Putin: Legitimne mere vlasti Krima

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da su proruske vlasti na Krimu koje će organizovati referendum o pripajanju ukrajinskog poluostrva Rusiji "legitimne".

Izvor: B92

Nedelja, 09.03.2014.

23:27

Default images

U telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, Putin je posebno istakao da su "mere koje su preduzele legitimne vlasti Krima zasnovane na normama međunarodnog prava i da imaju za cilj da zaštite legitimne interese stanovništva poluostrva", navodi se u saopštenju Kremlja.

"Ruski predsednik je takođe skrenuo pažnju svojim sagovornicima nedostatak bilo kakve akcije sadašnjih vlasti u Kijevu da ograniče aktivnosti ultranacionalista i radikalnih snaga u glavnom gradu (Ukrajine) i u brojnim regionima", dodaje se u saopštenju.

Angela Merkel je u razgovoru ponovila Putinu da je taj referendum suprotan ukrajinskom ustavu i međunarodnom pravu, izjavio je portparol nemačke kancelarke.

Prema saopštenju iz Londona ruski predsednik je ipak dao uveravanja britanskom premijeru Dejvidu Kameronu da želi da nađe diplomatsko rešenje krize i rekao da će razgovarati sa svojim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovim o formiranju "kontakt grupe" koju želi zapad.

"Predsednik Putin je istakao da je u interesu svih nas da imamo stabilnu Ukrajinu", navodi se u saopštenju Dauning strita.

Rusija stalno ističe da je situacija u Ukrajini izmakla kontroli i da je stanovništvo koje govori ruski na meti nasilja od kada je 22. fabruara svrgnut proruski predsednik Viktor Janukovič a na vlast došli proevropski lideri, navodi agencija Frans pres.

Zapad smatra da nema dokaza o nasilju i optužuje Rusiju, čije snage de fakto kontrolišu Krim, da se koristi propagandom.

"Uprkos razlikama u pristupu situaciji sagovornici su izrazili zajednički interes za smanjenje napetosti i za normalizaciju situacije što je pre moguće", dodaje se u saopštenju.

Ukrajinski premijer Arsenij Jatcenjuk je u četvrtak ocenio nelegitimnom odluku Krimskog parlamenta da pripoji to poluostrvo Rusiji, posle sastanka sa zvaničnicima EU u Briselu.

Jacenjuk je takođe rekao da referendum koji će biti organizovan na Krimu 16. marta nema nikakvo pravno utemeljenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: