Nema više plivanja u reci: Od 1. januara 2021. sledi potpuna zabrana

Uprava Nacionalnog parka Krka predstavila je novi pravilnik, prema kojem će kupanje biti zabranjeno na gotovo celom području parka od 1. januara sledeće godine.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 20.01.2020.

11:50

Nema više plivanja u reci: Od 1. januara 2021. sledi potpuna zabrana
Foto: Depositphotos/inmedialv

Time žele da očuvaju prirodu, ali i smanje stradanje posetilaca, jer se u poslednje četiri godine na Skradinskom buku utopilo petoro ljudi.

"Temeljni cilj je očuvanje procesa taloženja sedre (sedimentne stene), jer celokupna održivost bazena reke Krke i njenog živog sveta počiva upravo na razvoju sedrenih barijera. Iz tog razloga novi Pravilnik donosi zabranu kupanja", rekla je za HRT upravnica NP Krka Nela Slavica.

Iako je Pravilnik o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka Krka već stupio na snagu, zabrana kupanja primenjiva će se tek od 1. januara sledeće godine, preneo je u nedelju Index.hr.

"Dogovorili smo se da ipak ostavimo period prilagođavanja, naročito zbog turistickih agencija koje dovode posetioce u Nacionalni park", pojasnila je Slavica.

Izuzetak za kupanje je što će i dalje biti dozvoljeno na trima plažama uz Visovačko jezero i podno Roškog slapa, što su tradicionalna kupališta domaćeg stanovništva. Na snazi i dalje ostaje i mera ograničenja broja posetilaca na Skradinskom buku. U istom trenutku ih onde ne sme da ih bude više od 10.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: