Retimno je grad na Kritu koji je prvobitno izgrađen tokom minojske civilizacije, a danas čuva brojne istorijske znamenitosti zbog čega je svojevrsni muzej na otvorenom.

Jedan je od najbolje očuvanih starih gradova na Kritu koji je zadržao svoj stari izgled sa zgradama iz 16. veka, kamenim stepeništem, vizantijskim i helensko-rimskim ostacima, malom venecijanskom lukom i uskim uličicama.

Burna istorija grada

Retimno je odigrao mnoge važne uloge na Kritu tokom istorije. Grad je zauzelo Osmansko carstvo 1646. tokom Kandijskog rata i njime su vladali skoro tri veka.

Tokom Bitke za Krit (20–30. maja 1941), bitka kod Retimna vođena je između nemačkih padobranaca i Druge australijske imperijalne sile i Helenske armije.

Iako u početku neuspešno, Nemci su dobili bitku pošto su primili pojačanje iz Malemea u severozapadnom delu ostrva.

Shutterstock/leoks

Jedan od najlepših manastira u Grčkoj

Manastir Arkadi se nalazi jugoistočno od Retimna i smatra se jednim od najlepših u čitavoj Grčkoj.

Sadašnji katolikon (crkva) datira iz 16. veka i odiše renesansnim uticajem koji je vidljiv u njegovoj arhitekturi koja predstavlja savršenu mešavinu rimskih i baroknih elemenata.

Već u 16. veku manastir je bio mesto nauke i umetnosti, a imao je školu i bogatu biblioteku. Manastir je igrao i važnu ulogu u otporu Krita osmanskoj vlasti tokom Kritske pobune, kada su uglavnom žene i deca potražili utočište u manastiru.

Manastir je postao simbol kritskog otpora i nacionalno svetilište u čast velikih žrtvi.

Danas, manastir poseduje i muzej sa jedinstvnim relikvijama.

Plaža sa najmekšim peskom

Najpoznatija plaža u Retimnu je Rethymno Beach poznata po mekanom pesku.

"Plaža je predivna", "Predivno, definitivno vredno obilaska. Bila sam tamo cele nedelje i svaki dan provodila na njoj", "Mnoštvo suncobrana i ležaljki za iznajmljivanje, ali nisu zbijene jedne do drugih", samo su neki od pozitivnih komentara na ovu plažu na TripAdvisor-u.

Profimedia

Pored nje obiđite i Damoni plažu, Geropotamos i Spilies. Iz Retimna postoje i izleti do Elafonisi plaže koja je čuvena po svom pink pesku.

Šta još obići u Retimnu?

Pored pomenutog manastira, u Retimnu obavezno obiđite i Arheološki muzej, Venecijansku lođu, Mletačku tvrđavu, Trg Rimondi i Gradsku kuću i kapiju.

Podeli: