Tehnopolis

Ponedeljak, 11.02.2013.

19:54

Ko nas prati na društvenim mrežama?

Jedna američka kompanija tajno je razvila proizvod koji analizira podatke koje društvene mreže tajno skladište radi praćenja korisnika i predviđanja njihovih daljih koraka i interesovanja.

Izvor: Guardian.co.uk

Default images

Raytheon multinacionalna kompanija koja stoji iza RIOT-a (Rapid Information Overlay Technology) inače se bavi bezbednošću i može prikupiti ogromnu količinu podataka o ljudima sa sajtova poput Facebooka, Twittera i Foursquare.

Ipak, iz ove firme tvrde da RIOT neće biti prodavan ni jednom klijentu.

Tehnologija je, međutim, poznata američkoj vladi, budući da je deo zajedničkog istraživanja u cilju ojačavanja sistema nacionalne odbrane.

Moć RIOT sistema nudi redak uvid u kontroverzne tehnike bezbednosnih agencija i u isto vreme podiže svest o narušavanju privatnosti civilnog stanovništva.

Sofisticirana tehnologija demostrira kako savremene tehnologije i mreže mogu da se okrenu protiv korisnika.

Upotrebom Riota, moguće je dobiti sažetak celog života neke osobe, njenih prijatelja, mesta koje posećuju uz samo nekoliko “klikova”.

U video snimku objavljenom u britanskom Guardianu Brajan Urh, “glavni istražitelj” te firme objašnjava da fotografije koje korisnici postavljaju na društvene mreže mogu dati mnogo informacija o njima.

Riot ne samo da prepoznaje osobe na njima, nego i lokaciju gde su napravljene.

“Pratićemo jednog od naših zaposlenih”, kaže Urh u snimku, pre nego što prikaže fotografije izvesnog “Nika”, jednog od zaposlenih u Raytheon kompaniji.

Uz pomoć informacija prikupljenih na njegovim profilima na društvenim mrežama, Urh ubrzo saznaje da Nik često posećuje Nacionalni park Vašington.

Uz to Riot može prikazati razgranati dijagram veza i odnosa među pojedincima prema tome s kim komuniciraju na Twitteru, a prema Foursquare mreži i gde se najčešće nalaze.

Video prikazuje Nika koji objavljuje redovno svoju lokaciju na toj mreži, posećuje teretanu u šest sati svakog dana u nedelji, a Urh konstatuje:

“Ako biste ikada hteli da se dokopate Nika ili možda njegovog laptopa, možda bi trebalo da budete u teretani ponedeljkom u šest sati”.

Prikupljanje informacija sa sajtova za potrebe “čuvara zakona” smatra se legalnim u većini zemalja.

U februaru prošle godine, na primer, američki Federalni istražni biro razvio je aplikaciju za praćenje “loših pojedinaca i grupa”.

Raytheon nije želeo da ovaj video izađe u javnost pod izgovorom da otkriva koncept proizvoda koji još nije prodat ni jednom klijentu.

Džered Adams, predstavnik za odnose s javnošću ove kompanije, rekao je u mejlu za Guardian: “Riot je veliki sistem za analizu podataka na kom trenutno radimo u saradnji sa državnim laboratorijama i komercijalnim partnerima kako bismo pomogli da se gomile podataka pretvore u korisne informacije za očuvanje nacionalne bezbednosti”.

U aprilu prošle godine Riot je trebalo da bude predstavljen američkoj vladi gde je naveden u kategoriji “veliki podaci – analiza, algoritmi”.

Prema izveštajima objavljenim u Odeljenju za trgovinu SAD vlade, tehnologija je navedena pod “EAR99” regulativu o izvozu, što znači da “može biti izvezena bez licence na većinu destinacija i pod većinom okolnosti”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

16 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: