Džon Njuman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda i jedan od najtraženijih pevača današnjice Džon Njuman, nastupiće u subotu 11. jula na glavnoj pozornici Exit festivala.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 21.03.2015.

12:59

Default images

Dvadesetčetvorogodišnji pevač će u Novom Sadu predstaviti album "Tribute" sa prvog mesta britanske top liste, na kojem su jednako plasirani singlovi "Love Me Again", "Losing Sleep", "Out Of My Head" i "Cheating".

Uz sastav Rudimental, osvojio je svetske top liste i sa hitovima "Not Giving In" i "Feel The Love", a još uvek je aktuelan singl "Blame" sa kojim su Džon Njuman i Kalvin Haris obeležili prošlu jesen i zimu.

Spotovi za ove hitove danas u zbiru imaju blizu milijardu pregleda na sajtu YouTube, dok je samo Njuman u prethodne dve godine zabeležio tiraž od impresivna četiri miliona.

Džon Njuman je akter jedne od najživljih priča u savremenoj muzici, boreći se protiv svih izgleda, od teške nemaštine u malom jorkširskom mestu, do statusa pevača koji sve što uradi pretvara u čist trijumf. Od malena je učio da sve radi sam, da bi i školovanje plaćao od sakupljanja stakla i konobarisanja, te sve češćih nastupa kao tinejdžer sa glasom soul veterana.

Ljubav prema muzici usadila mu je samohrana majka, koja je obožavala zvuk diskografskih kuća Motown i Atlantic, uz neizbežne Northern Soul žurke sa kojih je donosila raritetne ploče, prve u Džonovim DJ setovima na lokalnim svadbama.

Odrastanje u severnjačkoj varoši donosilo je česte tuče, pa i sukobe sa policijom koji se danas ogledaju u njegovom izraženom samopouzdanju i gorljivom temperamentu.

Odrastanje je pratilo i gubitak dva najbolja prijatelja u saobraćajnoj nesreći, a sadašnji glas Njuman je formirao prolazeći kroz tu bol.

Posle studija na muzičkom koledžu u Lidsu, Njuman dolazi u London i upoznaje momke iz novoformiranog sastava Rudimental koji sa njegovim glasom i "Feel The Love" stiču planetarnu slavu. Nakon drugog zajedničkog hita "Not Giving In", ubrzo sledi Njumanov prvi samostalni singl "Love Me Again" i prvo mesto britanske, ali i mnogih svetskih lista, uključujući i proboj na američko tržište.

Album "Tribute", takodje, dospeva na vrh britanske liste, simbolično ispred velikog Pola Makartnija.

Dok svetom još odjekuje poslednji hit singl "Blame", Njuman snima novi album u Los Anđelesu, čije se prve pesme očekuju ovog proleća.

"U svetu danas ima previše poznatih ličnosti, a premalo umetnika", reči su pevača, koji u 21. veku instant slave, sam piše i remiksuje svoje pesme, sa retkim talentom da pevanjem i tudju pesmu učini svojom.

Takav talenat imao je i jedan drugi Jorkširac raspuklog glasa i nezadržive severnjačke emocije, pokojni velikan Džo Koker. Noć kasnije, 12. jula, na istom mestu nastupiće i nemačka atrakcija, indi-pop duo Milky Chance koji je fanove osvojio pesmom "Stolen Dance" sa hvaljenog albuma "Sadnecessary".

Milky Chance je duo koji kombinuje akustične elemente rege i indi-rok muzike uz savremene elektronske ritmove, a čine ga pevač i gitarista Clemens Rehbein i DJ Philipp Dausch. Njihov hit "Stolen Dance" beleži stotine miliona pregleda na sajtu YouTube i zvanično je medju 10 najtraženijih pesama 2014. godine na popularnom digitalnom servisu Shazam.

Evropu osvajaju preko noći sredinom 2013. da bi već sledeće godine izazvali pravu senzaciju preko Atlantika i postali miljenici američke nezavisne scene.

Za jedan alternativni sastav, uspeli su da nastupe u šou Džimija Kimela, uz rasprodate koncerte od Njujorka do Los Anđelesa. Već drugu godinu nastupaju na svim važnijim evropskim festivalima, a ove godine ih očekuje i nova američka turneja uz nastup na festivalima Coachella i aktuelnom SXSW.

Ulaznice se prodaju po cenama od 5.990 dinara za Exit festival, te 3.990 dinara za Sea Dance, uz mogućnost kupovine na rate u filijalama OTP banke u Srbiji.

Jedinstvena ulaznica za deset dana Exit Avanture (EXIT + Sea Dance) može se nabaviti za samo 6.990 dinara na sajtu www.exitfest.org.

Paketi koji sadrže Exit ulaznicu i smeštaj u Novom Sadu, mogu se nabaviti na sajtu www.exittrip.org vec od 7.990 dinara, a cene festivalskog letovanja od 7. do 20. jula u okviru Exit Avanture, počinju već od 99 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: