Srpska kuhinja u srcu Vašingtona

Gastronomska scena Vašingtona biće uskoro bogatija za još jedan restoran – svi stanovnici ovog centra moći imaće priliku da uživaju u jelima u kojima su svojevremeno uživali Josip Broz Tito i Slobodan Milošević

Izvor: B92

Utorak, 28.08.2012.

16:23

Default images

Na više od 250 metara kvadratnih površine u srcu Vašingtona od novembra će raditi restoran srpske kuhinje „Ambar“ koji „The Washington Post“ najavljuje kao novi hit turističko-gastronomske ponude.

Ivan Iričanin, poreklom iz Trstenika, otvara restoran koji će gastornomskoj sceni Vašingtona dodati dašak srpske kuhinje, prenosi pomenuti američki list. Dizajn restorana radi srpski tim arhitekata pod nazivom „Atelje AL“.

Ovo nije jedini restoran balkanske kuhinje u Vašingtonu, ali će prema pisanjima novinara Tima Karmena verovatno postati naznačajniji. Do sada su ukuse Balkana stanovnicima Vašingtona pružali restorani kao što je „Slavija“ ili čuveni roštilj koji su držali Amela i Ivica Svalina, par iz BiH.
Bortescristian/Flickr
Upitan u čemu je razlika između bosanske i srpske kuhinje, tridesetčetvorogodišnji Iričanin odgovara: „Nisam baš ekspert za to, ali znam da oni ne jedu svinjetinu.“

Kako priznaje da nije ekspert, Iričanin je angažovao sedamdesetogodišnju Milku Zukić koja je godinama spremala jela za Josipa Broza i Slobodana Miloševića. Ona će mu pomoći da razvije jedinstveni meni koji će na najbolji način predstaviti srpsku kuhinju. Ipak, ona neće biti šef kuhinje, već će Iričanin za tu poziciju izabrati nekog kuvara iz Srbije koji će proći obuku kod Zukićke.

Zanimljivo je i to da će se u restoranu praviti domaći hleb kao i pogače, jer Iračanin tvrdi da je dobar hleb sastavni deo naše kulture. Na meniju će se naći ćevapčići, pljeskavice, punjene paprike, sarme i brojna druga jela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: