Filip Đorđević - "Zvezdino dete" među strancima

Fudbalski klub Crvena zvezda u nastojanjima da se domogne ili bar dostojno pokuša da se bori za plasman u Ligu šampiona, angažovala je tokom prelaznog roka veliki broj stranih i proverenih igrača. U senci transfera Lukaša, Barkosa, Salasa, Moline…na “Marakanu” se vratio i jedan igrač koji bi narednih godina mogao da bude veliki adut “crveno-belih”.

Filip Djordjević “zvezdino dete” i prvi strelac prve lige Srbije u dresu Rada, vratio se na “Marakanu” u nameri da ostavi trag u klubu u kojem je počeo još kao pionir.

Izvor: Igor Vujièin

Sreda, 18.07.2007.

01:32

Default images

U intervjuu za B92 ovaj 19-godišnji centarfor govori o velikoj želji da postane starter u Crvenoj zvezdi, igrama u Radu, debiju za mladu reprezentaciju, ali i apsurdnoj situaciji u kojoj je nekolicina njegovih vršnjaka već prešla u respektabilne evropske klubove…

Put ovog momka do šireg spiska najvećeg kluba u zemlji sličan je onom koji su prešli mnogi koji su ostvarili velike karijere u crveno-belom dresu, ali i mnogih koji su kasnije nestali sa fudbalske mape:

Počeo sam u ekipi Radnički Jugopetrol, ali sam već kao pionir stigao u Crvenu zvezdu i tu sam prešao sve selekcije do omladinaca. Moj put se nije razlikovao od puta mnogih igrača koji su prošli sve mladje kategorije. Prošlu sezonu proveo sam na pozajmici u Radu. To je bio pravi potez…”

Upravo u dresu “gradjevinara” Đorđević je skrenuo pažnju na sebe, kasnije i zaslužio poziv u nacionalni tim:

Igranje na Banjici u dresu Rada bila je velika škola za mene. Mnogo sam dobio tom sezonom, koja predstavlja veliko ohrabrenje. Hrabri me i činjenica da su mnogi dobri igrači put ka većim klubovima gradili upravo igrajući u “Radu”. Veliki broj njih je kasnije ostavio trag u Crvenoj zvezdi i našem fudbalu”.
Ipak, sada po mnogima za ovog 186 centimetara visokog napadača sledi najteži korak, dokazivanje u dresu Crvene zvezde:

Voleo bih da se dokažem u Zvezdi, da izborim mesto u prvoj postavi, postižem golove i ostanem upamćen medju navijačima. Tek kada to ostvarim, onda mogu u inostranstvo. Medjutim, svestan sam da me čeka mnogo rada i truda da postignem ono što sam zacrtao. Voleo bih da dobijem šansu, siguran sam da ću je iskoristiti”.

U sezoni 2006-2007, posebno prolećnom delu sezone, Rad je odličnim igrama iz gotovo izgubljene pozicije, stigao do mesta koje vodi u plej of ( gradjevinari ispali u baražu od BSK-a iz Borče). Sa 16 golova Djordjević je bio prvi strelac šampionata:

Mnogi misle da je lako biti najbolji strelac u toj ligi. Ali, varaju se.I u prvoj ligi Srbije igra se dobar fudbal. Ponosan sam na mojih 16 golova u Radu. Ta činjenica mi predstavlja podstrek da “zapnem” još više

A podstrek je došao i u vidu poziva da nastupi za nacionalni tim. Debitovao je protiv Letonije u Novom Sadu:

Bio sam na širem spisku selektora Djukića za EP u Holandiji, igrao sam i za selekciju koju vodi Slobodan Krčmarević. To je tek početak, uspeo sam da postignem i jedan pogodak, ali nadam se, da će biti za mene mesta na OI u Pekingu, ako nastavim dobro da radim,”.
Na putu ka najvećim stadionima i glavnoj pozornici izgubi se veliki broj dobrih igrača. Neki i koji stignu do prvih sastava “nestanu” kasnije zbog novca, popularnosti koju nisu umeli da “nose”, teških povreda:

Ako želite da postanete neko u fudbalu, morate da vodite računa o mnogim stvarima. Mnogi vide samo ogroman novac i to im je prva asocijacija na fudbal. Doći do prvog tima nekog boljeg kluba nije lako. Završio sam sportsku gimnaziju i potpuno se posvetio svom cilju. Nema izlazaka sa drugarima i “zaglavljivanja” po klubovima, želim da ostvarim svoje snove”, zaključuje Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: