Izvor: B92

Oko 15.000 putnika pogođeno je krizom na londonskom aerodromu Hitrou. Neki od njih čekaju i po 12 sati da dobiju svoj prtljag.

Uprava aerodroma zatražila je od avio-prevoznika da otkažu 10 odsto letova kako bi oslobodili terminale 2 i 3.

Firma Izi džet (EasyJet) saopštila je da će smanjiti broj letova zbog problema koji su se pojavili u vazdušnoj luci.

Ova odluka pogodila je hiljade britanskih turista koji su isplanirali odmore van zemlje.

Nakon nekoliko nedelja otkazivanja letova zbog kadrovske krize, haos na aerodromu kulminirao je tokom vikenda, a bolja situacija nije ni u ponedeljak, piše Dejli mejl (Daily Mail).

Očekuje se da će haotično stanje pogoditi skoro sve putnike, koji stižu sa čak 90 odsto letova.

Otkazuju letove

Virdžin Atlantik otkazao je letove za Njujork i Los Anđeles, a Britiš ervejz planirao je manji broj otkazivanja, među kojima su letovi za francuski Tuluz i polasci iz Marselja.

Putnici se žale da u dugotrajnom čekanju ostaju bez zaliha hrane i vode.

Kriza zbog manjka osoblja na aerodromima nije novost. Zato se putnicima savetuje da dođu satima pre planiranog leta jer se suočavaju s dugim redovima čekanja na pregled i prijavljivanje.

Tokom pandemije mnoge firme su otpuštale radnike, no sada se bore za svaku novu osobu koju bi mogle da zaposle kako se ovakve situacije ne bi događale.

"Izvinjavamo se zbog poteškoća s kojima su se putnici suočili proteklog vikenda", izjavio je predstavnik za medije Aerodroma Hitrou.

Tehnički problemi

"Tehnički problemi koji utiču na sisteme prtljaga doveli su do toga da zatražimo od avio-prevoznika koji koriste terminale 2 i 3 smanjenje rasporeda u ponedeljak. To će nam omogućiti da umanjimo trajne probleme i molimo sve putnike da najnovije informacije potraže kod svojih avio-prevoznika", dodao je.

Putnici su se u ponedeljak součili s redovima u vazdušnim lukama Bristol, Mančester i Hitrou već od 4 sata ujutro.

Jedan od putnika rekao je: "Čekam u redu već sat, nisam prošao ni obezbeđenje. Ovo je prevršilo svaku meru."

Problem na Aerodromu Hitrou se pojavio još u petak kad su čelnici otkrili "tehničku grešku", a onda je nastao ogroman zaostatak isporuke prtljaga.

Iz uprave aerodroma poručuju da čine sve kako bi svi putnici koji lete dalje mogli da dođu do svog prtljaga, te da je prtljag odgovornost avio-prevoznika, a ne vazdušne luke.

Šokantne fotografije gomila prtljaga putnika na Aerodromu Hitrou objavljene su na mnogim društvenim mrežama.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.