Izvor: B92/M. J.

Obišla sam Veneciju nakon što je počela naplata ulaza u taj grad i ovo su korisne informacije do kojih sam došla.

Ulaz u čuveno turističko mesto u Italiji počeo je da se naplaćuje 25. aprila i to je odmah pokrenulo brojna pitanja o tome kako se "regularno" može u Veneciju, gde kupiti karte i kako se kontroliše da li ih turisti poseduju.

Ono što je na samom početku važno napomenuti jeste da se ulaz u Veneciju neće naplaćivati tokom cele godine već samo u određenom periodu - od 25. aprila do 5. maja, kao i svakog vikenda do sredine jula, osim 2. i 3. jula. Dakle, ulaz će se naplaćivati ukupno 29 dana.

B92.net

Ti datumi su izabrani jer je tada Venecija posebno puna turista. Moja poseta bila je 29. aprila, što znači da sam samo sa kartom mogla u popularni grad na vodi.

Stigla sam automobilom iz naselja Mestre, prešavši dug železnički most i tu je započela pešačka tura. 

Usledila je šetnja preko pešačkog mosta "Ponte della Costituzione" i dolazak do "barijera" na ulazu u grad... 

B92.net

Ulazi su označeni, na svakom koraku su crvene table sa obaveštenjima o danima kada su karte obavezne, a postoje i zelene table koje se odnose na povlašćene kategorije, a to su studenti. 

Karte se mogu kupiti na licu mesta, na postavljenim štandovima, cena je (kao što je već poznato) 5 evra, dok se deci karte ne naplaćuju. Na ulazu u grad stoje redari koji pregledaju karte. 

B92.net

Treba napomenuti da je naplata karata i dalje u probnoj fazi što znači da ukoliko vas redari zaustave bez karte, biće vam dopušteno da naknadno kupite kartu, bez pisanja kazne (iako se planira da se kasnije uvedu kazne za turiste koji se prilikom kontrole zateknu u Veneciji bez karte). 

Sama karta, bar ona koja se kupuje na licu mesta, odštampana je na papiru formata A4, sa bar kodom (koji redari očitavaju prilikom kontrole) i informacijama o povoljnostima koje ostvarujete uz kupljenu kartu. 

B92.net

Da podsetimo, mediji su preneli da turistima koji budu uhvaćeni bez karte preti kazna od 50 do 300 evra.

Kada prođete sve "nove formalnosti" (koje uopšte nisu opterećujuće) ostaje vam samo da istražite svaki kutak prelepe Venecije i uživate u prizorima koje ovde možete videti...

Pročitajte još: 

Podeli: