Izvor: klix.ba

Skijaška sezona na Jahorini počinje već s prvim danima decembra, aranžmani su uglavnom rasprodati jer se ova planina proteklih godina pozicionirala na sam vrh regionalnih skijališta.

Kvalitetne staze, domaćinska atmsfera i povoljna cena ski karata sve to privlači veliki broj turista na ovu destinaciju svake godine. Tako je i ove, jer su aranžmani za ovu planinsku lepoticu uglavnom popunjeni.

Dnevni ski pas u punoj sezoni za odrasle košta oko 31,5 evra, a šestodnevni, koji skijaši obično kupuju ako dođu na nedeljni odmor je 134,5 evra. Dok je dnevna karta za decu 22,5 evra, a za šest dana iznosi 98. Cene su nešto niže ukoliko se odlučite da kupite karte za celu porodicu.

Iako su ove cene za ragionalne turiste izuzetno visoke, one su pak i do 50 posto niže od prosečnih cena ski karata za predstojeću sezonu u Austriji, a kao posebnu pogodnost Jahorina nudi besplatno skijanje za osobe starije od 75 godina.

Novina je da bi skijaši uskoro mogli da plaćaju i "sneg" na Jahorini. Konkretno, reč je o taksi kojom će se finansirati sistem osnežavanja i vertikalni transport. Formirana je radna grupa sa deset članova, čija je obaveza da ovu inicijativu sprovede u delo.

"Zadatak interresorne radne grupe jeste da sačini tekst zakona kojim će se normirati pitanje naplate posebne turističke takse na Jahorini te da Ministarstvo trgovine i turizma dostavi Vladi RS-a na razmatranje radi sprovođenja dalje procedure", navedeno je u rešenju za formiranje radne grupe.

U ministarstvu nisu otkrili koliko će taksa koštati. Predsednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina Nedeljko Elek je ranije izjavio da je ideja da se za vreme rada sistema za osnežavanje i vertikalni transport plaća naknada između pet i šest KM po krevetu. Navodno je zakonsko rešenje već spremno te preostaji samo da se usaglase detalji oko sistema naplate.

Još uvek ostaje nejasno da li će, ukoliko predlog bude usvojen, ove zime posetioci plaćati pomenutu taksu ili se ova inicijativa odnosi na sledeću sezonu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.