Fudbaleri su pametniji od drugih?

Vrhunski fudbaleri pametniji su od prosečnih ljudi, a najbistriji među njima bolje igraju od svojih saigrača, pokazala je nedavna studija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.04.2012.

00:53

Default images

Najbolji igrači razmišljaju brže i kreativniji su od onih koji se ne bave sportom, pokazalo je istraživanje švedskih naučnika objavljeno u žurnalu PloS One.

"Naši podaci pokazuju da neuropsihološki testovi mogu otkriti kapacitet igrača da napreduje u fudbalu“, kažu istraživači.

"Ova studija će promeniti način na koji se analiziraju i posmatraju sportovi s loptom i kako će biti birani budući talenti".

Od ranije se zna da su vrhunski sportisti obično inteligentniji, snažniji i veštiji od ostalih. Najbolji fudbaleri imaju sposobnost da predviđaju tok meča i budu na pravom mestu u pravo vreme.

Istraživanje koje je predvodio Predrag Petrović sa Karolinska instituta u Stokholmu kaže da u tome nema ničeg misterioznog. Naime, inteligencija koja je potrebna za vrhunsko bavljenje sportom mnogo je više od običnog IQ-a.

Među poznatim fudbalerima sa visokim koeficijentom inteligencije nalazi se igrač Čelsija Frenk Lampard koji navodno ima IQ 150. Približan IQ navodno ima i fudbaler iz Južne Koreje, igrač Arsenala Park Ču Jung.

Opširnije o ovoj studiji pročitajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: