Saša Pavlović za B92.net: Sklapaju se kockice za Partizan u Evroligi

Retki su pojedinci koji se u današnje vreme vraćaju klubu svog detinjska iz čiste ljubavi, a Saša Pavlović je veran Partizanu već godinama.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Sreda, 05.01.2022.

09:00

Saša Pavlović za B92.net: Sklapaju se kockice za Partizan u Evroligi
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Prvo je došao da pomogne crno-belima kao igrač, direktno iz NBA lige, iako je mogao da bira gde će da igra u Evropi.

Došao je da bi ispunio svoju dečačku želju da sa Partizanom postane šampion i u tome je uspeo.

Ubrzo je završio igračku karijeru, a iako posle nje nije počeo ni trenersku ni menadžersku, ostao je uz klub koji voli.

Prethodnih godina bivši šampion Evrope je prolazio kroz turbulentan period, a Pavlović je stalno bio tu.

"Nije bilo lako. Ostoja (Mijailović, predsednik prim. aut) je došao u veoma teškoj situaciji, bilo je i uspona i padova ali ostali smo svi zajedno. Dali smo svi sve od sebe i iskreno mislim da Partizan van terena izgleda nikad jače. Mnogo jak Upravni odbor, velikih mogućnosti. Imamo najboljeg trenera u Evropi, ekipa izgleda fenomenalno i samo reči hvale. Čast mi je što sam i dalje deo toga. Kad god je Partizan u pitanju na bilo koji način da mogu da pomognem, velika mi je čast", rekao je Pavlović na početku intervjua za B92.net.

Dok je Pavlović igrao za Partizan, crno-beli su osvajali šampionske titule, ali je bilo dosta problema u menadžmentu. Sada su titule retke, ali je klub znatno stabilniji nego pre.

"To i dalje postoji, uvek je teško, nije lako. Živimo u zemlji gde situacija nije fenomenalna. Borba je na svim stranama, tako i u sportu. Prethodni period iz mojih igračkih dana i zadnje sezone u Partizanu bilo je više rezultata, ali je teža situacija bila van toga. Sada je malo obrnuto i sad mislim da klub ide u smeru da spoji i jedno i drugo i to je ono što očekuje Partizan, to je ono što Partizan zaslužuje i ide se u tom pravcu".
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT
A navijači uvek očekuju samo jedno – trofeje.

"Potrebno je strpljenje, dosta rada. Dolaskom Željka svi očekuju titule. U Partizanu mi iskreni navijači uvek očekujemo da budemo prvi na svim tabelama. A sada su ta očekivanja dosta realnija ali trebaće vremena. Treba da se složi dosta kockica, ekipa se upoznaje ali pod vođstvom takvog trenera bez sumnje će doći do rezultata"
.

Partizan je ove sezone konkurentniji nego ikad u poslednjih pet-šest godina, i to ne samo u domaćim takmičenjima već i na evro sceni.

"Fenomenalna je situacija iz razloga što smo dobri na tabelama u takmičenjima u kojima učestvujemo, a vidi se da ima mnogo prostora za napredak. Nadam se da će to da se iskoristi u sledećem periodu, da će pozicije da ostanu dobre kao što jesu i da će igra da dođe na taj nivo koji se očekuje".

Dolaskom Obradovića na mesto trenera tim je skoro u potpunosti izmenjen. Najtrofejniji trener u istoriji Evrolige je na početku svog projekta napravio interesantan spoj mladih i neafirmisanih igrača s jedne, te dokazanih profesionalaca s druge strane.

"Sviđa mi se kompletna ekipa. Ne bih izdvajao nikoga posebno ali ima dosta dobrih, mladih igrača. Evo Madar je fenomenalan igrač, to svi vide. Veliki talenat, veliki potencijal ali naravno, mora mnogo da se radi da bi postao ono što može da bude. Glas je sve iznenadio, stvarno igra fenomenalno iz utakmice u utakmicu deluje kao da napreduje. Panter je tu lider ekipe i dosta znači, vidi se kada ne igra koji je to manjak na terenu. Pa Dangubić koji igra fenomenalno i onako kako treba da se igra za klub kao što je Partizan. Koprivica mladi od koga se to nije očekivalo odmah, i on deluje kao da napreduje svaku utakmicu. Što se mene tiče sve izgleda fenomenalno, kao i uvek. Ali ovo je stvarno nešto što daje veliku nadu svima nama".
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Pomenuli smo da navijači uvek očekuju titule, ali tu je jedna stvar koja im već godinama nedostaje mnogo više od bilo kog trofeja – Evroliga.

"Jeste. Evroligu Partizan očekuje i radi se na tome i na terenu i van terena. Mislim da se polako sklapaju kockice. Partizan je klub koji zaslužuje da konstantno bude u Evroligi. Malo je nedostajalo rezultata poslednjih godina, ali ide u tom smeru i pozitivna su očekivanja i baš optimistična".

Pavlović je najveći deo svoje karijere proveo u NBA ligi koju i dalje pažljivo prati.

"Meni je NBA besprekorna košarka. Tu su najbolji igrači na svetu. Mnogo je atraktivna za gledanje. Ona deluje kao šou u nekim utakmicama, pogotovo tokom regularnog dela sezone. Međutim, to je jako ozbiljna organizacija koja konstantno napreduje iz godine u godinu. Kada misliš da ne može da se pojavi nešto bolje, neka kvalitetnija i atraktivnija košarka, ona se svake godine pojavi i svaki put izgleda spektakularnije"
.

Objasnio je kako NBA liga utiče na evoluciju košarke u celini.

"Oni su košarkaši koji prvi počnu da menjaju košarku i košarka se mnogo promenila u poslednjih nekoliko godina. To se oseća čak i u Evropi. Na primer, centarska pozicija koliko se promenila, nema više centarske igre na "lou postu" kao pre. Dok je u NBA potpuno izbačeno. Centri su počeli da izlaze na tri poena i da dobro šutiraju trojke. Tako da menja se. Pratim i dosta često iskomentarišem da svake godine se pojavljuju igrači nenormalno talentovani koji mogu da daju po pet, deset, 12 trojki po utakmici svaku noć. Da ne mogu da se čuvaju".
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Evropski košarkaši imaju sve zapaženiju ulogu u NBA ligi. Štaviše, u mnogim ekipama su ključni igrači, pa je tako prošle sezone Milvoki Bakse do titule predvodio Grk Janis Adetokumbo.

"Ne bih rekao da se NBA više otvorila prema Evropi već su se talentovani igrači iz Evrope izborili za to svojim kvalitetom. Evo naš Nikola Jokić, pa Dončić, Bogdan, Nikola Vučević, Bjelica su pokazali da su ti tamo igrači isto od krvi i mesa i da sa njima možeš da se igraš ako si talentovan kao ovi momci koje sam pomenuo. Samim tim otvaraju vrata drugima u Evropi da to nije nešto nedostižno, da može da se postigne i iz tog razloga i dominiraju trenutno ligom".

Bilo je potrebno dosta vremena, ali igrači su u potpunosti razbili barijeru koja se nalazila između evropske i NBA košarke.

"Postojala je neka blokada. Naravno, te barijere se probijaju u sportu ali i van sporta u životu. Kad dođe tako neki igrač kao što su Dončić i Jokić i Janis, kad ti otvore oči onda imaš drugačiji pogled na to. Na primer, ja kad sam igrao i još ranije kad su Divac i Peđa među prvima probili tu barijeru, meni je to sve izgledalo spektakularno. Bio je san svakoga samo doći do tamo. Ali igrači poput današnjih iz Evrope, Srbije i Crne Gore koji dominiraju tamo jednostavno stvaraju za neke mlađe generacije sliku da to nije nedostižno. I mislim da će ići sve bolje što se toga tiče. Drago mi je što je tako jer su pokazali da može tamo da se igra i čak dominira što Jokić i radi".

Zvanično najbolji igrač NBA lige je Srbin Nikola Jokić, kao aktuelni MVP lige od prošle sezone.

"Ubedljivo najbolji igrač u NBA ligi, tu nema priče o tome. Mislim da se takav igrač nije rodio nikad i neće u sledećih 100 godina. Način na koji on dominira u nečemu što uopšte nije taj stil košarke je nešto fenomenalno
. Niti je ikad bio takav igrač, niti može da se nađe niti će biti dug jedan period. Način na koji igra je totalna dominacija. Ja verujem da je u Americi to neverovatno za njih. Mislim da ne mogu da veruju da ne mogu da zaustave čoveka koji nije brži, nije skočniji od njih. Međutim, prokomentarisao sam nedavno sa nekim da je on u stvari najbrži igrač u NBA. On je sekund brži od svih najbržih košarkaša NBA. Nebitno atletika i skočnost, on je najbrži igrač u NBA".
Foto: EPA/CORBIS OUT
Jedna od najvećih promena koja je primetna u NBA košarci u odnosu na ranije period je dugovečnost igrača. Tako je, između ostalih, Lebron Džejms u 38. godini i dalje jedan od najboljih u ligi, a ne tako davno igrači u njegovim godinama su uveliko bili u penziji ili igrači na margini pred penzijom.

"Moje mišljenje je da se to dosta promenilo. Vidim da su u poslednjih desetak godina igrači počeli da obraćaju pažnju šta rade van terena. Ne samo jak trening nego idu od toga da spavaju na vreme, da jedu pravilno, da rade terapije, tretmane, da su konstnatno povećeni tome i verovatno su samim tim i produžili karijeru. Taj napredak se dešava u poslednjih desetak godina i vidim da svi prate to. Mnogo su tanji nego što su bili. Jedan perod je bio devedesetih i dvehiljaditih gde su dominirali jaki igrači puni mišića, fizički dominantni. I kraće su trajali. A sad izgleda da pobeđuje druga strana. I ta promena van terena kojoj su igrači posvećeni je razlog zašto karijera svakog od njih sad duža".

Pavlović ne žali što je član NBA bio u vreme kada su evropski znatno teže dobijali ulogu lidera u timovima.

"Ne razmišljam u tom smeru. Kad sam počeo da igram košarku san mi je bio da dođem do najvišeg nivoa. Davao sam sve od sebe. Sve što sam uradio u karijeri uradio sam maksimalno pošteno i sa maksimalno angažovanja. Sa krvavim radom i to je jedan od razloga što uopšte ne žalim niti se pitam da li je trebalo ovako ili onako. Davao sam sve od sebe od starta i zadovoljan sam onim što sam uradio".

Iako je već godinama praktično u klubu, Pavlović nema nameru da preuzme neku zvaničnu funkciju u Humskoj 1.

"Ne, takve stvari me ne zanimaju. Nemam ambicije. Samo da sam tu u klubu. Volim Partizan od malih nogu i želim na bilo koji način da pomognem. Samo da sam prisutan"
, zaključio je Pavlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: