Život

Ponedeljak, 26.11.2018.

10:55

I to može da se desi: Srbija će da lansira svoj prvi satelit?

Satelit sa srpskom zastavom nije naučna fantastika već izvesna realnost i naša zemlja ima velike šanse da u bližoj budućnosti ostvari ovaj kosmički poduhvat, uverena je Anja Nakarada Pečujlić, doktorand svemirskog prava u Kelnu.

Izvor: Tanjug

I to može da se desi: Srbija će da lansira svoj prvi satelit?
Foto: Thinkstock / ilustracija

Ona je osnivač fondacije "Srpski zalog za svemir", a za "Politiku" kaže da troškovi pravljenja i lansiranja satelita više nisu "astronomske cifre".

Objašnjava da je prilikom razgovora sa ljudima iz Evropske svemirske agencije saznala da, ako neka država želi u naučne svrhe da lansira svoj prvi satelit, može da dobije pomoć i besplatno lansiranje od drugih zemalja. U tome je, dodaje, naša šansa.

"Prvi srpski satelit mogao bi da bude mali satelit, takozvani kjubsat, i da se 'šlepa' prilikom lansiranja nekih velikih stranih satelita. Rusija, Japan, Indija i američka NASA ohrabruju zemlje koje žele da lansiraju svoj prvi satelit. Trenutno 10 zemalja ima mogućnost autonomnog lansiranja raketa i satelita", kaže ona.

Korist od prvog srpskog satelita bila bi višestruka. Preko njega bismo nadgledali svaki pedalj naše zemlje, a mogli bismo i da pratimo klimatske promene. Prvi korak ka učlanjenju Srbije u međunarodnu svemirsku zajednicu je da naša zemlja od Ujedinjenih nacija traži članstvo u Komitetu za miroljubivo korišćenje kosmičkog prostora.

"Nema razloga da i mi ne postanemo deo toga, jer sve ono što čini kosmos ne pripada jednoj državi, organizaciji ili pojedincu, već svim ljudima na zemlji, što je i priznato svemirskim pravom", kaže Nakarada Pečujlić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: