Beogradsko gradsko jezgro među "10 kul kvartova Evrope": Sivilo pretvorili u boju VIDEO

Britanski dnevni list "Gardijan" kreirao je listu 10 najopuštenijih kvartova Evrope. Na listi se, među kvartovima u Valensiji, Pragu, Berlinu, Rimu, našao i naš Dorćol.

Izvor: B92

Utorak, 11.02.2020.

12:27

Beogradsko gradsko jezgro među
Foto: depositphotos/bloodua

Dorćol se našao na devetom mestu ove liste. U tekstu je naglašeno da Dorćol zbog toga što je smešten u istorijskom delu grada između Skadarlije, Kalemegdana i obale Dunava ne pokazuje odmah koliko je zapravo opušten kraj.

Minja Ćirić iz Udruženja Donji Dorćol je rekla da je veoma velika čast naći se na jednoj takvoj listi.

"U tekstu se navodi da pored te jedinstvene arhitekture imate ulice na Dorćolu, na primer, Ulica cara Dušana u kojoj se nalazi najstarija kuća u Beogradu iz 1727. godine.... Nama je fokus na tome da sačuvamo taj stari duh grada. Za Dorćol je karakteristično da je dosta siv, jer u posleratnom periodu, kada je veliki broj ljudi morao da se naseli negde, zgrade su samo nicale, nije bilo vremena da se vodi računa o estetici", rekla je ona za TV Prvu, te dodala:

"Zato smo rešili da to sivilo pretvorimo u boju i da umetnost iznesemo na ulicu i da napravimo neku vrstu muzeja na otvorenom. Murali na Dorćolu nose jaku i specifičnu poruku".

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: