Bogdanović – igrač koji dolazi iz legendarne škole košarke

Bogdan Bogdanović, košarkaš Sakramento Kingsa, igra veoma dobro na početku karijere u NBA ligi i svojim partijama privlači pažnju mnogih medija.

Izvor: PT

Četvrtak, 15.02.2018.

14:09

Bogdanović – igrač koji dolazi iz legendarne škole košarke
Getty Images

Jedan od najpoznatijih medija u Kaliforniji je "Sacramento Bee" čija je novinarka Elen Voisin napisala članak posvećen Bogdanoviću, ali i uopšte srpskoj školi košarke.

Dobro je poznato da je bek Sakramenta kao mlađi igrao i fudbal i košarku, ali je od osvajanja zlatne medalje Jugoslavije u Indijanapolisu znao sam za jedan sport.

"Peđa je igrao moju poziciju i divio sam mu se. Gledao sam Peđu i Vlada kako su igrali nekada za Kingse. Kao mali sam igrao fudbal i košarku, ali kada je Jugoslavija 2002. godine osvojila zlatnu medalju u Indijanapolisu, odlučio sam da igram košarku", rekao Bogdanović za zvaničan sajt NBA, a to kao uvod koristi Voisin.

Odlazak Vlada Divca u NBA ligu sezone 1989/1990 otvorio je mnogim Evropljanima vrata ove lige. Sada u SAD ima veliki broj stranih igrača, a najbrojniji su Kanađani sa 11, dok Srbija spada u red zemalja sa po pet igrača.

"Da smo ostali kao jedna država. Bili bismo moćni kao SAD", rekao je Divac. Voisin navodi da je Jugoslavija ostala jedna država sada bi imala 14 igrača u SAD što bi ih stavila na prvo mesto sa tri igrača više od Kanade.
Getty Images
Umesto toga, bogata tradicija srpske košarke kao glavne predstavnike ima Nikolu Jokiću, veličanstvenog centra Denvera Nagetsa, i Bogdan Bogdanovića koji će učestvovati na utakmici "zvezda u usponu".

Neki su očekivali da će prelazak sa evropskog stila košarka na ovaj u NBA biti problem sa Bogdanovića, međutim to za sada nije slučaj. Bogdan se uklopio veoma dobro, a glavni razlog za to su "rigorozni" treninzi u Srbiji.

"1970. godine imali ste tri pristupa košarci. Američka škola je tražila mlade, brze i eksplozivne igrače. Sovjetska škola se bazirala na visokim igračim, centrima... Dok je Jugoslovenska tražila veština od vas. Igrači koji su u stanju da naprave dobre poteze, asistencije, igrači koji su sposobni da igraju zajedno. I trenirali smo dva puta dnevno. Niko to nije radio", rekao je Igor Kokoškov, selektor Slovenije i pomoćni trener u Juti Džez.

Voisin navodi da nisu samo igrači legendarni sa ovim prostora, već su to i treneri. Greg Popovič, Don Nelson, Kvin Snajder, Džordž Karl, samo su neki od trenera na koje su uticaj imali Dušan Ivković, Aleksandar Ivković, Svetislav Pešić i Duško Vujošević.

Divac je dodao tu još jedno ime i to je Krešimir Ćosić – legendarni hrvatski igrač i trener koji je imao veliki uticaj na Divca.
Getty Images
Generalni menadžer Sakramenta rekao je da je Ćosić ubacio Divca u nacionalni tim kada je ovaj ima samo 17 godina i da je tada igrao sa Kukočem i Rađom. Nažalost legendarni Hrvat je ubrzo preminuo, a čelo nad timom preuzeo je Duda Ivković.

Posle Ivkovića to su radili Željko Obradović i Saša Đorđević, a poenta je da se sistem ne menja.

Novinarka "Sacramento Bee" podsetila se i nedavne izjave Bogdanovića koji se prisetio Duška Vujoševića i scene kada ga je trener Partizana uhvatio za vrat i izbacio sa utakmice.

Ističe da je Vujošević odličan trener za mlade igrače i da je njegov uticaj na Bogdanovića imao veliki značaj.

U tekstu "Bogdanovic’s skills forged in Serbia, where iconic coaches start them young, push hard" Bogdanović objašnjava i razliku između treninga u SAD i Evropi, gde kaže da se ovde više pažnja poklanja taktici, dok je tamo akcenat na individualnom radu.

Na kraju Divac kaže da je Bogdanović najbolji "ol-round" igrač iz Srbije i da ga ima svuda na terenu. Takođe, Bogdanović ističe kako je "ludo" što je pre gledao Divca na bilbordima i time slično, a sada igra za njega u Sakramentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: