Starici srušena kuća bez najave

Vera Cvetković iz Leskovca, koja je na psihijatrijskom lečenju ne može da se vrati kući koja je porušena zbog izgradnje zaobilaznice na putu Leskovac–Priština.

Izvor: B92

Subota, 02.10.2010.

00:26

Default images

Njen staratelj tvrdi da nije bio obavešten o rušenju kuće niti mu je za to ponuđena bilo kakva nadoknada.

U lokalnoj samoupravi kažu da su u pitanju nelegalni objekti i da je svim vlasnicima ponuđeno obeštećenje po istim pravilima.

Staratelj Vere Cvetković kaže da je njegova tetka upućena na psihijatrijsko lečenje 5. avgusta, lekari su najavili njeno otpuštanje iz bolnice, ali joj j u međuvremenu porušena kuća, pa 74-godišnja žena nema gde da se vrati.

“Nema gde da se vrati, kuća joj je porušena, gde da je smestim, nemam stvarno gde da je smestim, ja živim u stanu od 56 kvadrata sa tri deteta”, kaže Verin staratelj.

Verina kuća i ostali objekti u ulici Svetozara Miletića porušeni su zbog izgradnje zaobilaznice.

Njen staratelj tvrdi da od lokalne samouprave nije dobio nikakav papir o rušenju niti bilo kakvu ponudu o obeštećenju.

On kaže da nema nikakvu informaciju ni o Verinim stvarima koje je neko odvezao pre rušenja kuće.

“Kao staratelj ništa nisam dobio, zvanično nikakve papire da se kuća ruši, jedino usmeno iz neke priče da se kuća ruši, ali nikakve podatke nisam dobio zvanično. Kuća je bila puna stvari, stvari su iseljene, niti znam gde su stvari niti u kom pravcu su oterane, meni u nepoznatom pravcu”, rekao je staratelj.

Advokat staratelja Violeta Tasić kaže da kuća čak ni u ovakvoj situaciji kada je u pitanju širi unteres ne bi smela da se poruši dok se vlasniku ne obezbedi smeštaj.

“Kakav god da je objekat, smeštaj za tu osobu čija kuća se ruši mora da dobije adekvatan smeštaj. Ta žena je ostavljena bez doma, nema više gde da živi. Obrazloženje koje smo dobili u direkciji je da eksproprijacija nije vršena zato što je to objekat koji nema dozvolu za izgadnju i da se on treba da ruši kao nelegalan objekat bez ikakve nadoknade i da tu direkcija ili opština i vlasti lokalne samouprave nemaju nikakve obaveze prema toj ženi”, kaže Tasićeva.

Gradonačelnik i njegov zamenik bili su službeno odsutni pa nismo mogli da dobijemo izjavu o slučaju Vere Cvetković.

U kabinetu gradonačelnika kažu da je starateljima ponuđeno oko 900.000 i da je pravilnik o nadokandi isti za sve vlasnike objekata.

Kako je reč o nelegalnim objektima, grad isplaćuje 50 odsto od procenjene vrednosti, u kabinetu još kažu da se porodica služi ucenama i da grad neće odstupiti od svoje odluke.

U suprotnom starica će biti smeštena u gerontološki centar, grad će plaćati troškove smeštaja, ali neće biti isplaćena nadokanada za porušenu kuću i oduzeto zemljište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: