Jokić, Dejvis ili Embid – ko je najbolji visoki igrač?

Nova NBA sezona, nova debata ko je najbolji centar lige.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Četvrtak, 14.01.2021.

12:10

Jokić, Dejvis ili Embid – ko je najbolji visoki igrač?
Foto: Profimedia

U centru pažnje su tri imena – Nikola Jokić, Entoni Dejvis i Džoel Embid.

Sva trojica igraju impresivno i nose svoje timove koji su pretendenti na najviši plasman, pa košarkaška javnost ne može da se složi koji je od njih najbolji visoki igrač NBA lige.

Pročitajte još Jokić je moćan, ali nije svemoćan

Rasprava na društvenim mrežama se rasplamsala, jer svaki od njih ima snažne argumente na svojoj strani.

Stoga su analitičari "Bličer riporta" (Bleacher Report) pokušali da "izračunaju" ko je od njih zaista najbolji po principu ko bi bio starter, ko rezerva, a ko bi ispao iz tima.

Jokić na startu sezone ima tripl-dabl prosek 24,3 poena, 10,9 skokova, 10,5 asistencija i 1,8 ukradenih lopti.

Srbin je već sada možda i najbolji asistent u istoriji među centrima, vrhunsko napadačko "čvorište" i vrlo potcenjen defanivac. Dejvis beleži 22,1 poena uz 8,5 skokova, 2,9 asistencija, 1,7 blokada i 1,1 ukradenih.

"Obrva" ima titulu defanzivca sezone, godinama igra na vrhunskom nivou, a jednako je opasan i u odbrani i u napadu.

Embid je na proseku od 26,6 poena uz 12,1 skokova, 3,1 asistencija, 1,6 blokada i 1,4 ukradenih.

Kamerunac je mašina za iznuđivanje faulova, lider odbrane, a istovremeno je sposoban da "raširi" teren šutem za tri poena.

B/R je svoju analizu zasnovao na hipotetičkoj činjenici da se tim gradi na centru i da ostatak rostera zavisi od njega.

A njihove kvalitete su ocenjivali po poentiranju, napadu, odbrani i kombinaciji statistike i nematerijalnog doprinosa.

Poentiranje

Grafika SofaScore

Jokić je veštiji, Dejvis eksplozivniji, a Embid im je blizu u obe kategorije, ali je "čestiji" košgeter.

Posle Majkla Džordana ima najviše poena na 75 poseda u istoriji lige pa je u ovoj kategoriji u prednosti.

Dejvis ima prosek od najmanje 20 poena u svakoj sezoni od svog dolaska u NBA ligu, a prošle je bio posebno efikasan u tranziciji, izolaciji i iz pika.

Jokić nikad nije imao takav poenterski volumen, ali je izuzetno vešt košgeter sa širokim poenterskim repertoarom – lažnjacima, pivotima, visokom izbačajem, strpljenjem, čime značajno podseća na Lerija Birda.

A i ove sezone prvi put u karijeri kao da je prigrlio ulogu vrhunskog poentera pa prosečno beleži 24,3 poena uz 41,2% za tri poena.

Ipak, Embid je igrač koga bi većina trenera birala kada bi jedini faktor za izbor centra bilo poentiranje.

Prošle sezone je predvodio celu ligu u posedima iz post-apa i sa 91% poena iz posta. A ono što ga posebno razdvaja od Dejvisa i Jokića su slobodna bacanja koja pogađa na nivou Džejmsa Hardena.

To mu omogućava da, čak i kada ga ne služi šut iz igre, uvek bude vrlo efikasan.

Napad

Cilj košarke je ubacivanje lopte u koš, ali to je samo posledica brojnih akcija i kombinacija koje se sprovedu na terenu.

A u toj kategoriji Embid i Dejvis nisu ni blizu Jokićevog nivoa. Obojica su sposobni da sebi kreiraju napad i reše naizgled propalu akciju svog tima.

Ali Jokić sve to radi dok je istovremeno jedan od najboljih asistenata među centrima svih vremena.

Štaviše, posle desetak utakmica nove sezone Jokić je najbolji asistent NBA lige ispred Džejmsa Hardena, Krisa Pola i Treja Janga.

Ali on napadu Denvera ne doprinosi samo poenima i asistencijama, on "cepa" odbrane sa svih mogućih pozicija.

Vidi otvoren prostor tamo gde ga ni nema, dodaje loptu iza leđa, kroz noge, bez gledanja, dijagonalno, preko celog terena – kako nemožete ni da zamislite.

Sve to Jokića čini jednim od najboljih ofanzivnih igrača u istoriji lige, koji je moderna i znatno viša verzija Lerija Birda.

Odbrana

Jokić je znatno potcenjen u ovoj kategoriji s obzirom da Denver prima znatno manje poena na 100 poseda kada je on na parketu.

Ogroman je, često na pravom mestu, odličan skakač sa mnogo bržim rukama od konkurenata.

Međutim, nije na nivou Embida ili Dejvisa. Centar Filadelfije je lider odbrane, jedan od najboljih blokera lige, te mnogo korisniji prilikom čuvanja krila i bekova.

A Dejvis je još nadmoćniji od njega u ovim parametrima, a pritom je i viši.

Krade dvostruko više lopti od Embida, uvek je savršeno pozicioniran u odbrani, a to mu je i donelo nagradu za defanzivca sezone.

Kada bi za tim bilo ključno da je centar nadmoćan u odbrani, "Obrva" bi bio prvi izbor svakog trenera.

Nematerijalni doprinos

Poeni, skokovi, asistencije, blokade, ukradene lopte, sve je vrlo bitno, stoga i postoji tako detaljna statistika u košarci, ali razliku između vrhunskih i legendarnih košarkaša prave detalji koji ne mogu da se uvek predstave brojevima.

Jokić je šesti u istoriji NBA lige u boks plus/minus kategoriji (BPM – mera koja procenjuje ukupan doprinos igrača timu kada je na parketu) iza Majkla Džordana, Lebrona Džejmsa, Medžika Džonsona, Krisa Pola i Dejvida Robinsona.

Pored toga što je napadačka mašina, Jokić značajno pomaže i odbrani svog tima, te svojom igrom, iako za to ne postoji merna jedinica, umnogome čini i saigrače boljima.

Kada igrate uz igrače kao što su Medžik, Lebron, Bird i upravo Jokić i sami želite više loptu u rukama, više šuteva, više asistencija, prosto vas "zaraze" svojom igrom, a niko to nije iskoristio tako dobro kao Nagetsi Jokića.

To je ovaj "mali" tim iz Kolorada dovelo do prvog finala konferencije posle deset godina, a ovaj tim još uvek nije ni dostigao vrhunac jer Jokić ima tek 25 godina.

A na kraju, tu je i pouzdanost igrača, odnosno dostupnost za tim. Embid je do ove sezone igrao 52,3 utakmica po sezoni, Dejvis 66, a Jokić 76,2.

A s obzirom na aktuelne tokove NBA lige, ta "dostupnost" igrača postaje jedan od ključnih faktora, posebno kada su u pitanju "superstarovi".

Jer šta vam vredi igrač sa prosekom od 25 poena, 10 skokova i 5 asistencija ako će da propusti trećinu sezone? Na kraju, nemoguće je definitivno izračunati koji je od njih najbolji, ali prema ovoj detaljnoj analizi situacija je sledeća.

Starter je Nikola Jokić, rezerva Entoni Dejvis, dok iz tima "ispada" Džoel Embid.

Ko je po vašem mišljenju najbolji visoki igrač NBA lige?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: