Ombudsman o pravima radnika

Zaštitnik prava građana Saša Janković apelovao je, uoči Međunarodnog praznika 1. maja, na državu da obezbedi bržu i delotvorniju zaštitu prava radnika.

Izvor: B92

Subota, 30.04.2011.

14:30

Default images

On je poslodavcima poručio da je samo poštovan radnik produktivan radnik.

U saopštenju kabineta zaštitnika građana ističe se da se u Srbiji olako toleriše i opravdava nesklad između propisima zagarantovanih i u praksi poštovanih prava zaposlenih.

Pojedini poslodavci zloupotrebljavaju masovnu nezaposlenost i praktično ucenjuju lokalno stanovništvo da radi pod bilo kakvim uslovima, ocenio je ombudsman.

Janković je istakao da se u uslovima ekonomske krize i nezaposlenosti ponovo javlja rad "na crno" ili se plate prikazuju manjim nego što jesu da bi se plaćali manji doprinosi, dok poslodavci argumentovano upozoravaju na procentualno previsoke doprinose, poreze, takse i druge državne i lokalne namete koji ih teraju u "sivu zonu".

Veliki broj preduzeća i radnji muči se da opstane u takvim uslovima i prava zaposlenih postaju kolateralna šteta na koju država "jednim okom žmuri", kazao je Janković.

Simbol internacionalne radničke i sindikalne solidarnosti sutra će se obeležiti širom sveta raznim sindikalnim, protestnim i drugim radničkim manifestacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: