Vodič kroz tajne Grčke: Klisura Samarija

Podeli

Jedno od posećenijih mesta na Kritu svakako je i klisura Samarija, najduža u Evropi (16 km) i jedna od četiri koje postoje na Kritu.

Izdavačka kuća Laguna nedavno je objavila knjigu „Pogled sa Olimpa“ , izuzetan ilustrovan putopis i vodič kroz Grčku i njenu bogatu kulturno-istorijsku baštinu. Autori su Majda i Zvonimir Šimunec, odlični poznavaoci grčkog tla, istorije i kulture. Od Helade, preko Vizantije do savremene Grčke sažimaju se najznačajnija znanja iz istorije, mitologije, kulture i umetnosti, religije, književnosti, muzike, politike, pa i kulinarstva.

B92 i Laguna poklonili su jedan primerak „Pogleda sa Olimpa“. Dobitnik je obavešten, a nagradu može da preuzme na prijavnici zgrade B92 (Bulevar Zorana Đinđića 64a, Novi Beograd)

Sledeću, ujedno i poslednju tajnu Grčke otkrićemo vam naredne subote (27. jul), kada ćemo vam pokloniti još jedan „Pogled sa Olimpa“.

Klisura je deo venca Belih planina u zapadnom delu ostrva i danas je nacionalni park, otvoren od maja do oktobra. Zimi ga nije preporučljivo posećivati zbog kiša i odrona kamenja. Litica je u nekim delovima visoka i 1250 metara.

Da biste upoznali ovu neuporedivu prirodnu lepotu, morate da budete spremni da pešačite oko šest sati. Naravno, uz odmore, brojna fotografisanja i tumačenja vodiča. Klisura je izuzetno bogata retkim vrstama rastinja, drvećem, aromatičnim i lekovitim biljkama...

U Samariji se na četvrtom kilometru od ulaska u klisuru nalazi i najstarije drvo na ostrvu, čempres star 2000 godina. Zanimljiv je i životinjski svet, pa su njegovi pripadnici zakonom zaštićeni, što znači da je strogo zabranjen lov. U klisuri je mnogo vrsta ptica, a caruje po običaju – zlatni orao.

Ipak, najpoznatiji stanovnik Samarije je kri-kri, divlja kritska koza, potpuno autentična, koja živi samo na Kritu. Duge smeđe dlake, uske glave sa lako prepoznatljivom bradom, kri-kri ima karakterističnu tamnu liniju koja se proteže od leđa do repa. Mužjak kri-kri koze može da teži i 40 kilograma, a specifični uvijeni rogovi dugački su i do 80 centimetara. Izuzetno se spretno kreće po vrletima klisure, a povlašćeni su oni koje ćudljiva kri-kri koza časti nesvakidašnjom atrakcijom, skokovima sa stene na stenu. Samarija je kroz vekove, zbog geografskog položaja, imala važnu ulogu u životu lokalnog stanovništva, jer je bila gotovo idealno mesto za skrivanje od neprijatelja.

U vreme Vizantije, klisura je bila posebno značajna za meštane iz okolnih sela, a od brojnih priča često se spominje ona o porodici Skordilis, koja se tu krila bežeći od glavnokomandujućeg venecijanske vojske, pošto je bacio oko na lepu devojku Hrisipolisu. Živeli su godinama u zabiti klisure, ali devojačka čast je sačuvana, a bogati Venecijanac je naučio lekciju o tome šta je na Kritu na prodaju, da nije baš sve roba, i ostao je neženja do kraja života, postavši najbolji promoter kritske nepokolebljivosti.

U vreme turske okupacije jedna od najvažnijih bitaka, 1770. godine, vodila se baš u neposrednoj blizini klisure, a predvodio ju je lokalni kritski junak Janis Daskalonis. Ovde se s ponosom ističe da je, u jednom trenutku, dok je čitava Grčka bila pod Turcima, jedino Samarija ostala simbol nepobedivosti.

Tekst preuzet iz knjige „Pogled sa Olimpa" autora Majde i Zvonimira Šimunec.

Posle skoro pune dve decenije letovanja u Grčkoj, sve je veći izazov da se pronađe neki novi kutak i vidi nešto novo. Naravno, pod uslovom da u te kutke ne računamo grčka ostrva kojih ima oko 1400, od kojih je, opet, svega 227 naseljeno.

Od Homera, Svetog Petra, Bajrona, Vagnera, do današnjih VIP posetilaca postoji konstanta – prirodne lepote koje je nemoguće opisati i kulturno i duhovno nasleđe. U dve reči: more i vegetacija. Ali ko god pokuša da opiše te dve jednostavne reči vezane za Kefaloniju – učiniće joj nepravdu.

Vodič kroz tajne Grčke: Hanja

Grad Hanja je smešten na severozapadnom delu Krita i jedno je od najživopisnijih mesta na ovom lepom ostrvu. Od vremena oslobođenja od Turaka pa do 1972. godine Hanja je bila prestonica Krita, kada je tu ulogu preuzeo Iraklion.

Vodič kroz tajne Grčke: Nafplio

Nafplio je još jedan turistički dragulj Grčke, sa 17.000 stanovnika, smešten u živopisnom Argolidskom zalivu, na krajnjem zapadu Peloponeza, 120 kilometara udaljen od Atine.

Vodič kroz tajne Grčke: Mani

Da su ovom delu helenskog kopna bogovi sa Olimpa podarili čudesnu istoriju i gotovo nestvarna prirodna bogatstva, možda najbolje potvrđuje poluostrvo Mani.

Vodič kroz tajne Grčke: Monemvasija

Regionalnim putem od Sparte ka jugoistoku Peloponeza, posle oko 90 kilometara naišli smo na nestvarnu sliku. Pored tipične mediteranske varošice, sa marinom okruženom desetinama malih restorana, povezana uskim zemljanim prevojem dužine 130 metara, iz mora izranja visoka stena.

strana 1 od 14 idi na stranu