Benet prvi, Nedović u prvoj rundi!

Košarkaš UNLV Entoni Benet prvi je Kanađanin koji je izabran sa prvog mesta na NBA draftu. Krilo visoko 203cm potpisalo je ugovor sa Klivlend Kavalirsima.

Izvor: B92

Petak, 28.06.2013.

05:20

Default images

Srbija posle pune decenije ima igrača izabranog u prvoj rundi - Nemanju Nedovića je sa 30. mesta izabrao Finiks, ali ga je odmah prosledio Golden Stejtu.

Predstavnika ima i domaća liga - Partizanovog Francuza Žofrija Lovernja sa pozicije 55 izabrao je Memfis. Favorit Nerlens Noel završio je tek na šestom mestu, birali su ga Pelikansi i prosledili u Filadelfiju.

Jedini evropski igrač u prvih 14 je Ukrajinac Aleks Len sa Merilenda, on sa petog mesta ide u Finiks. Izbor Entonija Beneta definitivno nije bio očekivan, ali može predstavljati početak kanadske dominacije na draftu, jer je teško zamisliti da će sledećeg juna neko biti izabran pre Endrua Viginsa.
Beta/AP (Entoni Benet)
Kavalirsi nisu žurili sa izborom, obavili su ga u poslednjem trenutku, a i komesar Dejvid Štern, kome je ovo poslednji draft posle tri decenije na toj funkciji, zastao je pre nego što je pročitao ime najboljeg igrača konferencije Mauntin Vest za tek završenu sezonu, koji je na koledžu bio krilni centar, ali u NBA sa 203 to sasvim sigurno neće moći.

"I ja sam iznenađen, baš kao i svi ostali", rekao je posle izbora Benet, koji je bio projektovan za poziciju 8 ili 10. Opšte očekivanje bilo je da će Klivlend birati visokog igrača, koga bi upario sa prvim pikom iz 2011. Kajrijem Irvingom, a Nerlens Noel je bio favorit, uprkos povredi kolena na pola sezone.

Benet je drugi igrač u istoriji Univerziteta Nevada Las Vegas koji je izabran sa prvog mesta na draftu, 22 godine posle Larija Džonsona.
Beta/AP (nezadovoljni Nerlens Noel)
Visoki igrači nisu birani sa pozicija izvučenih na lutriji - Orlando je sa drugog mesta izabrao beka šutera Indijane Viktora Oladipa, a Vašington sa trećeg Ota Portera, krilo lokalnog univerziteta Džordžtaun. Ispred Lena i Noela otišao je i krilni centar Kodi Zeler, Oladipov saigrač iz Indijane. koga je preuzeo Šarlot.

Noela su pokupili Nju Orleans Pelikansi, ali je odmah trejdovan u Filadelfiju, u paketu sa pikom iz prve runde sledećeg drafta, dok će u staru ekipu sa novim imenom preći All Star igrač Džru Holidej.

Posle Lena i Noela na pozicijama 5 i 6 izabrano je još pet uzastopnih bekova. Jedan od njih je i Trej Burk sa Mičigena, igrač sezone u NCAA, kojeg je sa devetog mesta pokupila Minesota i trejdovala u Jutu. U suprotnom smeru otišao je najbolje rangirani igrač NCAA šampiona Luivila Senegalac Gorgi Dijeng (21). Jedini njegov izabrani saigrač je plejmejker Pejton Siva, koji sa 56. mesta ide u Detroit.

Igrači sa ove strane okeana uključeni su tek na polovini runde, a najbolje su prošli nigerijski Grk Janis Adetokunbo (15, Milvoki), Brazilac iz Estudijantesa Lukas Nogeira (16, Boston) i plejmejker Braunšvajga Denis Šreder (17, Atlanta).

Sergej Karašov, najveći talenat ruske košarke, izabran je sa pozicije 19, koju je Klivlend dobio od Lejkersa.
kkcrvenazvezda.rs
Nedović je bio projektovan za drugu rundu, u kojoj se po pravilu biraju igrači sa ovih prostora godinama unazad. Posle kratke popularnosti početkom veka (Radmanović 2001, Krstić godinu dana kasnije, pa trojka Čabarkapa, Pavlović i drugoizabrani Miličić na slavnom draftu 2003. godine) niko od naših nije izabran u prvom krugu (jedina dvojica iz prvog kruga u prošlom veku bili su Stojaković i Divac).

Nedović je tako postao 20. srpski košarkaš koji je izabran na nekom od draftova (biće , i prvi posle Predraga Danilovića koji ima priliku da NBA karijeru počne u Golden Stejtu (s tim što je sadašnjeg predsednika KK Partizan kalifornijski klub trejdovao u Majami još pre nego što se preselio preko Atlantika).

O padu kvaliteta srpske košarke najbolje govori to što je Nedović peti izabrani srpski košarkaš posle 2006. godine (posle Rakovića 2007, Dragićevića 2008, Bjelice 2010. i Mačvana 2011. godine), ali da niko od ove četvorice nije ni debitovao u NBA (poslednji debitant je Kosta Perović, 38. na draftu 2006, debitovao godinu kasnije). Do sada je u NBA igrao 21 naš košarkaš (13 sa drafta, 8 bez njega), dok šest izabranih nikad nije otišlo u NBA (uz poslednju četvoricu još Vujanić i Bodiroga).
kkpartizan.rs

Lovernj je drugi strani igrač kojeg je Partizan pripremio za NBA u ove tri sezone, posle Jana Veselog, koji je bio šesti pik 2011.

Dva predstavnika na draftu imala je Crna Gora. Sa pozicije 45 Barsinog centra Marka Todorovića izabrao je Portland, dok bi Valensijin Bojan Dubljević sa 59. pozicije mogao da se pridruži reprezentativnom saigraču Nikoli Pekoviću u ekipi Minesote.

Sticaj okolnosti uveo je Nedovića već sada u NBA istoriju - Dejvid Štern je i na svom tridesetom draftu čitao samo pikove prve runde, pa je Nemanjino ime poslednje od 839, koje je tokom bogate trodecenijske karijere pročitao.

Beta/AP
Odmah posle toga pored komesara se našao i čovek čije ime je prvo pročitao kao debitant na draftovima - Hakim "The Dream" Olažuvon. Te 1984. posle njega išli su Sem Bouvi i Majkl Džordan...

Nigerijac, koji je u drugom delu karijere nastupao za selekciju SAD, bio je drugi stranac na prvom mestu drafta, posle Majkla Tompsona sa Bahama (1978). I sledeći stranac bio je Nigerijac, Majkl Olovokandi (1998), jedan od najvećih promašaja sa prve pozicije u istoriji lige. Usledili su Jao Ming (Kina, 2002), Endru Bogut (Australija, 2005) i Andrea Barnjani (Italija, 2006), pa je Benet sedmi stranac na prvom mestu drafta.

Da bi upotpunio zabavu, Hakim se pojavio u istom fraku, u kojem je bio pre 29 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: