Petak, 11.03.2011.

14:20

Gadafi preti Evropi

Libijski vođa Moamer Gadafi zapretio je danas EU da će prestati da podržava borbu protiv međunarodnog terorizma i ilegalne imigracije.

Izvor: FoNet, Beta

Default images

Tripoli će prekinuti i "borbu protiv ilegalne imigracije, pa će milioni crnaca doći u Evropu", upozorio je libijski vođa.

"Libija je u stanju da se bori protiv terorista koji žele da je pretvore u Somaliju", kazao je Gadafi, koji optužije Al Kaidu da stoji iza pobune protiv njegovog režima.

Gadafi je tu poruku uputio liderima EU koji se danas sastaju u Briselu na vanrednom samitu kako bi razmotrili situaciju u Libiji i eventualne mere protiv libijskog režima.

"Ako Evropa ne podrži i ako bude ignorisala aktivnu ulogu Libije u borbi protiv imigracije i u stabilnosti severne Afrike i cele Afrike, Libija će morati da prekine s naporima u borbi protiv terorizma i da potpuno promeni politiku prema Al Kaidi", zapretio je Gadafi u poruci koju je prenela ta agencija.

Nastavak borbi u Libiji

Libijska vlada je danas poručila da će "uskoro osloboditi" gradove Bengazi i Adždabiju, koje kontrolišu pobunjenici.

Protivnici libijskog lidera Moamera el Gadafija tvrde da vladine snage napadaju grad Ras Lanuf, javlja DPA.

Arapski mediji navode da Gadafijeve snage kontrolišu centar Ras Lanufa, a pobunjenici tamošnju rafineriju.

Libijski pobunjenici šalju pojačanje u Ras Lanuf kako bi se suprotstavili jakoj ofanzivi snaga Moamera Gadafija, javio je dans AFP.

Borbe traju od juče, a pobunjenici odvraćaju novinare od odlaska u taj region, pa nije jasno dokle su stigle Gadafijeve snage, navodi francuska agencija.

Vozila i kamioneti sa pobunjenicima idu ka Ras Lanufu nadajući se da će da spreče Gadafija da zadrži taj grad i tamošnje naftne resurse.

Jedan komandant pobunjenika je već izjavio da su njegovi borci oterali vojsku iz Ras Lanufa, međutim lekar koji je u kontaktu sa borcima na terenu je precizirao da su oni zapravo odstupili i da se nalaze u izolovanim džepovima otpora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: