"Rafole" – baš je važno

Novak Đoković i Rafael Nadal nisu nas baš navikli da, ukoliko se sastaju na Grend slemu, to čine pre finala.

Izvor: Milan Tomiæ

Četvrtak, 10.06.2021.

18:00

Foto: Profimedia

Ipak, ATP lista je takva, odnosno žreb, te će Srbin i Španac snage odmeriti u polufinalu Rolan Garosa, u petak, ne pre 17.30.

Doduše, poslednji meč u ovoj fazi na nekom od najvećih turnira nije bio baš tako davno. Bilo je to na Vimbldonu 2018. godine, kada je trijumf odneo naš predstavnik.

Godinu dana kasnije u finalu Australijan opena, takođe, je slavio Novak, baš kao i u meču za trofej na ATP kupu 2020. godine.

Od poslednjih duela treba izdvojiti i finala u Rimu 2019. i ove godine, ali i u bulonjskoj šumi. U svim tim mečevima pobedio je "Bik sa Maljorke".

Prema tradiciji, uspesima, uslovima i svemu ostalom favorit je Rafael Nadal, čovek koji je 13 puta osvajao Rolan Garos.

Deceniju i po dominira u Parizu, međutim, jedan od dva poraza na ovom terenu naneo mu je upravo Novak, 2015. godine.
EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG
Ovo će biti 58. međusobni duel dvojice asova, a jednu pobedu više ima trenutno najbolji teniser sveta.

U ovom, "prestižnom" pogledu, naredni duel je jako važan, prosto iz razloga što će Nadal, ukoliko pobedi, izjednačiti skor i neće biti u zaostatku.

Nadal ima razloga za optimizam, pošto je na šljaci ostvario čak 19 od svojih 28 pobeda nad Đokovićem.

Na Rolan Garosu, kada pogledamo ukupnu Nadalovu statistiku, ima čak 105 pobeda iz 107 mečeva.

"Brojke su sjajne, zar ne? Ali, ne mogu da razmišljam o tome trenutno, o statistici ću kada završim karijeru. Sada je trenutak da budem srećan, pošto sam dobio važan meč protiv teškog protivnika. Vreme je da počnem da se spremam za polufinale. Moram da se odmorim, sutra malo da treniram i da se osećam dobrom. To je to", rekao je Nadal.

Španac, ipak, napominje da je u pitanju polufinale, a ne finale.

"Znamo se dobro, svašta može da se desi. Onaj koji bude igrao bolje tog dana imaće veće šanse za pobedu, zar ne? To će biti važan meč za obojicu. Ipak, to je polufinale, nije finale i to je velika razlika. Ko god da pobedi, imaće još jedan meč do titule", istakao je Nadal.
EPA-EFE/YOAN VALAT
Pored odnosa pobeda u međusobnim duelima, mnogo važniji aspekat narednog meča tiče se GOAT trke, odnosno jednog od značajnijih parametara, Grend slem titula.

Novak drži praktično sve bitnije rekorde – trofeje, međusobne mečeve sa najvećim rivalima, Masterse, međutim, broj najvećih titula mnogi i dalje navode kao najvažniji kriterijum.

Naravno da Đoković to zna, a potvrda za to jeste fokus na Grend slemove.

Eventualni trijumf Nadala pogurao bi ga ka 21. Grend slem tituli. Jer, zaista je teško očekivati da Cicipas ili Zverev, u Parizu, u meču na tri dobijena seta, mogu da naude Špancu.

Opet, sa druge strane, ukoliko bi Novak uspeo da zaustavi Rafu na njegovom terenu, stekao bi ogromnu psihološku prednost za nastavak ove trke, koja traje godinama.

Ovakva nada je postojala i jesenas, kada su se dvojica igrača sastala u finalu. Međutim, znamo kako se sve završilo.

Uslovi su tada Novaku povećali šanse za uspeh, ali njega jednostavno u prva dva seta nije bilo. U trećem se probudio, ali bilo je kasno.
SS/Wikipedia
Uvreženo je mišljenje da je za Novaka mnogo bolje da se sa Rafom sastane pre finala, baš kao što je to slučaj bio 2015. godine, kada ga je jedini put i pobedio u Parizu.

Ipak, Đoković ističe da mu je apsolutno svejedno u kojoj se rundi suočava sa najvećim rivalom, prvom kolu ili finalu.

"Ne menja specijalno. Igrati sa Nadalom i u prvom kolu i u finalu mi je isto. Na ovom terenu je dominirao, imao sam taj podvig i pobedu 2015. godine. Analiziraću taj meč. I on i ja smo drugačiji igrači danas. Sigurno je da ću se potruditi da odigram bolje nego prošle godine u prva dva seta. Danas je i on imao poteškoća u prva tri seta sa Švarcmanom. Igrali smo tesan meč u finalu Rima pre par nedelja. Znam šta me očekuje. Spreman sam. Sad sam iscrpljen naravno zbog ovog meča, ali dobra stvar je što imam jedan i po dan da se oporavim. To je polufinale koje su mnogi želeli i iščekivali. Sada smo u toj poziciji. Neka bolji pobedi. Verujem u svoju pobedu, kvalitet, sposobnosti. Tako ću i izaći na teren", rekao je Novak.

Đoković uoči meča sa Nadalom ne želi da otkriva recept, ali je nešto ipak nagovestio.

"Forhend je uvek toliko dominantan. Sa tim udarcem pravi mnogo problema svom protivniku. Dosta spina, rotacije, dobro se brani. Sa visokim loptama se vraća u igru, u poen. Mudar je i iskusan u igri na šljaci. Suvišno je bilo šta reći. Napredovao je sa servisom, a o odbrani ne treba mnogo pričati. Moram da budem agresivan, ali i taktički pametan", dodao je Đoković.

Ukoliko bi Đoković napravio podvig i srušio Rafu, čini se da ga ništa ne bi moglo zaustaviti u obaranju rekorda u broju Grend slem titula.

Sve ćemo saznati u petak, ne pre 17.30. Tačnije, odmah nakon prvog polufinala u kojem se od 14.50 sastaju Stefanos Cicipas i Aleksandar Zverev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: