Petak, 10.01.2020.

12:30

Replika neolitskog naselja: Užice postaje mesto sa sve bogatijim turističkim sadržajem

U Užicu je pokrenut čitav niz projekata koji bi trebalo da ožive turizam u ovom gradu.

Izvor: B92

Replika neolitskog naselja: Užice postaje mesto sa sve bogatijim turističkim sadržajem
Foto: depositphotos/ fightbegin

Užice bi uskoro trebalo da dobije repliku neolitskog naselja u klisuri Đetinje, koje će biti prvo takvog tipa u Srbiji, a predstavnici gradske vlasti kažu da će taj projekat koji se realizuje u saradnji s Tuzlom biti izuzetno zanimljiv turistički i obrazovni resurs.

Pomoćnik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić je istakao da će u izgradnju replike naselja, koja će u aprilu ili maju biti otvorena u užičkom selu Stapari, biti uloženo oko 600.000 evra.
Foto: depositphotos/ boggy22
"Ambicija je da se kroz izgradnju lokaliteta predstavi način života u neolitskoj zajednici i projekat 'NeoLife' imaće značaj za ceo kraj", kaže Nešić.

Pored te replike, Užice planira niz projekata, a sredstva koje će biti usmerena ka investicijama iznosiće za oko 3,3 milijarde dinara, što je 20 odsto celokupnog budžeta.

Prvu polovinu godine će obeležiti i značajni radovi na rekonstrukciji Starog grada, kaže Nešić pre svega kroz gradnju kule i citadele na lokalitetu Gornjeg grada.
Foto: depositphotos/ fightbegin
U ovoj godini će biti završena i rekonstrukcija Narodnog pozorišta i platoa ispred Muzeja i biće započeti radovi na obnovi Malog parka.

Ove godine očekuje se i završetak projektne dokumentacije za veliki pešački most dužine 113 metara koji treba da poveže državni put prvog B reda Užice -Zlatibor sa lokalitetom Stari grad, čime bi se u velikoj meri olakšala komunikacija svih zainteresovanih posetilaca ove lokacije.

Planirane su i mnogobrojne rekonstrukcije puteva i ulica u samom gradu ali planirano je i prilagođavanje kružnog toka kod Muzeja. Planira se izgradnja obilazice oko grada, jer trenutno je ovakav saobraćaj veliki saobraćajni i ekološki problem.
Foto: depositphotos/ fightbegin
"Očekuju se i dva projekta Evropske unije, u iznosu od preko milion evra, namenjenih proširenju kadrova, podizanju svesti, kapacitetima, uvećanju sredstava za ekološke namene i slično", istakao je Nešić.

Budući da Užice ima velike ekološke izazove, pre svega kada je reč o kvalitetu vazduha, Nešić tvrdi da se taj grad pozicionirao kao lider u ekološkim inovacijama i da je iz godine u godinu vazduh sve kvalitetniji.

Prema njegovim rečima, grad je ove godine izdvojio 20 miliona za mere podrške energetske efikasnosti u individualnim objektima, koje bi trebalo da doprinesu sve boljem kvalitetu vazduha. Užice je, kako dodaje, lider u zemlji u primarnoj selekciji otpada, zahvaljujući regionalnoj deponiji Duboko.

Planirano je pronalaženje rešenja za nedovoljan broj mesta za parkiranje, kao i da u toku godine bude završena hala Krčagovo, koja će biti otvorena u toku leta, a pronalaze se i načini za izgradnju terena sa veštačkom travom kako bi došlo do razvoja fudbala u gradu, prenosi Tanjug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

16 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: