Upućen zahtev za izručenje Purde

Srbija uputila zahtev BiH za izručenje Tihomira Purde, pošto je Hrvatska odbila da zatraži izručenje, izjavio zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 20.01.2011.

14:46

Default images

U međuvremenu, kako prenose hrvatski mediji, Purdi je pritvor produžen za još 22 dana, po zahtevu Srbije.

Vekarić je rekao da srpsko tužilaštvo sa žaljenjem prihvata odluku županijsko- osječkog tužilaštva, koje nije prihvatilo predmet Tihomira Purde i da se nada da će pravosudni organi BiH optuženoga izručiti Srbiji.

“Ono što je važno reči da smo mi u potpunosti ispoštovali dogovor iz Zagreba od prošle nedelje, da smo dostavili onaj spisak o kome je bilo reči tada i da smo čekali određeni rok kako je dogovoreno s državnim odvjetništvo da se on izjasni o predmetu Purda. Ukoliko bude izručen Srbiji mi pozivamo sve monitore da gledaju taj proces koji će se odvijti kod naš isto tako garantujemo svim osumnjičenima da će imati fer postupak ovde", kazao je Vekarić.

Ministarka pravde Srbije objasnila je da su hrvatski nadležni organi obavestili Ministarstvo pravde da neće preuzeti krivično gonjenje Purde i da je stoga Srbija, kao što je i najavljivano, podnela zahtev za njegovo izručenje.

"Procesuiranje ratnih zločina je naša obaveza i dužnost, jer je utvrđivanje istine i procesuiranje odgovornih za zločine preduslov za uspostavljanje procesa pomirenja u regionu. Istinu dugujemo žrtvama i njihovim porodicama", poručila je Snežana Malović.

Hrvatski elektronski mediji prenose izjavu portparola Suda BiH Selme Hadžić da je "Srbija u četvrtak posredstvom ministarstva pravde prosledila zahtev da se produži ekstradicioni pritvor Purdi do maksimalnog roka od četrdeset dana".

Taj zahtev upućen je da se omogući da Srbija dostavi dokumentaciju potrebnu za odlučivanje o Purdinom izručenju, rekla je ona i dodala da je Sud BiH danas doneo odluku kojom se udovoljava zahtevu iz Srbije i kojom je Purdi produžen pritvor.

Podsetimo, tužilaštvo u Osijeku saopštilo je da neće tražiti izručenje hrvatskog veterana Tihomira Purde koga Srbija tereti za ratne zločine 1991, jer je utvrđeno da nema osnova za pokretanje krivičnog gonjenja.Županijsko državno tužilaštvo u Osijeku je na svojoj interent stranici objavilo da je posle uvida i istražnih radnji utvrdilo da nema osnova za preduzimanje krivičnog postupka protiv Tihomira Purde.

Purda je uhapšen 5. januara na granici Hrvatske s BiH na osnovu poternice Srbije, a nalazi se u ekstradicionom pritvoru u Zenici.

"Kako ne postoji zakonska osnova za pokretanje krivičnog gonjenja u Republici Hrvatskoj, tako Županijsko državno tužilaštvo u Osijeku neće tražiti izručenje Tihomira Purde o čemu je uz dostavljanje rezultata sprovedenog uvida i istražnih radnji obavešteno Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije", piše u saopštenju.

Podseća se da je to tužilaštvo, na osnovu Sporazuma srpskog i hrvatskog tužilaštva o saradnji u gonjenju počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, dobilo kopiju spisa protiv Tihomira Purde zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika.

"Na osnovu podataka i tvrdnji iz dostavljenog spisa, sprovedeni su uvid i istražne radnje ispitivanja svedoka pred Županijskim sudovima u Osijeku, Zagrebu, Splitu i Rijeci, što je obuhvatilo ispitivanje tridesetak osoba i prikupljanje raspoložive dokumentacije", piše u saopštenju.

Ukazuje se da, na osnovu prikupljenih podataka i dokaza, ne proizlazi osnovana sumnja da bi Tihomir Purda i druge osobe protiv kojih je u toku istraga pred Tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije zbog krivičnog dela ratnog zločina na štetu ranjenika, počinile to krivično delo.

Bošnjaković: Srbija da preispita odluku

Hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković kaže da nema uslova za izručenje Tihomira Purde Srbiji, reagujući na saopštenje županijskog tužilaštva u Osijeku da neće tražiti izručenje Purde iz BiH jer ne postoji zakonska osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja u Hrvatskoj.

"Stekli su se uslovi da Srbija revidira svoje odluke oko Tihomira Purde", izjavio je Bošnjaković za TV "Nova", napominjući da je županijsko tužilaštvo saslušalo velik broj svedoka i na temelju iskaza, ali i drugih radnji, nije utvrđena sumnja da je Purda počinio ikakav zločin.

On je objasnio da hrvatsko državno tužilaštvo ne može pokretati krivični postupak jer nema sumnje da je Purda počinio zločin, a ako nema postupka "onda se ne može ni tražiti izručenje" Hrvatskoj.

Mostarski advokat Josip Muselimović, koji u BiH zastupa Tihomira Purdu, uhapšenog u toj zemlji 5. januara na osnovu srpske poternice, izjavio je da će od suda BiH ponovo zatražiti da se njegov klijent pusti iz ekstradicionog pritvora.

Muselimović je ocenio da odluka državnog tužilaštva Hrvatske da pravosudnim vlastima BiH ne podnese zahtev za Purdino izručenje može ozbiljno da zakomplikuje situaciju.

"Sutra (u petak) ću svakako podneti zahtev za puštanje Tihomira Purde iz ekstradicionog pritvora, u kojem se nalazi od 5. januara", kazao je Muselimović, navodeći da je za 21. januar već ranije bilo zakazano saslušanje Purde pred Tužilaštvom BiH povodom optužbi koje mu na teret stavlja pravosuđe Srbije, javila je Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: