Kultura

Sreda, 26.12.2018.

15:10

"Kada je Rusiji bilo teško, Srbiji je bilo teže nego inače"

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorio je danas na Savskom šetalištu na Kalemegdanu izložbu "Srbija-Rusija, Jugoslavija-SSSR" posvećenu 180. godišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Srbije.

Izvor: Tanjug

FOTO: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/

Vukosavljević je podsetio da oba naroda, ruski i srpski, doživljavaju međusobni odnos ne samo kao prijateljski, nego osećaju međusobnu upućenost srodnika i da obični ljudi iz oba naroda polaze od tog pozitivnog doživljaja, čije je uporište u istorijskom iskustvu koje je na izložbi uverljivo dokumentovano.

On je primetio da dokumenti, predstavljeni na izložbi, pokazuju da je pomoć velike Rusije bila gotovo neprekidna, a svakako odsudna u nekim kritičkim trenucima srpske istorije.

"Razdoblje kada je srpski narod, nakon vekovnih otpora i trpljenja, činio prve korake ka obnovi svoje državnosti i narodne slobode, jeste razdoblje koje brojnim dokumentima opisuje ova izložba, u priči o tome kako je veliki zaštitnik balkanskih hrišćana u realnim političkim okolnostima uticao na dinamiku i smer srpskog oslobodilačkog poduhvata i o tome kakva su bila očekivanja srpskih predvodnika od svoga velikog zaštitnika", konstatovao je Vukosavljević.

Posebno zanimljiv i opominjući segment izložbe, prema njegovim rečima, čini prikaz perioda "kada Rusija nije bila Rusija nego je bila Sovjetski Savez, a kada Srbija nije bila Srbija nego je uložila svoj državni identitet u promašeni projekat Jugoslavije".

"Kada su se i Rusija i Srbija vratile sebi, međusobni odnosi iznova su počeli da poprimaju punu meru razumavanja, naklonosti i poverenja. Kao i ranije u istoriji, kada je Rusiji bilo teško, Srbiji je bilo teže nego inače. To je i davnašnje i skorašnje iskustvo, a toga iskustva treba da budemo svesni u čemu nam dokumentovano pomaže i ova izložba", rekao je Vukosavljević.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin podsetio je da je obeležavanje 180. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Srbije počelo tokom posete Srbiji ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

"Nije to bilo lakih 180 godina, ali su te godine bile u znaku našeg prijateljstva i bratstva. Ponekad su bila vrlo teška vremena, ali smo preživeli i preživećemo i dalje. Istorija nam daje više sjajnih primera rusko-srpskog prijateljstva", rekao je Čepurin, dodavši da će potvrda tog prijateljstva biti i poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji u januaru.

Direktor Arhiva Jugoslavije dr Milan Terzić rekao je da je postavka na Kalemegdanu samo deo izložbe koja je prethodno bila predstavljena u toj ustanovi kao rezultat zajedničke saradnje sa Arhivom Beograda i Ambasadom Rusije.

"Diplomatski odnosi Srbije i Rusije protežu se kroz dva veka i oni su prolazili kroz različite mene zavisno od međunarodnih okolnosti, a osećanje pripadnosti pravoslavlju i slovenstvu je bilo osnova i kamen temeljac u odnosima dva naroda i dve države", rekao je Terzić.

Izložba, čiji su autori dr Aleksej Timofejev, dr Goran Miloradović i dr Aleksandar Životić, prikazuje arhivsku građu (dokumenta i fotografije) koja datira od 1838. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

16 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: