Klintonova i Eštonova u Beogradu?

U Beograd bi, zajedno sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, krajem oktobra trebalo da dođe i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, piše NIN.

Izvor: B92

Utorak, 23.10.2012.

17:54

Default images

Kako B92 saznaje, šefica evropske diplomatije mogla bi da dođe zajedno sa Klintonovom ili razmaku od dan-dva.

Mogućoj sinhronizovanoj poseti prethodio je briselski susret premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija, koji je, kako kažu izvori B92, prošao bolje nego što je očekivano u EU.

Klintonova i Eštonova pokušaće da izvrše pritisak da se, u istoj atmosferi, dijalog Beograda i Prištine što pre nastavi.

NIN piše da se ova zajednička poseta u diplomatskim krugovima tumači kao nagrada srpskim vlastima zbog susreta Dačića s Tačijem, ali i kao pritisak da Srbija nastavi s normalizacijom odnosa s Kosovom. Taj list dodaje da se u Briselu još procenjuje da li je celishodno povezivati politike EU i SAD na Balkanu.

Šefica evropske diplomatije je, navodno, premijeru Srbije stavila do znanja da bi krajem oktobra ili početkom novembra trebalo da dođe u Beograd.

Od zapadnih diplomatskih izvora se, takođe, saznaje da će pre početka razgovora o Kosovu, u kojem bi učestvovali premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači, trebalo da se održe razgovori o spornim pitanjima iy oblasti energetike i telekomunikacija. Ti razgovori bi trebalo da budu na ministarskom nivou, a Srbiju bi zastupali ministri Rasim Ljajić i Zorana Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: