Život

Utorak, 14.07.2009.

11:55

Otkriće koje je uzbudilo Nemce

Nemce je šokiralo otkriće da u javnom sektoru njihove zemlje i danas radi oko 17.000 pripadnika Štazija, tajne policije nekadašnje Istočne Nemačke.

Izvor: B92

Default images

"Reč je o razmerama koje niko nije očekivao", kaže Klaus Šreder sa Slobodnog univerziteta u Berlinu. Prema njegovim rečima, to je posledica "slabe provere kandidata za rad u javnim službama nakon ujedinjenja dve nemačke države".

U vreme kad su bili "mač i štit" komunističke države, štazijevci su bili poznati po brutalnim progonima političkih protivnika, u čemu im je najsličnija bila zloglasna rumunska Sekuritatea.

Kad je posle pada Berlinskog zida pao i Štazi, njegovi kadrovi su uspeli da se "uvuku" u mnoge javne službe, među kojima je i policija. Savezna kriminalistička služba (BKA) potvrdila je navode medija da u njenom sastavu deluju 23 lica koja su bili kadrovi Štazija. Priznali su i da je jedan od njih u odeljenju koje obezbeđuje Angelu Merkel, ali je demantovano da je u prvom "prstenu" premijerkinih bezbednjaka.

Krajem 80-ih godina prošlog veka, u vreme svoje najveće moći, kada je smatrana jednom od najefikasnijih tajnih službi u svetu, Štazi je, prema podacima agencije DPA, imala 275.00 agenata i čak pola miliona doušnika, koji su "kontrolisali" sve - od članova porodica i prijatelja, do kolega na radnom mestu i komšija. Od nje je drhtala čitava zemlja.

Pošto lustracija tih kadrova, sprovedena posle pada Berlinskog zida, nije bila po volji mnogih, najnovija otkrića o infiltriranosti štazijevaca u državne službe, pokreću inicijative da se taj posao "ponovi".

"Revizija je nužna", smatra Gerhard Ruden, poverenik za kontrolu Štazijevih arhiva. Istog mišljenja je i Udruženje žrtava staljinizma (VOS), koje je pozvalo vladu da se hitno izjasni o otkriću u vezi sa angažovanjem štazijevaca u javnom sektoru.

Stručnjaci, međutim, ističu da je malo izgleda za nove čistke u javnom sektoru koje su "prošarane" Štazijevim kadrovima.

Razlog je, kažu, to što je pre tri godine istekao zakonski rok za pokretanje novih postupaka.

"Fajnenšel tajms" je u svom nemačkom izdanju objavio da je najviše štazijevaca otkriveno u saveznoj pokrajini Saska Anhalt - 4.400. Od tog broja, u policiji ih je 1.722, dok preostalih 1.976 radi u različitim resorima koja pripadaju Ministarstvu kulture. U javnom sektoru pokrajine Meklenburg je više od 2.000 pripadnika Štazija.

Jovo Vuković, Tanjug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

21 h

Podeli: