Roboti nam preuzimaju radna mesta?

Moguće je da će u ne tako dalekoj budućnosti roboti preuzimati sve više radnih mesta od ljudi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.01.2014.

19:56

Default images

Vodeće svetske kompanije na polju razvoja interneta i softvera kao što je "Gugl", kupovinom nekoliko firmi za prozvodnju robota, jasno su odredile svoje namere da u narednim godinama i decenijama ulažu u razvoj veštačke inteligencije, a to bi moglo da znači i da će roboti zameniti ljude na radnim mestima.

Najava kineske kompanije "Hon Haj", kao najvećeg svetskog prozvođača elektronike da će izgraditi robotizovanu fabriku i tako zmeniti čak 500.000 radnika u naredne tri godine, veoma je zabrinjavajuća za njihove zaposlene, ali će preduzeću doneti višestruko smanjenje troškova.

Šef za razvoj veštačke inteligencije Univerziteta Singulariti iz Silicijumske doline u Kaliforniji Nil Jakobštajn smatra da će roboti prozrokovati značajnu nezaposlenost, ali da se to neće izjednačiti sa siromaštvom.

Prema njegovim rečima roboti su već "ugrađeni u tkivo naših života" navodeći da se oni primenjuju u medicini, dizajnu, avio i automobilskoj industriji, kao i da oni postaju "sve pametniji".

Jakobštajn tvrdi da će sredinom 2020. godina veštačka inteligencija prevazići ljudsku, kao i da će to zahtevati "promenu društvenog ugovora", odnosno načina kako će se raspodeliti bogatstvo, jer će se kao posledica robotizacije drastično smanjiti broj radnih mesta.

On je naveo da je problem u činjenici da je ljudski mozak poslednji put značajno evoluirao pre 50.000 godina, dok su ljudi zabrinuti ako njihovi kompjuteri i "pametni telefoni" nisu u skladu sa vremenom.

Pisac i dokumentarista Džejms Barat ocenio je da svetu preti opasnost od robotizacije i dodao da će veštačka inteligencija "opasnija od fisije" jer će biti još nestabilna, što bi moglo da bude oružje autonomnih dronova na bojnom polju robota.

Kompanija "Gugl" kupila je nedavno osam kompanija za razvoj robota, a jedan od planova "Gugla" je da svojim razvijenim sistemom navigacije omoguće vožnju automobila bez vozača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: