Spasao je rane udaje i teške sudbine: "To nije uspela nijedna institucija" VIDEO

U velikom broju evropskih zemalja, Romi žive u getima u kojima nema elementarnih uslova za normalan život, niti za školovanje dece. Evo kako je jedna inicijativa rešila da tome stane na put, uz pomoć muzike.

Izvor: B92, dw.com

Sreda, 12.02.2020.

13:10

Spasao je rane udaje i teške sudbine:
Foto: ilustracija depositphoto/Sonyachny

U bugarskom gradu Slivenu nalazi se jedan od najvećih romskih geta u Evropi. Tamo devojčice napuštaju školu sa 12 ili 13 godina. Najveća opasnost za jednu devojčicu u romskoj zajednici je da bude kidnapovana i silovana. Jer, posle toga, ona više nije "podesna" za brak.

Da bi izbegli tu opasnost, mnogi roditelji udaju svoje još maloletne ćerke. Ovo romsko naselje može da se pohvali tužnim rekordom. Ovde živi najmlađa majka u državi. Ima 11 godina.

Nikola Demirev je rešio da svoju ćerku Marijanu otrgne od takve sudbine i da joj proširi vidike. Tako je Marijana počela da pohađa časove violončela u školi Georgija Kalajdžijeva, umetnika koji je nekada i sam živeo u getu, piše Dojče Vele.

Danas je on slavni violinista, pod čijim okriljem klasičnu muziku izučava grupa romske dece. Sve to finansiraju donatori iz Nemačke, a romski učenici su već držali koncerte pred publikom, između ostalog i u prestižnoj dvorani "Bugarska" u Sofiji.

"U nastavi muzike naša deca ne uče samo da sviraju, već i stiču čitavu kulturu koja im pomaže da raskrste sa romskim mentalitetom i tradicijom. Muzika je tu decu oslobodila teške sudbine, rane udaje. To do sada nije uspela nijedna institucija“, kaže između ostalog Nikola Demirev, koji je i pored hendikepa (slepilo) uspeo da izvede svoju ćerku iz geta u normalan život.

Nekada su im se komšije podsmevale zbog bavljenja muzikom (posebno zbog toga što je u getu uobičajeno da se time bave samo muškarci); danas su ponosne na svoje mlade sunarodnike koji se bave klasičnom muzikom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: