija Poljske odabrala je totalno crvenu boju za njhov prvi dres na Mundijalu u Rusiji.

Gornji deo je tamniji, dok je donji više bordo boje. Sličan im je i rezervni, samo je belo/crni, ali isti dezen. Japanci su uvek znali da odaberu, pa je tako i ovoga puta. Prvi dres im je tamno plave boje, sa belim tačkama po celom dresu.

Rezervna kombinacija je bela sa sivom šarom na gornjem delu dresa. Za kraj ostavili smo dres Senegala koji izgleda veoma moćno. Dres im je beo sa zelenom bojom na ramenima i rukavu.

Ono što ostavlja utisak jeste lav na sredini koji ostavlja jak utisak. Fenomenalno. Glasajte, čiji vam je dres od gore navedenih najlepši? Imate opciju da glasate čiji dres vam se najmanje sviđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: