Krakov - grad muzeja

U Poljskoj vrtoglavo raste interesovanje za muzeje, zahvaljujući fondacijama Evropske unije i ekonomskom rastu, ali i muzejskim projektima koji postaju sve interesentniji.

Izvor: B92

Utorak, 29.03.2011.

16:37

Default images

Mnogi muzeji nude interaktivne i multimedijalne sadržaje, time osvežavajući muzejske postavke u zemlji gde su muzeji oduvek značili prašnjave izložbe na zidovima. Ova promena se najviše može uošiti u Krakovu gde su muzeji u poslednjih 9 meseci otvoreni ili restaurirani.

Muzej savremene umetnosti u Krakovu

MOCAK, prvi muzej savremene umetnosti su dizajnirali italijanske arhitekte Klaudio Nardi i Leonardo Proli, a smešten je u fabrici heroja holokausta Oskara Šindlera, i time dodao kulturni glamur u zaboravljenu industrijsku zonu. U maju se formalno otvara izložbama imena kao što su Ane Lan, Maurycy Gomulicki i drugi.

Šindlerova fabrika

U administrativnom delu stare fabrike se nalazi multimedijalna postavka života u Krakovu za vreme nacističke okupacije od 1939. do 1945. Izložene su Šindlerova kancelarija, savremeni film, rekviziti iz tog perioda, zvučni efekti, skrovišta i priče velikog broja preživelih
Galerija poljske umetnosti iz XIX veka

Najstarija galerija u Krakovu nalazi se u veličanstvenoj renesansnoj „Cloth hall” koja je ponovo otvorena u septembru nakon 3 godine obnove u 21. veku i sada ima i predivni kafić na samom vrhu.
Podzemna trgovina (Podziemia Rynku)

Na 4 metra od najvećeg trgovačkog trga u Krakovu, najsavremenija tehnologija i 12.5 miliona uloženih dolara su oživeli 1.000 godina staru istoriju ruševina i artefakta. Posetioci ulaze kroz maglu koja se zgušnjava kako počinje projekcija slika iz srednjovekovnog Krakova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: