Petak, 07.02.2014.

08:58

Mediji u BiH: Nova Husinska buna

Posle sukoba policije i demonstranata na protestima u Tuzli, situacija je od sinoć mirna. Za danas su najavljeni protesti u brojnim gradovima BiH.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Pripadnici policije raspoređeni su oko zgrade vlade Tuzlanskog kantona nakon što su demonstranti rasterani uz upotrebu suzavca.

Istovremeno, mediji u BiH pišu da protest radnika podseća na pravi narodni ustanak, koji je potpuno opravdan.

Elektronski i štampani mediji u BiH takođe ističu da su oni rezultat teškog socijalnog i privrednog stanja u zemlji koje predugo traje. "Počela je nova Husinska buna", jedan je od naslova koje je objavilo sarajevsko "Oslobođenje", aludirajući na pobunu rudara s područja Tuzle 1920, kada su se zbog smanjenja nadnica sukobili s tadašnjom kraljevskom žandarmerijom pri čemu je ubijeno sedam rudara. Nazivajući aktuelna zbivanja u Tuzli i uvodom u "bosansko proleće", list ističe da podrška demonstrantima stiže i iz drugih delova zemlje.

"Dnevni avaz" donosi veliki naslov "Pobuna građana", a za izgrede krivicu svaljuje uglavnom na vladu Tuzlanskog kantona i njenog predsednika Seada Čauševića koji je u četvrtak uveče poručio da ni on ni njegova vlada neće dati ostavku uprkos zahtevima protestanata. Komentator toga lista Čauševića i ministre optužuje za kukavičluk, jer se nisu suočili sa zahtevima građana.

"Avaz", takođe, insistira na odgovornosti policije zbog navodne prekomerne upotrebe sile.

Podsetimo, nakon jučerašnjih portesta u Tuzli, prvi sprat zgrade tuzlanskog kantona je uništen, a pojedini demonstranti su pljačkali radnje na području Slatine. U službu Hitne pomoći u Tuzli primljena su 102 teško povređena policajca i 28 građana s lakšim povredama od suzavca.

U Tuzlanskom kantonu u petak neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama, a studentima Univerziteta u Tuzli odloženi su ispiti. P

Protesti u Tuzli počeli su u sredu, uz učešće nezadovoljnih radnika propalih privatizovanih firmi, nezaposlene omladine i članova boračkih organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

22 h

Podeli: