Samit u Teheranu mrlja čovečanstva

Izraelski premijer Bendžamin Netanijahu nazvao je samit nesvrstanih u Teheranu "mrljom čovečanstva" nakon iranskog poricanja prava Izraela da postoji.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.08.2012.

08:32

Default images

"Dana, više od 120 zemalja u Teheranu pozdravljaju režim koji ne samo da poriče postojanje Holokausta, već se i zalažu za uništenje jevrejske države, brutalizuju sopstveni narod i vode milione ljudi da uzvikuju 'Smrt Americi, smrt Izraelu", rekao je on.

"Izgleda da mnogi u međunarodnoj zajednici nisu ništa naučili. Mislim da je to sramota i mrlja za čovečanstvo", naveo je Netanijahu u saopštenju.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun, koji je stigao u Teheran uoči dvodnevnog samita Pokreta nesvrstanih, rekao je iranskim liderima da su njihovi antiizraelski komentari "uvredljivi i zapaljivi", kazao je portparol UN Martin Nesirki.

On je, kako je rekao Nesirki, izneo oštre primedbe u razgovoru sa iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hameneijem, koji je Izrael nazvao "kanceroznim tumorom", i s predsednikom Mahmudom Ahmedinežadom, koji je doveo u pitanje pravo Izraela da postoji.

Ban je doputovao na samit nesvrstanih uprkos kritikama SAD i Izraela na njegovo prisustvo, zajedno sa 36 šefova država ili vlada za koje je Iran potvrdio da će učestvovati.

Šef UN prisustvovaće samitu nesvrstanih, koji se održava u četvrtak i u petak, kao posmatrač na poziv iranskog predsednika. Banovo prisustvo samitu kritikovale su SAD, Izrael i Kanada.

Kanadski ministar inostranih poslova Džon Berd smatra da Teheran koristi Banovo prisustvo na susretu predstavnika više od sto zemalja radi "propagandističkih ciljeva".

Portparol UN izjavio je juče da će generalni sekretar iskoristiti priliku da iranskim liderima prenese jasnu zabrinutost i očekivanja međunarodne zajednice o iranskom nuklearnom programu, terorizmu, ljudskim pravima i krizi u Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: