Ponedeljak, 31.03.2014.

14:02

Spreman novi pravilnik za lekove

Republički fond za zdravstveno osiguranje dostavio je Ministarstvu zdravlja na usvajanje novi Pravilnik o uslovima i kriterijumima za stavljanje leka na listu.

Izvor: Tanjug

Default images

Pravilnik je izrađen po ugledu na svetsku praksu, od koga se očekuje da uvede red kada su u pitanju cene i dostupnost lekova koji se izdaju na recept.

"RFZO će biti otvoren pod jednakim uslovima prema svim učesnicima na tržištu lekova", navedeno je u saopštenju, uz najavu da će to "rezultirati većom konkurencijom, nižim cenama i značajnim uštedama".

Ostvarene uštede na listama lekova A, A1 i B će, preusmeravanjem sredstava, omogućiti građanima lečenje novim savremenim terapijama, odnosno inovativnim lekovima.

Podsećajući da se u Srbiji po glavi stanovnika za lekove izdvaja najmanje u Evropi, svega 60 evra, u Fondu su ocenili da će predloženi pravilnik omogućiti da građani za istu sumu novca dobiju kvalitetnije lečenje, uz očuvanje finansijske održivosti sistema.

Još jedna važna dobit za građane biće i umanjenje novčanog izdvajanja građana za lekove na listi A1. U pitanju je lista na kojoj pojedini lekovi zbog svoje cene zahtevaju visoko novčano učešće građana prilikom podizanja propisanog leka na recept.

Ovo učešće za pojedine lekove u ovom trenutku iznosi i do 90 odsto maloprodajne cene leka. Novi Pravilnik predviđa da se, zahvaljujući ostvarenim uštedama, cena leka pa samim tim i novčano učešće pacijenta za lekove sa lista A1 bitno umanji, navedeno je u saopštenju RFZO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

15 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

20 h

Podeli: