Mnogo više od sunca, peska i mora: Upoznajte drugu stranu Antalije FOTO

Od zlatnog raja plaže Lara do skrivene lepote Mermerli plaže i dramatičnog okruženja Kaputas, Antalija na južnoj obali Turske, blagoslovena je nekim od najlepših obala na Mediteranu.

Izvor: B92

Sreda, 18.05.2022.

15:15

Mnogo više od sunca, peska i mora: Upoznajte drugu stranu Antalije FOTO
Foto: Shutterstock/muratart

Ali ovaj drevni grad, nazvan od milošte Turska rivijera, mnogo je više od samog odmarališta za one koji traže sunce i more.

U narednim redovima ćemo otkriti intrigantan lavirint strmih uskih ulica sa malim prodavnicama tepiha koji se prelivaju na kaldrmu i hotelima smeštenim unutar obnovljenih otomanskih rezidencija.

Antalija i Kemer - blago turskog mediterana FOTO

U istorijskom centru Antalije, Kaleici, možete da istražite vekovima stare priče o džamiji Tekeli Mehmet Paše. Ova džamija je poznata po obojenim pločicama iznad prozora i kolosalnoj centralnoj kupoli, duž čije osnove su ispisani arapski natpisi.
Ruševine Hadrijanove kapije na Ataturkovom bulevaru udaljene su 10 minuta hoda od džamije i datiraju iz 130. godine, a sastoji se od tri luka iste veličine. Na kratkoj šetnji od ruševina, smešten u šarmantno restauriranoj crvenkasto-ružičastoj vili u Antaliji nalazi se Muzej Suna i Inan Kirac Kaleici. Ova mala institucija prikazuje diorame u prirodnoj veličini koje prikazuju kulturno značajne običaje tipične za tradicionalno domaćinstvo Antalije iz 19. veka.

Ako više volite lepo obojeno zemljano posuđe, idite u bivšu pravoslavnu crkvu iza glavne kuće da biste pogledali divnu kolekciju keramike Čanakale iz 17. veka.

Turski Sen Trope: Zašto treba da posetite Bodrum? FOTO Konačno, muzej Antalije, jedan od najvećih u Turskoj, sadrži eksponate od paleolita do otomanskog doba i nezaobilazna je stanica za one koji su zainteresovani za bogatu arheološku istoriju ovog regiona. Na dnu padina Starog grada nalazi se obnovljena stara luka grada. Sada je marina za jahte i izletničke čamce i oblast koja omogućava popodnevnu šetnju i uživanje u urbanim restoranima i kafića koji se nalaze na svakom koraku.

Bodrum - najlepši gradić egejske obale Turske

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: