Čutura za B92: Znao sam da Srbija ne može više

Proslavljeni košarkaš Zoran Čutura najveći deo igračke karijere proveo je u Ciboni, a ostavio je dubok trag i u reprezentaciji SFRJ. Sada se bavi sportskim novinarstvom, a njegov tekst kao odgovor na sraman gest Josipa Šimunića naišao je na pozitivne reakcije u regionu.

Čutura je u intervjuu za B92 govorio o bivšoj državi, plusevima i minusima Jadranske lige, košarci u regionu, Aleksandru Đorđevću, ali i o brojnim drugim temama.

Željko Čačija Hrvatska
Podeli

Zašto si odlučio da se baviš sportskim novinarstvom?

„Obično kažem da je novinarstvo izabralo mene, a ne ja njega. Čoveka koji me je na to navukao i dao mi posao u nekoliko navrata optužio sam da mi je upropastio život. Iako sam pismen i znam uglavnom veoma dobro teme o kojima pišem, to nije nimalo lak posao, ako ga čovek želi da ga radi pošteno i moralno“.

Košarka ili novinarstvo, šta je lakše?

„Najlakše je igrati, uz sve poteškoće sa kojima se čovek susreće – npr. jedno leto me nije bilo pet meseci, drugo dete nisam video kako odrasta“.

Čutura je bio reprezentativac Jugoslavije, sa kojom je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1988. godine.

„Ja sam bio međugeneracija koja je spojila dve velike generacije – prvu sa Dalipagićem i Radovanovićem na čelu, a dočekao sam novu veličanstvenu generaciju u kojoj su bili Kukoč, Rađa, Divac, Danilović, Zdovc i to društvo. Godine 1987. zahvalio sam se selektoru Krešimiru Ćosiću na pozivu jer mislim da bih završio u ludnici da smo još jedno leto proveli zajedno. Da pojasnim, mislim da je Krešo najveći igrač koji se ikada rodio na ovom prostorima i koji će se ikada roditi, jednostavno nismo bili kompatibilni u tom smislu da mi on bude trener. Nisam razumeo šta želi od mene. Raspad Jugoslavije nisam dočekao u reprezentaciji, hvala Bogu, rekao sam Dudi Ivkoviću te 1991. da ne mogu više, već sam bio užasno umoran, bio sam u neprekidnom pogonu od kadetskih dana“.

"Na ovim prostorima nacije su psihotične"

Nekada je postojala starosna granica zbog koje domaći košarkaši nisu mogli tako rano da odlaze u inostranstvo, a danas maltene nije ni vest kada klinac od 15 napusti rodnu zemlju.

„To je izuzetno kompleksna tema – ako država nema mehanizme, a ne sme da ih ima u demokratskom društvu, da zadrži lekara ili inženjera da ne ode u inostranstvo, ne znam na koji način bi mogla da zadrži nekog sportistu. Takva su tada bila pravila, ja sam igrao 11 godina u Ciboni, potom sam otišao u Split i prekinuo sam karijeru relativno rano, sa 32 godine. Svega mi je bilo preko glave“.

Mnogi smatraju da je reprezentacija Jugoslavije jedina koja je mogla da se suprotstavi ’drim timu’ SAD 1992. godine. Država se raspala, Hrvatska je i samostalno bila dovoljno jaka za finale, ali ne i za ozbiljniji otpor Amerikancima (117:85).

„To je generacija nasleđena od Jugoslavije i stvarno je bila fenomenalna – pokojni Dražen Petrović, Rađa, Kukoč, Vranković, Perasović, Nakić, Arapović, da nekoga ne izostavim. Ta se generacija definitivno raspala na OI 1996, kada je izgubila od Australije u četvrtfinalu. Posle toga došla je smena generacija 1997. i do dana današnjeg gledamo momke koji su proizvod hrvatske škole košarke. O tome već možemo da diskutujemo“. Često se spominje i famozni silazak sa postolja reprezentacije Hrvatske 1995. u Atini, kada je Jugoslavije osvojila zlatnu medalju, a Hrvati bronzanu.

„Možemo govoriti o prokletstvu silaska s postolja te 1995. godine, od tada nema medalje, mada smo bili bliži na Evrobasketu u Sloveniji“.

Čutura smatra da Jadranska liga ima i pozitivne i negativne strane.

„Moj odnos prema regionalnoj ligi je dvojak. Ako je gledamo kao izdvojenu celinu, ta liga je dobra. Zanimljivija je za ljude koji je gledaju spolja, odličan je izlog za igrače pred odlazak u inostranstvo. Ima prohodnost u Evropi i zato ABA liga ima apsolutni legitimitet. Što se tiče hrvatske košarke, a ne usuđujem se da komentarišem ostale nacionalne lige, ABA liga je ostavila katastrofalne posledice, kao kada valjak pređe preko cvetne livade. Došlo je do užasnog raslojavanja između klubova koji igraju ABA ligu i onih koji je ne igraju. Sredine koje su tradicionalno proizvodile igrače više to ne čine. Hrvatska ima izuzetno malu bazu i ne znam kako će u budućnosti funkcionisati u poređenju sa ostalim ligama“.

Čutura nije saglasan sa ocenom da se u regionu već duže nije pojavio veliki košarkaš, megazvezda poput onih iz SFRJ.

„Ima momaka koji su posedovali sve – npr. Gordan Giriček i Nikola Vujčić, mada oni nisu dali koliko su mogli u reprezentaciji. Marko Tomas nije imao sreće sa povredama, Ante Tomić igra u velikom evropskom klubu i među najboljim centrima je u Evroligi. Roko Ukić je bio i u NBA, tu je sada Bojan Bogdanović, drago mi je što je ostao kod Željka Obradovića u Fenerbahčeu, to će mu biti dobar impuls za NBA. I Srbija ima i imala je dosta dobrih igrača, još i više od Hrvatske, ne treba to potcenjivati. Možda je problem što se nisu spojili generacijski. Jednostavno, ne treba upoređivati ono što se događalo pre tridesetak godina i ono što se događa sada. I tačka“.

Brojne reakcije izazvao je ustaški pozdrav Josipa Šimunića, a jedan od pravih odgovora on je dobio upravo od Zorana Čuture – deo tog teksta preneo je i B92.

„To je samo jedan od dokaza koliko smo psihotične nacije na ovim prostorima, kakva je to kolektivna psihoza koje su potisnute u nama, pa tako s vremena na vreme eksplodiraju. Onda nam ’veliki’ udare dva šamara, onda sve ukrug. Možemo ovde za šankom da diskutujemo o tome koliko god hoćemo, ali to neće promeniti činjenično stanje“.

"Za selektora treba imati zanat u malom prstu, a Đorđević ga nema"

Čutura je svestan svega što se događalo u prošlosti, ali nije siguran kakva će biti budućnost na ovim prostorima.

„Svi smo bili užasno ispolitizovani kod nastanaka naših država. Sve je bilo novo – demokratija, partije, mi učestvujemo u odlukama... U tih 20 godinda toliko jada i bede je prozivela ova naša tzv. demokratija, tako da sam je postao totalno apolitičan i nije mi ni na kraj pameti da izlazim ni na kakve izbore, referendume i slično. Pokušavam da napravim svoju enklavu jer jedino tu mogu da organizujem miran i normalan život“.

Postoje li kontakti sa bivšim drugovima iz reprezentacije?

„Postoje, ali su retki. To je ipak jedno heterogeno društvo, svako od nas ima drugu pozadinu. S nekima održavam kontakt redovno, s nekima ne. Malo sam i ja asocijalan tip, ili kako kaže moja supruga ’selektivno socijalan’ – imam krug svojih prijatelja, poznanika koji nemaju nikakve veze sa reprezentacijom. Nema to veze sa okolnostima“.

Čutura smatra da odličan plasman koji je reprezentacija Srbije imala 2009. u Poljskoj i godinu dana kasnije u Turskoj nije bio realno stanje stvari.

„Bio sam u Poljskoj 2009. godine i Turskoj iduće godine, video sam tu generaciju na delu. Duda Ivković je veliki trener i siguran sam da se njegov način rada nije promenio. Ipak, kada me je neko od vaših kolega zvao da pita o tome šta mislim o mogućnostima Srbije na EP 2011, odgovorio sam mu: ’Nemojte da se ljutite, ali sledi vam veliko otrežnjenje’. Na žalost po vas, to se pokazalo tačnim. To drugo i četvrto mesto nisu bili realan odraz kvaliteta reprezentacije Srbije“.

Aleksandar Đorđević najozbiljniji je kandidat da nasledi Ivkovića na klupi Srbije. Čutura mu želi svu sreću, ali nije siguran da je Đorđević dorastao toj ulozi.

„On je krasan dečko, mada nema nekog preteranog trenerskog iskustva, što će mu biti hendikep. Takođe, rad u klubu i rad u reprezentaciji nije isto – sada igrači u nacionalnim timovima provode mnogo manje vremena nego što smo mi u SFRJ, a od njih treba izvući maksimum. Treba imati zanat u malom prstu, a Sale ga nema. Ja mu naravno želim svu sreću“.

Na pitanje koga mu je bilo najteže da čuva tokom karijere, Čutura odgovara:

„Stotinu igrača, ne mogu nikoga da izvdojim. Jugoslovenska liga koju sam ja prošao bila je jača od današnje Evrolige. Svaki je igrač bio užasno neugodan na tvoj način. Trebalo je da ganjam npr. Tonija Kukoča – čovek trči 100 metara za deset sekundi i ima raspon ruku dva i po metra“.

Za kraj Čutura se osvrnuo na šampionsku generaciju Jugoplastike, uz posebno isticanje jednog detalja.

„Jugoplastiku su kada je bila prvak Evrope vodili Kukoć i Rađa, koji su tada imali po dvadesetak godina. Danas takve igrače još smatraju mladima i šalju ih na kaljenje ko zna gde. To je suludo, a ona liga je bila 70 puta jača“.

Sportski intervju

Milica Mandić za B92: Veliki rezultati tek slede

Reprezentativka Srbije u tekvondou Milica Mandić, nakon sjajne 2012. godine i olimpijskog zlata, imala je uspešnu i 2013.

Zbog izuzetnih rezultata i doprinosa ovom sportu u Srbiji, regionu i svetu, Milica Mandić i njen trener Dragan Jović primljeni su u tekvondo Kuću slavnih

Ona je u novogodišnjem intervjuu za B92 pričala o tome kako ostati na vrhu posle velikog uspeha, popularizaciji tekvondoa i šta radi u slobodno vreme.

Sportski intervju utorak 31.12. 20:35 Komentara: 4

Nemanja Bjelica za B92: Kod Željka nema opuštanja

U karijeri nikada nije preskočio nijedan stepenik, za mnoge stvari morao je da se bori više nego drugi, a sada je pri samom vrhu – Nemanja Bjelica. U dresu Fenerbahčea ove sezone izrastao je u relevantnog, svestranog evroligaškog košarkaša, pod vođstvom Željka Obradovića igra odlučnije, sa mnogo samopouzdanja i veoma je značajan u igri jednog od najboljih timova Evrope.

U novogodišnjem intervjuu za B92 Bjelica govori o Istanbulu, svojim igrama, ambicijama Fenerbahčea, atmosferi u timu, ali i radu sa Željkom Obradovićem.

Takođe, sa našim reprezentativcem razgovarali smo o novom selektoru Aleksandru Đorđeviću, NBA ligi, a dotakli smo se i prošlosti u novobeogradskom bloku 70 i činjenici da su u KK Partizan smatrali da Bjelica nije dovoljno talentovan.

Sportski intervju utorak 31.12. 20:15 Komentara: 20

Aleksandar Atanasijević za B92: Možemo sa najboljima

Srpski odbojkaši ponovo su nas obradovali u 2013. godini, osvojili su bronzu na Evropskom prvenstvu u Poljskoj i Danskoj i pokazali da je smena generacija uspešno obavljena. Predvodnik nove generacije srpskih odbojkaša bez sumnje je Aleksandar Atanasijević, koji se s pravom smatra naslednikom Ivana Miljkovića. Mladi korektor u novogodišnjem intervjuu pričao je o neverovatnoj godini koji je iza njega i svemu onome što ga očekuje u sledećoj, dok ćemo o njegovim klupskim ambicijama razgovarati drugom prilikom...

Sportski intervju utorak 31.12. 19:00 Komentara: 3

Filip Đorđević za B92: Želim da dam gol na Marakani

Nema mnogo igrača koji su imali evropski put poput Filipa Đorđevića. Otišao je iz Srbije sa 20 godina, nakon što u Crvenoj zvezdi nisu imali strpljenja. Zaigrao je za jedan od najvećih francuskih klubova Nant, koji je vrlo brzi eliminisan u niži rang.

Sa padom “kanarinaca”, počinje uspon srpskog centarfora. U nižem rangu dobija prostora za napredak, postaje ključni napadač tima, a potom i kapiten. Vratio je Nant u elitu i tu ga pogurao u vrh tabele. Sada je na Filipu Đorđeviću da ubere plodove svog strpljivog i marljivog rada i da se dokaže celoj Evropi.

U intervjuu za B92 Đorđević nam je pričao o putu do statusa prve zvezde Nanta, njegovom statusu među napadačima u Francuskoj, ponudama velikih evropskih klubova, te želji koju još uvek nije ostvario.

Sportski intervju utorak 31.12. 16:08 Komentara: 9

Žofre Lovernj za B92: Mali odmor, pa u nove pobede

Stigao je u redove srpskog šampiona kao relativno nepoznat košarkaš. Kratkotrajna odiseja u Valensiji bila je dovoljna da se stručni štab “crno-belih” odluči da u svoje redove dovede, tada, 21-godišnjeg Žofrea Lovernja.

Iako na startu nije planirano da Francuz dobije neku značajniju ulogu u timu, odlaskom Drua Gordona otvorila mu se pozicija koju je za kratko vreme potpuno preuzeo i postao jedan od lidera tima. Posle osvojenih titula u ABA i srpskoj ligi, kao šlag na tortu stigao je poziv u nacionalnu selekciju, te osvojanje zlatne medalje na Evrobasketu održanom u Sloveniji.

Sportski intervju utorak 31.12. 08:30 Komentara: 23

Neven Majstorović za B92: Partizan uvek ide na trofeje

Odbojkaši Partizana od početka sezone su zabeležili samo jedan poraz u domaćem prvenstvu, a sigurno jedan od najzaslužnijih za to je Neven Majstorović. Mladi primač ’crno-bele’ je pojačao tokom leta i vrlo brzo je sjajnim partijama, uz saigrače, bio junak niza od devet uzastopnih trijumfa. Zahvaljujući svojim igrama zaslužio je poziv u reprezentaciju za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, a upravo o tome je pričao u intervjuu za B92.

Sportski intervju ponedeljak 30.12. 20:00 Komentara: 5

Džikić za B92: Đorđević će biti selektor kakvog zaslužujemo

Srpski košarkaški trener Aleksandar Džikić u ponedeljak je promovisan za novog selektora reprezentacije Makedonije, koju će voditi u naredne dve godine.

Nakon jedne sezone u na klupi Lijetuvos Ritasa, Džikić se vratio u Sloveniju gde ponovo trenira ekipu Krke.

U novogodišnjem intervjuu za B92 Džikić je pričao o preuzimanju Makedonije, novom selektoru Srbije Aleksandru Đorđeviću i analizirao dosadašnji deo ABA lige.

Sportski intervju ponedeljak 30.12. 14:27 Komentara: 4

Boban Marjanović za B92: Milojević me izvukao iz 'rupe'

Kada je pre godinu i po dana potpisao ugovor sa Mega Vizurom, Bobana Marjanovića već nije bilo u mislima velikog broja ovdašnjih košarkaških zaljubljenika. Kako on kaže, “mislili su da je to još jedna stepenica ka dnu“. Sada, posle sezone karijere u Megi, Marjanović blista u dresu Crvene zvezde, bogatiji je za životno i košarkaško iskustvo, i na dobrom je putu da postane relevantno ime i u evropskim okvirima.

U intervjuu za B92, 25-godišnji Marjanović govori o sadašnjem timu Zvezde, detaljima na kojima radi, uticaju koji je Dejan Milojević imao na njegovu karijeru, ali i o svemu što je prošao u karijeri, o važnosti porodice, osećaju kada igra u dresu nacionalnog tima, novogodišnjim željama...

Sportski intervju ponedeljak 30.12. 08:42 Komentara: 45

Ana Joković za B92: Da i košarkašice napune Arenu

Godina iza nas je bila jedna od najuspešnijih u istoriji ženske košarke. Seniorke su posle 22 godine igrale polufinale Evropskog prvenstva, posle 12 godina se plasirale na Svetsko prvenstvo i automatski na EP 2015. godine u Mađarskoj i Rumuniji.

Bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu osvojile su devojke uzrasta do 18 godina i najavila borbu za trofej i na sledećem prvenstvu.

O velikim uspesima ženske košarke u prethodnoj godini, ali i problemima klupske za B92 je pričala Ana Joković, potpredsednica Košarkaškog saveza Srbije zadužena za razvoj ove grane srpskog sporta.

Sportski intervju nedelja 29.12. 20:00 Komentara: 5

Miloš Jojić za B92: Evropa će vratiti navijače na stadion

Proteklu godinu u Fudbalskom klubu Partizan obeležile su velike turbulencije, dve smene trenera, odlazak najboljih igrača, neuspeh u Evropi, ali i nastavak dominacije u Jelen Superligi.

Igrač koji je bio u centru pažnje u proteklih 12 meseci je svakako talentovani vezista Miloš Jojić. Iako je tek u septembru prošle godine postao standardni prvotimac, u proteklih 365 dana uspeo je da reši jedan "večiti" derbi i samim tim donese titulu crno-belima, postane reprezentativac i da gol na svom debiju sa "Orlove", a sve je nagrađeno titulom najboljeg igrača JSL u protekloj polusezoni.

U novogodišnjem intervjuu za sajt B92, najbolji fudbaler u Srbiji pričao je o utiscima koji su obeležili njegovu 2013, o svojoj igri, očekivanju od novog trenera Partizana ali i selektora Srbije, pritisku javnosti na njegov klub u proteklom periodu, kao i slaboj poseti na utakmicama crno-belih u Humskoj 1.

Sportski intervju nedelja 29.12. 16:00 Komentara: 9

Korolija za B92: Bez kalkulacija, želim trofeje

Finansijskim i organizacionim jačanjem Radničkog i Crvene zvezde, srpska vaterpolo liga se svrstala u red najboljih u Evropi. Nove okolnosti navele su na vraćanje u domovinu veliki broj domaćih igrača, koji su iskustvom stečenim u inostranstvu pomogli ponovnom uzdizanju vaterpola u Srbiji.

Sportski intervju nedelja 29.12. 08:30 Komentara: 2

Dejan Milojević za B92: Učim svakog dana

Dejan Milojević bio je odličan košarkaš, a na dobrom je putu da postane i takav trener. Za sezonu i po Milojević je sa mladim sastavom Mege uradio mnogo – igrači pod njegovom kontrolom brzo napreduju, a istovremeno beleže i rezultate za poštovanje. Osim o Megi, Milojević je u intervjuu za B92 govorio o Zvezdi i Partizanu, novom selektoru reprezentacije Srbije Aleksandru Đorđeviću, kao i o čestim otkazima igrača nacionalnom timu.

Sportski intervju subota 28.12. 20:25 Komentara: 25

Raća Petrović za B92: Turci su fanatici, ali želim Englesku

Iako naša reprezentacija nije blistala u prethodnoj godini, jesu naši reprezentativci u Evopi. Jedan od onih koji je konstantan u jednoj od jačih liga “starog kontinenta“ je vezista Radosav Petrović.

Popularni Raća je jedan od ključnih igrača turskog Genčlerbirlija, a u intervjuu za B92 bolje nas je upoznao sa turskim fudbalom koji je u sve većoj ekspanziji, kao i o svojoj velikoj, ali i realnoj želji da se vrati u Premijer ligu.

Petrović nam je tokom sumiranja prethodne godine pričao o razočaranju zbog reprezentativnog neuspeha, potencijalu tima koji je iza sebe ostavio Siniša Mihajlović, usponima i padovima njegovog kluba i stvarima sa kojima se bore čelnici turskog fudbala.

Sportski intervju subota 28.12. 09:43 Komentara: 23
strana 1 od 2 idi na stranu