Zelik: Stabilizovati cene hrane

Predsednik Svetske banke Robert Zelik pozvao je Grupu 20 najrazvijenijih zemalja da preduzmu korake u cilju stabilizacije cena hrane.

Izvor: B92

Petak, 07.01.2011.

07:51

Default images

Prema njegovim rečima, prioritet reba da bude obezbeđivanje hrane za siromašne.

Zelik je u kolumni objavljenoj u „Fajnenšel tajmsu“ predložio i devet akcionih mera kako bi se osiguralo da najsiromašniji dobiju pristup hrani.

"Visoke cene hrane ugrožavaju socijalnu stabilnost i rast svetske ekonomije. Odgovor na kolebljivost cena hrane nije blokiranje tržišta, već njihovo bolje korišćenje", napisao je Zelik u članku, pozivajući lidere G20 da pitanje pristupa prehrambenim proizvodima postave kao prioritet.

Zelik je u kolumni predložio devet akcionih mera kako bi se osiguralo da najsiromašniji dobiju pristup hrani, uključujući stvaranje regionalnih prehrambenih rezervi i preciznije vremenske prognoze kako bi se sačuvali usevi.

On je ocenio da su te mere neophodne kako bi se zadržali globalni rast i stabilnost.

Podsetimo, Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO), upozorila je da su cene prehrambenih proizvoda prošlog meseca dostigle rekordne vrednosti, premašivši nivoe koji su 2008. doveli do nemira.

Ta organizacije je ujedno i upozorila da bi cene ključnih žitarica mogle još više da porastu zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: