Pariz: šta možete za "dž"

Podeli

Prestonica luksuza, mode i šampanjca - Pariz se može činiti nedostupnim za one sa plitkim džepom. Ipak, ispod ove bogate glazure, leži grad koji ima da ponudi pregršt znamenitosti i aktivnosti za koje vam nije potreban novac.

Istina je da lako možete potrošiti brdo novca u Parizu – ali isto tako je tačno da se možete odlično provesti za male pare. Evo šta možete raditi u Parizu:

1. Istražite ulice Pariza

Možemo provereno reći da je Pariz grad u kome ljudi najviše šetaju, ne samo zato što ima mnogo zona za pešake već i zato što je susedstvo fascinantno i neverovatno raznoliko. Zato ponesite par cipela, kupite mapu grada i krenite ulicama Pariza “za džabe”.

2. Muzeji sa slobodnim ulazom

Na francuskom, reč “kultura” ima šire značenje koje se odnosi na pravo svih da se upoznaju sa umetnošću i naukom a vlada radi mnogo na tome da "la culture" bude dostupna svima. Ulaz u mnoge muzeje u Parizu je uvek slobodan, dok je u drugim kao što su Luvr i muzej Orsej ulaz slobodan svake prve nedelje u mesecu.

3. Godišnje manifestacije koje se ne plaćaju

U Parizu ima mnogo zabavnih i inspirativnih godišnjih dešavanja za koje se ulaz ne plaća – od umetničkih izložbi do veštačkih plaža koje se prave svakog leta na Seni. Nezavisno od godišnjeg doba, uvek postoje bar jedan ili dva ovakva događaja.

4. Katedrale i crkve

U Parizu se nalaze mnoge spektakularne katedrale i crkve koja su odraz dominacije hrišćanske vere od pada Rimskog carstva do Francuske revolucije. Mnoge od ovih čudesnih katedrala i crkava bile su u lošem stanju tokom revolucije ali su u 19. veku obnovljene. Bez obzira na vaš budžet, neke od ovih znamenitosti morate videti – ali i činjenica da je ulaz potpuno slobodan nije loša.

5. Bašte i parkovi

Bez obzira koje je godišnje doba, duga šetnja ili piknik u jednom od mnogobrojnih pariških parkova i bašta je nešto što ne smete propustiti.

6. Panorama grada

Pogled na Pariz iz ptičije perspektive je neverovatno iskustvo i naravno – besplatno.

strana 1 od 112 idi na stranu