Kanabis može da oslabi kovid i spreči težu kliničku sliku - kaže istraživanje

Novo istraživanje pokazuje da bi jedinjenja kanabisa mogla da otupe virus koji izaziva koronavirus.

Izvor: B92

Petak, 14.01.2022.

18:01

Kanabis može da oslabi kovid i spreči težu kliničku sliku - kaže istraživanje
Foto: Profimedia

Jedinjenja konoplje, naučno poznata kao Cannabis sativa, mogu sprečiti da virus koji izaziva koronavirus uđe u ljudske ćelije, prema istraživačima Državnog univerziteta Oregon.

Naučnici su otkrili da se par kanabinoidnih kiselina vezuje za protein SARS-CoV-2, blokirajući kritični korak u procesu koji virus koristi da inficira ljude.

"Ove kanabinoidne kiseline su u izobilju u konoplji i u mnogim ekstraktima konoplje“, rekao je Richard van Bremen, istraživač Globalnog centra za inovacije konoplje u državi Oregon, Farmaceutskog fakulteta i Instituta Linus Pauling.

"One nisu kontrolisane supstance kao što je THC, psihoaktivni sastojak marihuane, i imaju dobar bezbednosni profil kod ljudi“, dodao je on.

Njihovo istraživanje je pokazalo da su jedinjenja konoplje podjednako efikasna protiv varijanti SARS-CoV-2 — uključujući alfa varijantu B.1.1.7, koja je prvi put otkrivena u Ujedinjenom Kraljevstvu, i beta varijantu B.1.351, prvi put otkrivenu u Južnoj Africi.

Konoplja je izvor vlakana, a višestruki ekstrakti i jedinjenja konoplje se dodaju kozmetici, losionima za telo, dijetetskim suplementima i hrani.

Par kanabinoidnih kiselina koji se vezuju za protein SARS-CoV-2 su kanabigerolna kiselina, ili CBGA, i kanabidiolna kiselina, CBDA.

Takođe,spajk protein je isti kao onaj koji se koristi u vakcinama protiv COVID-19 i terapiji antitelima.

"Ova jedinjenja se mogu uzimati oralno i imaju dugu istoriju bezbedne upotrebe kod ljudi“, rekao je van Bremen.

"Dostupni oralno i sa dugom istorijom bezbedne upotrebe kod ljudi, ovi kanabinoidi, izolovani ili u ekstraktima konoplje, imaju potencijal da spreče i leče infekciju koronavirusa", navodi se u istraživanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: