Foto:Shutterstock/Dejan Trajkovic
Foto:Shutterstock/Dejan Trajkovic

Šest ubedljivo najtraženijih destinacija za odmor u Srbiji

Podeli

Najtraženije destinacije kod domaćih turista koji koriste turističke vaučere za odmor u Srbiji su Sokobanja, Vrnjačka banja, Gornja Trepča, Sijarinska banja, Prolom banja i Lukovska banja, saopštilo je danas Ministarstvo turizma Srbije.

Ministarka Tatjana Matić istakla je da turistički promet ukazuje da građani Srbije, ali i strani turisti, sve više posećuju domaće banje.

Ona je istakla da je tokom prvih šest meseci ove godine u banjama u Srbiji zabeleženo 268.615 dolazaka i dodala da to znači da su banje Srbije tokom prve polovine ove godine za 35,4 odsto bile posećenije u odnosu na isti period 2021. godine.

Ministarka Matić je navela da je 230.011 domaćih turista posetilo banje tokom prvih šest meseci ove godine, što je rast od 27,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je broj stranih turista koji su posetili banje Srbije bio 38.604, čime je ostvaren rast od 112 odsto u odnosu na prošlu godinu.

U banjama je broj noćenja turista od januara do kraja juna ove godine iznosio nešto više od milion, što je 26,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Kako je precizirano, u prvoj polovini ove godine registrovana su 847.182 noćenja domaćih turista, što je rast od 29,6 odsto, kao i 153.881 noćenje stranih turista, što je rast od 78,7 odsto.

Ministarka Matić je poručila da je privlačenje više stranih turista prioritet u razvoju banja i klimatskih mesta kao lečilišnih i turističko-rekreativnih destinacija, za šta je jedan od osnovnih preduslova "unapređenje saobraćajne i komunalne infrastrukture, kao i izgradnja savremenih spa i velnes centara".

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije prošle godine je uložilo 123 miliona dinara u infrastrukturne projekte, kao i deset miliona dinara u projekte edukacije, promocije i podršku manifestacijama u banjama, kao jedan od načina da se unapredi kvalitet i raznovrsnost banjskih ponuda i dostigne standard banja iz regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 774 idi na stranu