Vestervele za saradnju na Balkanu

Ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele poručio je zemljama zapadnog Balkana da je jedino saradnja model po kojem funkcioniše EU.

Izvor: B92

Sreda, 25.08.2010.

19:36

Default images

"Pozdravljamo saradnju, nismo za sukob. Jedino je saradnja model funkcionisanja EU", rekao je Vestervele.

Posle razgovora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, Vestervele je na konferenciji za novinare na kojoj nije bilo omogućeno postavljanje novinarskih pitanja, istakao da je "hrvatski način rešavanja graničnih sporova vredan oponašanja".

On je dodao da tu, pre svega, misli na arbitražni sporazum Hrvatske i Slovenije o rešavanja graničnog spora.

Nemački šef diplomatije je istakao da će Nemačka nastaviti da podržava put Hrvatske prema EU kao što je to i dosada činila, izrazivši uverenje da će Hrvatska "uskoro" postati punopravna članica EU.

"Pred Hrvatskom je puno posla koji treba biti temeljit. Temeljitost je važnija od brzine", ocenio je Vestervele, istakavši da su fer tržišna utakmica i pouzdana pravna država "dva stuba pravne države".

Navodeći da je nemačka ekonomija doživela obnovu, Vestervele je poručio da će od toga "profitirati i trgovinski partneri Nemačke".

Prema njegovim rečima, ulaganje velikih nemačkih firmi u Hrvatsku pokazuju da Nemačka s pravom ima puno poverenje u nju.

Premijerka Jadranka Kosor izrazila je uverenje da će Hrvatska krajem ove ili početkom iduće godine završiti tehnički deo pregovora sa EU, a da će u prvoj polovini iduće godine potpisati pristupni ugovor.

Ona je istakla i da će Hrvatska nastaviti da podržava evropski put svih susednih država, vodeći računa o reformama koje se moraju sprovesti.

Kosor je takođe rekla da je s Vesterveleom razgovarala o jačanju privredne saradnje između dve države, navodeći da je Nemačka treći strani investitor u Hrvatsku.

Izrazivši želju da se ta saradnja produbi, Kosor je navela da su nemačka ulaganja u Hrvatsku od 1993-2010. iznosila tri milijarde evra.

Hrvatska premijerka se zahvalila Nemačkoj na podršci koju je pružala Hrvatskoj od osamostaljenja do danas.

Nemački vicekancelar razgovarao je na početku svoje mini-turneje bivšom Jugoslavijom i sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem.

Kako je saopšteno iz Josipovićevog kabineta, zajednički je ocenjeno da su bilateralni odnosi odlični.

Vestevele posebno je pozitivno ocenio Josipovićeve napore za regionalnu saradnju i unapređenjr bilateralne saradnje sa susedima, istakavši da Nemačka izrazito ceni saradnju za sprečavanje organizovanog kriminala i korupcije u regionu, navedeno je u saopštenju.

Nemački šef diplomatije mini-turneju nastavlja sutra posetom Beogradu, a potom ide u Sarajevo, Prištinu i Gračanicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: