Letnja atrakcija: Gde se mogu posmatrati svici u Beču?

Ukoliko je Beč vaša buduća destinacija, predlažemo vam da isprobate nov način uživanja u ovom gradu.

Izvor: B92

Utorak, 29.06.2021.

13:53

Letnja atrakcija: Gde se mogu posmatrati svici u Beču?
Foto: Rajesh Rajput

Početkom leta, u sezoni parenja, svici počinju da svetle kako bi privukli pažnju drugih svitaca.

Oni sijaju pre svega tokom noćnih sati, jer tokom dana njihova svetlost nije dovoljno jaka. Bioluminiscencija je hemijska reakcija koja nastaje u određenim ćelijama u donjem delu stomaka insekata i dovodi do stvaranja svetlosti, koja ih takođe štiti od predatora.
Foto: Stefan Inechen
Svicima su neophodna staništa koja su dobro strukturirana i ne previše kultivisana. Oni nastanjuju žbunove, rubove šuma, nasipe, suve livade i vinograde. Larve svitaca su odlični lovci na puževe. Nakon otrovnog ugiza, oni pojedu puževe, koje čak ni kućica ne može da zaštiti. Razvoj od larve do svica traje nekoliko godina, a životni vek insekta obuhvata nekoliko nedelja bez unosa hrane.
Foto: Brigitte Seidl-BrychtaDIE UMWELTBERATUNG
Pesticidi, mineralna đubriva, trimeri za travu i večernje osvetljenje smetaju svicima. Ko želi da podržava njihov opstanak u svojoj bašti treba da posadi žbunove i da uredi jedan deo sa divljim biljkama.

Bečko savetovalište za životnu sredinu prikuplja podatke o pojavi svitaca iz čitave zemlje i nudi sve neophodne informacije zainteresovanim građanima.

Gde se nalaze staništa svitaca u Beču može se pogledati na planu grada koji je kreirala Gradska služba za zaštitu životne sredine (narandžastom bojom su obeležena područja grada u kojima ima svitaca).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: